Според преданието, на Симеоновден нищо не се дава назаем и нищо не се изнася от къщата, за да не се изнесе плодородието

(Преподобный Симеон Столпник, Антиохийский и его мать Марфа Каппадокийская)

На 1 септември Православната църква отбелязва Симеоновден. В християнския календар се чества паметта на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта - на този ден се полага началото на църковната Нова година.

С този ден започва есенната оран. Св. Симеон се смята за покровител на орачите, затова често е наричан „Симеон Орачо”. Симеоновден се смята най-вече за земеделски празник, защото се счита за началото на нова стопанска година. На Симеоновден започва бруленето и събирането на орехите, и празникът се нарича също „Симеон брульо”.

Традициите на празника

В навечерието на празника жените носят семето за посев в църквата, за да се освети. В зърното поставят стрък босилек, червен конец с нанизани на него червени чушки, плодове, орехи, сребърни монети и пепел от дървото, горяло на Бъдни вечер. Сутринта на Симеоновден жените замесват пшенично тесто и правят обредни питки, с които захранват ритуално воловете и биволите. Пекат се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им заедно с  червени вълнени конци. В Северозападна България пред каруцата се коли курбан - кокошка или петел, който заедно с питата орачите носят на нивата. Остатъците се закопават там в земята. Орачите и сеячите са облечени празнично, а за да е спорна работата, жените обикалят около тях и ръсят жар.

Забраните на празника

Според преданието, на този ден нищо не се дава назаем и нищо не се изнася от къщата, за да не се изнесе плодородието. Не се кладе огън, докато не се върне орачът, за да се предпазят посевите от пожари. Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете; не се върши никаква домашна работа, свързана с вълна, за да не нападат вълци стадата.

Поверията на Симеоновден

Известен е и обичаят „полазване”: всички в къщата следят - ако в дома влезе богат човек, значи реколтата ще бъде добра.

По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с „пълно”, житото ще роди много зърно.

В Западна България се счита, че ако на Симеоновден е слънчево и топло, такова ще е времето и през януари следващата година.

На 1-ви септември имен ден празнуват: Симеон, Симона, Симо, Сима, Марта, Мона.

Бъдете честити!

Изображение: Преподобный Симеон Столпник, Антиохийский и его мать Марфа Каппадокийская, azbyka.ru