Британският журналист John Haltiwanger е автор на любопитна статия, според която оценките в училище съвсем не са мерило и теглило за успехите в живота. Кой е скритият коз на тройкаджиите и какво ги прави смели и успели хора?

zashto zhivotat oblagodenstva troikadzhiite 1

Както показва практиката, добрата дипломна работа не винаги е билет за щастливото бъдеще. Далеч не всички слаби ученици се провалят в живота. В редиците на неизучилите се има достатъчно богати и знаменити хора, на чиито успехи може да завиди целия свят.
Стив Джобс, например, никога не е завършвал колеж. По същия път се придвижват още и Марк Зукърбърг и Бил Гейтс. Ричард Брансън напуска училище на 15, защото страда от дислексия. Великият поет Маяковски се учил така зле, че дори не дочел „Ана Каренина". Чехов повтарял трети клас, защото имал слаб по литература. А Йосиф Бродски бил един от най-заядливите и неприятни двойкаджии, но очевидно това не било пречка в последствие да бъде удостоен с Нобелова награда за литература.
Умът е абстрактно понятие, а постиженията в клас не винаги са най-обективния метод за неговото оценяване. Успехите на завършилите ученици се определят по това, какви знания са добили те в пределите на учебното заведение. Но училището рядко дава реална подготовка за всичко, което ни предстои в живота.
Успехът се ражда от страст, настойчивост, емоционалност, способност да преживяваш и най-вече да разбираш ценните уроци на провалите в живота. Затова и тройкаджиите, от които никой не чака велики успехи в училище, управляват света.
Те разбират, какво означава да се бориш, защото още в детството си са били принудени да преодоляват разочарования и неуспехи, повече отколкото отличниците. Такива качества притежават и успелите предприемачи – те не се страхуват да рискуват, да прекрачват правила и норми, за да създадат нещо ново и необичайно.
Сред тройкаджиите има най-висок процент нестандартно мислещи и творчески личности. Психолозите са уверени, че за тези деца обичайният модел на образование просто е неинтересен. В училище се обяснява какво може и какво не може, отнема се правото да се мисли и работи по различен начин, да се търсят необичайни решения и отговори, да се разсъждава творчески.

Богатите са богати затова, защото мислят нестандартно, различно. На тях никой не им казва, какво бива или не бива да правят, че е нужно да бъде точно така или иначе. Те слушат, но правят всичко посвоему, което е в основата на техните победи и успехи.
Това разбира се, не означава, че получените лоши оценки в училище са гаранция за гениален ум или успех в бъдеще, така както и отличните бележки не са доказателство, че ще стигнете високо и далеч. Оценките са само цифри на хартия. А успехите в живота ни се определят от характера, опита и отношенията.

В този ред на мисли, ако не сте завършили с отличие гимназия или университетите – не се отчайвайте. Най-важните уроци всеки научава след като напусне образователната институция. Никога не спирайте да учите, никога не се предавайте и най-важното – наслаждавайте на пътешествието, което ви дават знанията.

Източник ~ elitedaily.com
Снимки ~ huffingtonpost.com, parrishlearningzone.com​