Световен ден на котката - 1 март

На 1-ви март българите слагат мартеници на дрехите или китките си и си пожелават здраве и щастие. Но в световен мащаб на тази дата се отбелязва световния ден на котката – един от най-обичаните и разпространените домашни любимци. Въпреки че не са изцяло опитомени като кучетата, най-ранните писмени записки за опитите да се опитомят котки датират от древен Египет около 4000 г. пр.н.е, когато са били използвани за опазване на хамбарите от мишки и плъхове. Почитали са котките, тъй като са ги смятали за въплъщения на богинята Бастет. Наказанието за убийство на котка било смърт, а често при смърт на котка тялото било мумифицирано по същия начин, както при хората.

През Средните векове котките са били смятани за сподвижници на вещиците и понякога по време на празници били изгаряни живи или хвърляни от високи сгради. Някои историци предполагат, че широко разпространените враждебни суеверия към котките довели до бум на Черната смърт, с което зловещо название била позната бубонната чума. Поради скоростта, с която се разпространявала Черната смърт, се появили вярвания, според които тя е предизвикана от самия Дявол. Тези вярвания накарали папата официално да обяви, че котките имат съюз с Дявола. Вследствие на този акт много котки в Европа били убити. Големият спад в котешката популация довел до огромен скок в разпространението на плъховете, съответно с това се увеличил и броят на насекомите, разнасящи чумата. В Библията кучетата се споменават 14 пъти, лъвовете – 55, а котките не са споменати дори веднъж.

Според някои митове и легенди котката живее едновременно в няколко паралелни свята, притежава девет живота и може да влияе на здравето на хората, като им помага да се борят с болестите. Смята се също, че котката дружи с къщата, в която живее, и тези домове са до известна степен защитени от беди и нещастия.
А ето и 8 представители на котешкото съсловие, сдобили се със световна слава:

Том от “Том и Джери”
За забавление на малки и големи котаракът Том и мишокът Джери се преследват и си погаждат подли номера вече повече от 75 години, благодарение на Бил Хана и Джоузеф Барбара.

Лъки от “Алф”
Семейство Танер са олицетворение на обикновеното американско четиричленно семейство от средната класа. Разбира се, си имат за домашен любимец котка – Лъки, чиито живот и телесна цялост са под непрестанните заплахи на иначе забавния и остроумен извънземен Алф, чиято любов към котките е прословута:
Косъм от котка! Реколта 87/88. По-скоро 89.“
Колата мърка като котенце, което ме подсеща, че съм гладен.“

Жената-котка от “Батман се завръща”
Жената-котка е гъвкава, красива и зла. Също като истинска котка – мотивите й са неясни, но винаги оцелява. Образът й се появява във втората част от поредицата, а Мишел Пфайфър изиграва перфектно ролята.

 

Феликс
Това е първата истинска филмова анимационна звезда, която радва своите почитатели вече почти 90 години. Роден в най-бляскавата епоха на нямото кино, Феликс е първото  изображение, излъчено по телевизията. Може да се каже, че историята на телевизията започва с Феликс. Това става през 1928г. Този котарак става толкова популярен, че самият Чарлз Линдберг го избира за талисман на своя исторически полет над Атлантика.

Котктие” на Андрю Лойд Уебър
„Котките” е един от най-често поставяните мюзикъли в Уест Енд и на Бродуей. Спектакълът по либретото на Т.С. Елиът е игран 9000 пъти в рамките на 21 години. През 1983г. произведението печели 7 награди Тони, включително за „Най-добър мюзикъл”. Творбата на Андрю Лойд Уебър е представяна в повече от 30 държави, включително в България, преведен е на 10 езика и е посетен от 50 милиона души по целия свят.

 

Гарфилд
Гарфилд е дебел, рижав и хитър котарак, чието любимо занимание е да яде, да гледа телевизия и да забавлява с остроумията си:
Аз страдам не от излишно тегло, а от недостатъчен ръст.”
Котките не питат, те просто взимат всичко, което им е нужно.”
Разбираме се прекрасно, защото и двамата обичаме едно и също нещо - МЕН!”
Имам нужда да остана насаме с най-добрия приятел на човека - телевизора.”

Котаракът в чизми
Този котарак е хитър, амбициозен, умен, великодушен, верен приятел, ловък, смел, находчив, съобразителен, целеустремен и изобретателен. Помага на своя господар от бедняк да стане един от най-богатите в кралството мъже, да се ожени за принцесата и да стане господар на земите. Всичко това, благодарение на Шарл Перо и братя Грим, които ни учат, че важното в живота е приятелството и готовността да помагаме на близките си, а съдбата е в собствените ни ръце.

Бегемот от “Майсторът и Маргарита”
Много критици смятат “Майсторът и Маргарита” на Михаил Булгаков за един от най-значимите руски романи. В него се разказва за посещението на Сатаната в Москва. Един спътниците му е Бегемот - огромен черен котарак, стоящ на два крака и можещ да говори, обича шах, водка и пистолети.