Професор Тал Бен-Шахар

shahar

Как да бъдем по-щастливи? Преподавателят по Позитивна психология и Психология на лидерството, професор Тал Бен-Шахар, има обоснована теория за това, а неговите лекции „Науката на щастието", са сред най-посещаваните в историята на престижния Харвардски университет. Удивително е, но Тал Бен-Шахар утвърждава, че всички ние можем да се научим да бъдем по-щастливи точно така, както да изучим чужд език или да караме кола. За онези, които не планират в близко бъдеще да учат в Харвард, предлагаме следващите 10 съвета за щастие от професор Тал Бен-Шахар.

1. Осъзнайте всичко онова, което ви прави щастливи.

Има проста и добра техника за това. Вземете лист и довършете следното предположение: За да внеса в живота си 5% щастие, е нужно да...

Мислете най-вече за нов опит, а не за придобивки. Почнете с по-скромни, но полезни идеи – навярно 1 милион долара, за някои ще бъдат голямо щастие, но разсъждавайте реално – няма ли да бъдете истински щастливи, ако имате повече време за семейството си, време да изживеете интересно пътешествие, да работите за финансовата си стабилност.

2. Съчетайте удоволствието със смисъла.

Аристотел имал великолепна концепция, наречена „златната среда". Той вярвал, че трябва да се стремим към балансираната среда между двете крайности. Това е съвършено разумен съвет, за който често забравяме, когато става дума за ежедневните избори в живота. Ето един прост пример.

Често употребяваме храни, които от една страна ни носят бързо удоволствие, а от друга – впоследствие ни карат да изпитваме вина. Затова решаваме да приключим с това неконтролируемо изкушение и избираме другата крайност - минаваме на строга диета и се храним само с нискокалорична и съвсем невкусна храна. Не е нужно обаче да замествате едната крайност с друга, когато можете да откриете храна, която да бъде едновременно вкусна и здравословна за вас. Удовлетворението на постоянните потребности от щастие предполага, че ние се наслаждаваме на пътя към постигането му. Щастието не е нещо, което се намира на върха на планината, а е нашият опит, приключението да стигнем до това място.

3. Не превръщайте щастието в ултимативна цел.

Няма да бъдете щастливи ако просто правите или получавате нещо, защото щастието не е крайно състояние. Това е нещо, върху което всеки трябва да работи с усърдие и търпение през целия си живот. Ние можем да бъдем по-щастливи с всеки изминал ден, вместо да отдаваме нашето щастие в ръцете на други хора или да го очакваме от външни обстоятелства и материални придобивки.

4. Създавайте традиции.

Съществува ли ритуал за щастие? Според професора в Харвадския университет, такъв ритуал е воденето на „Дневник на благодарността". В него всеки ден преди сън можем да записваме по 5 неща, за които се чувстваме благодарни. Интересна разходка, приятен обяд, среща с любим човек – всичко, което ви е накарало да почувствате удовлетворение и радост.

5. Представете си, че сте на 100.

Вгледайте се в живота си – какъв съвет бихте дали на по-младото си "Аз", какви важни уроци научихте? Кои тривиални, негативни и повърхностни неща не са си стрували времето и усилията? Ако можете да видите своето настояще от тази гледна точка, много неща ще си отидат на мястото.

6. Опростете живота си.

Разпределяйте своята заетост така, че да имате време за целите, които ви правят по-щастливи. Попитайте себе си, какво може да не правите и на кого може да кажете „не". Освободете съзнанието си от емоционалния тормоз. Опростете своите рутинни дела. Спрете да живеете с мисълта, че времето все не стига. Това състояние прави невъзможно изживяването на удоволствие или отдаването на занимания, които ви карат да се чувствате щастливи.

7. Не забравяйте за тясната връзка между тяло и съзнание.

Обръщали ли сте внимание кога се чувствате бодри и пълни със сили? Повечето хора не го правят. Те смятат, че тяхното здраве е нещо естествено. И едва, когато нещо в тялото ни наруши нормалната си функция, става невъзможно да игнорираме настойчивите мисли за това болезнено състояние. Тогава започваме да говорим за проблема, осъзнаваме, че всичко това влияе на нашето настроение, отношението ни към живота, връзката ни с останалите хора. Ако искате да съхраните своето съзнание позитивно, погрижете се за тялото си, то заслужава добро отношение. Обърнете внимание на храната, почивката, физическите упражнения.

8. Приемайте собствените си емоции.

Приемайте на само положителните емоции като удоволствие и ентусиазъм, но и останалите – ярост, гняв, безпокойство, ревност, тъга – човешко е. Не се опитвайте да ги отричате или да бягате от тях. Очакването на постоянно щастие е нереалистично и напълно невъзможно. Това състояние води до още по-голямо безпокойство и усещането за пълна липса на щастие.

9. Започнете от своето отношение.

Нашето щастие зависи от това, на което отдаваме вниманието си и начина, по който решаваме да се отнесем към външните събития. Ако ние се концентрираме върху нещо, което ни обижда, дразни или плаши, ние подхранваме тези емоции и подсъзнателно търсим други пускови механизми, които ни правят още по-обидени, раздразнени или изплашени. Най-бързият път към разрушаването на този негативен кръг е като насочим своите мисли в друга посока и възпитаме своето съзнание, как да извлече положителен урок от всяка ситуация.

10. Превърнете щастието в своя универсална валута.

Именно щастието, а не парите, връзките или социалния статус, трябва да се превърне в тази ценност, която може да промени живота ни. Ако вие чувствате, че животът ви е безсмислен и пуст, задайте си въпроса – за какво замених щастието си? Отговорът на този въпрос е ключ към удовлетвореността ни в живота и път към саморазвитието.