Велосипедът научава Хемингуей да пътешества, подарява на Ланс Армстронг усещане за щастие и поражда у Айнщайн нова житейска теория. На разходките с колело са се наслаждавали писатели, поети, художници, филмови звезди, музиканти, кралски особи. Невероятно усещане за волност и радост от движението – това са даровете на тази проста авантюра на две колела. Затова не е чудно, че култът към велосипеда изгрява в литературата, киното, видеоклиповете и фотографията. Припомняйки мисли на знаменити личности от различни епохи, с лекота забелязваме, че за два века това транспортно средство не е загубило блясъка на своята слава.


(Salvador Dali)

Когато видя възрастен човек на колело, аз съм спокоен за човечеството”.
Хърбърт УЕЛС

Купете си велосипед. Няма да съжалявате, ако останете живи”.
Марк ТВЕН

Животът е като велосипед – за да запазиш равновесие, нужно е постоянно да се движиш”.
Алберт АЙНЩАЙН

Именно карането на колело е онова, с помощта на което ще опознаете земята  по прекрасен начин - като изследвате контурите й, издигате се по хълмистите склонове, а после се спускате надолу. Тази красота се запечатва в съзнанието ви. От возенето с автомобил вие се впечатлявате само от височината на хълма, а у вас не остава никакъв спомен”.
Ърнест ХЕМИНГУЕЙ

(Audrey Hepburn)

 

(Albert Einstein)                                                                                      (Brigitte Bardot)

 

(Brian Jones)                                                                                          (Janet Leigh)

Велосипедът е най-цивилизованото средство за придвижване, известно на човечеството. Останалите видове транспорт с всеки изминал ден стават все по-кошмарни. Единствено велосипедът остава с чисто сърце”.
Айрис МЪРДОК

На велосипеда ме удържат не рекордите, а усещането за щастие”
Ланс АРМСТРОНГ

Обичам да карам колело. За мен това е като подвижна медитация”.
Робин УИЛЯМС

Винаги на велосипед! Днес това е едно от нещата, които придават смисъл на живота. В този ред на мисли, аз се упражнявам всеки ден. Ах, просто поемете в ръцете си кормилото, завъртете педалите и стремглаво се пуснете по улици и пътеки, железопътни линии и мостове, прорязвайки тълпите, избягвайки стълкновенията, със скорост 20 мили в час или дори повече, и си представяйте през цялото време, как внезапно се сгромолясвате с трясък. Е, това е вече нещо!”
Джек ЛОНДОН

(Alfred Hitchcock)

 

(Gina Lollobrigida)                                                                                  (Grace Kelly)

 

(Bee Gees)                                                                                             (Mark Twain)

Снимки: foldingcyclist.com, wakemag.org, popsugar.com, 24femmespersecond.wordpress.com, pinterest.com