Има неща, за които със сигурност можем да изискваме от партньора си. Уважение, честност и вярност например, са все неща от жизненоважно значение за всяка една връзка.

Въпреки това много хора имат склонност да не зачитат границите на другия индивид, когато са в интимни взаимоотношения и си позволяват да отидат далеч отвъд допустимото. Когато си мислим, че любимият ни е човек, който ни дължи нещо, само насилваме баланса във връзката по един неуравновесен начин. Отнемаме правото на партньора си на автономия и самоуважение, на които той/тя има право по рождение.

Не позволявайте отношенията ви да попаднат в този капан. Следващият път, когато усетите, че проявявате взискателност към вашия любим по отношение на очакванията си, първо ги проверете внимателно. Напомнете си, че той/тя има свои лични нужди, ценности и идентичност, не по-малко важни от вашите собствени.

Ето четирите неща, които един умен човек никога няма да поиска от хората, които обича:

Нямате право да настоявате любимият ви да се промени

Запомни, че нямаш права над ничия идентичност, освен над твоята собствена. Хората могат да се променят, но желанието им за това трябва да дойде отвътре. Ако съпругът ви не се интересува от танци или изобразително изкуство, не е разумно да очаквате от него да се наслаждава на балет, например. Той може да реши да ви придружи, но това трябва да се разглежда като мил и романтичен жест – не бива да се превръща в очакване. Ако приятелката ви не обича да прекарва времето си навън, не се опитвайте да я натикате ентусиазирано в кемпер. Тя може да пожелае да дойде, ако се почувства готова за това, а може и да не го направи.

Приемете партньора си такъв, какъвто е, иначе защо сте го избрали?. Насърчавайте го и го вдъхновявайте да опитва нови неща. Но винаги с чувството на уважение към уникалността и идентичността му. Зачитайте личността му като нещо, което само той/тя може да създава, развива и променя. А вие гледайте с възхищение как това се случва.

Не настоявайте любимият ви да се откаже от важни за него хора

Най-вероятно любимият ви има поне един близък приятел или член на семейството, който ви дразни. Дори си мислите, че му оказва лошо влияние. Не е лошо да споделите притесненията си с партньора си. Въпреки това, нямате право да очаквате той/тя да прекрати връзката си на базата на вашето мнение.

Като възрастен човек, вашият любим/а е отговорен за изграждането и поддържането на собственото си обкръжение. Вероятно е да намира нещо ценно за себе си в тези връзки, което вие не виждате. Възможно е да е напълно разумен ход да желае да запази тези хора в живота си, а може и след време да разбере, че е било грешка и да се откаже от тях. Така или иначе, решението си е само негово.

Вие не сте длъжни да се преструвате, че харесвате тези хора. Дори не е нужно да прекарвате време с тях. Но сте длъжни да уважавате решението на партньора си да го прави.

Нямате право да изисквате да се откаже от хобитата си

Когато не споделяме същия интерес към хобитата или интересите на партньора си, започва да ни се струва, че са пълна загуба на време. За него/нея обаче, те са всичко друго, но не и това. Дори и страстта му към нещо да ви изглежда напълно глупава, трябва да признаете, че да преследваш мечтите си, да следваш призванието си и да се наслаждаваш на хобито си, е важен акт на самостоятелност, лична независимост и самоуважение.

Любимият ви има право да си има място, по-голямо от мястото, което вие заемате. Ако настоявате да се откаже от нещо, което е ценно и важно за него, колкото и глупаво да е, вие настоявате да се откаже от част от себе си. Може да се изненадате колко празен, а вероятно и злопаметен, ще се окаже впоследствие без него.

Вашият партньор не е отговорен за вашия финансов комфорт

А отговорен ли е за финансовия комфорт на децата си? Абсолютно. Вие обаче не сте дете. Вие сте равноправен партньор. Ако сте загрижени за финансовото благополучие на семейството си, важно е да обсъдите това с партньора си. Но е важно и да споделите отговорността за справянето с проблема. Вижте какво е възможно да направите от своя страна. Можете ли да харчите по-малко? Можете ли да си осигурите допълнителен доход? Можете ли да преподредите бюджета си малко по-консервативно?

Поставянето на тежестта за финансовата стабилност само върху единия партньор е крайно несправедливо. Предложете да споделите тежестта на тази отговорност и ще видите, че скоро ще се почувствате доста по-добре.

Автор: Робин Райх

Източник: I Heart Intelligence
Картини: Валентин Губарев