Руският човек пие, за да попита Бог: „Ти мене уважаваш ли ме?” | Владимир ЛЕВИ

Книгите на руския психолог, психотерапевт, писател и поет Владимир Леви се радват на огромна популярност. Роденият през 1938 г. Леви завършва Първи московски медицински институт, където защитава аспирантура в катедра „Психиатрия”. Леви дълги години се занимава с профилактика на самоубийствата, бил е научен сътрудник в Института по психиатрия към Министерство на здравеопазването на Руската Федерация. Негова е и инициативата за създаването на „телефон на доверието” още в годините на СССР. Споделяме няколко интересни цитата от книгите на знаменития психолог.

Сантименталните хора са жестоки, любезните са кибритлии, най-общителните са най-искрени, романтиците са хладни, хумористите – мрачни, победителите обичат живота, а мързеливите дебелаци са най-практичните и енергични хора на света. Ако се съмнявате, опитайте да се убедите в обратното.
(„Куда жить?”)

Искате да станете човекомразец? Всеки ден се насилвайте да обичате хората.
(„Искусство быть другим”)

Пият както заради лошия живот, така и заради добрия, когато не знаят какво да правят с него.
(„Куда жить?”)

Отдихът е изкуство. Отдихът е работа не по-малко отговорна от същинската работа, и хората, умеещи да си почиват, са точно толкова, колкото и умеещите да работят – двете умения винаги съвпадат.
(„Искусство быть собой”)

За да използваш успешно съветите за развитие силата на волята, е нужна немалка сила на волята.
(„Лекарство от лени”)

Мързелът е инстинкт за самосъхранение от излишни действия.
(„Лекарство от лени”)

Който разбира – не цени, а който цени – не разбира.
(„Куда жить?”)

Руският човек пие, за да попита Бог: „Ти мене уважаваш ли ме?”
(„Куда жить?”)

Всичките добри съвети са вече дадени. Всички правила за мъдрост и самообладание са били съставени далеч преди нашата ера, и от времето на Марк Аврелий до днес, нищо съществено не е било добавено. Досадното обстоятелство, че до ден-днешен тия рецепти на малцина са помогнали, има множество обяснения – в крайна сметка, ето две от тях – когато хората могат да си помогнат, те често не желаят това. Мнозина несъзнателно се стремят към страданието. Много искат да останат безпомощни като деца. Когато пък човек искрено иска да си помогне, възползвайки се от нечий съвет, той в голяма степен не знае как да стори това и за всеки добър съвет са му нужни още десет такива, за да го изпълни.
(„Искусство быть собой”)

Източник: izbrannoe.com
Снимки: Владимир Леви

5518 Преглеждания