От 25 години, всеки божи ден, този латвийски реаниматор връща децата към живот. Или ги съпровожда в последния им път. Нещо в него напомня на знаменитият д-р Хаус – той също като него безкрайно обича своите малки пациенти и е безпощаден към човешката глупост и родителско безхаберие. Когато разказва за причините за детското страдание, Клява е абсолютно прям – нищо не спестява, с нищо не украсява драматичните истории и нарича нещата с истинските им имена. Истината е жестока, затова струва скъпо.

За детските травми

Нашата страна е на първо място в Европа по детска смъртност причинена при автомобилни катастрофи и произшествия на пътя. Много типично за Латвия е, пияни бащи да возят децата си по коли и АТВ-та, или пък напълно безотговорно да им позволяват сами да карат бясно по улицата. По същата причина децата получават сериозни наранявания при каране на велосипед и ролери без предпазни каски, давят се в неохраняеми водоеми, когато са оставени да се самоотглеждат, или пък за тях се грижат други по-големи деца. Много нещастни случаи са свързани с прием на медикаменти, изгаряния с химични разтвори, вряла вода, пожар. Впрочем, ако детето ви е пострадало и има изгаряния по тялото, най-адекватната и ефективна първа помощ, която може да му окажете е да поливате изгореното място с хладка вода в продължение на 3-5 минути. Така болката намалява и се понижава поразяващия фактор - дълбочината на изгарянето.

Причините за повечето детски страдания

Главната причина за детските травми както в Латвия, така и в целия свят е една – 60-70% от родителите са малоумни и безотговорни. Дори наблюденията на охранителя в нашата болница потвърждават, че именно такъв процент от родителите довеждат децата си тук без да са ги обезопасили с предпазни колани. Е, какво пък толкова, ще кажете навярно вие.

Но не вие, а аз всеки ден виждам детски страдания и смърт на малки пациенти, предизвикани от невежеството, глупостта и безотговорността на родителите. Става дума за системно невежество. Например – момиченце изпива разтвор за почистване на канализацията. Оставен бил в кухненския шкаф, излят в бутилка от лимонада. Майката плаче, защото детето й е в кома, изходът е неясен. Аз като лекар, като  съчувстващ човек се опитвам да разбера как се е случило това, не за да я упреквам, а да й помогна да осъзнае тоя  ужас. Дъщеря й сама била отишла и изпила шишето, детето само било виновно, представяте ли си?! В Европа й трансплантираха черен дроб за 200 000 евро. Висока е цената на родителското безхаберие, което често има фатални последици.

Моментът, от който няма връщане назад

От глад умират стотици хиляди деца. Това добро ли е или е лошо? Помислете – ако бяха оживели, щеше ли да има за всички качествена храна? Ако в Близкия изток всички ползваха тоалетна хартия, то скоро на планетата няма да остане нито едно дърво. Мисълта ми е, че ако наистина всички можеха да живеят добре, цивилизовано, то след 20-тина години Земята просто ще умре. Не на всички е дадено да живеят добре. Призивите към намаляване на населението ни се струват ужасяващи от емоционална гледна точка. Но от гледна точка на разумната наука – те са необходими. Затова и никой в този свят не би положил големи грижи за преживяването на вашето дете. На него ще му дадат наркотици, така че само да се затрие – дори само ще е платило за това. Преминали сме точката, от която няма връщане назад. Затова коригиращата регулация ще бъде осъществявана на различни нива, с всякакви средства.

Да, случвало се е да ме наричат расист. Някъде четох, че ООН вече не счита за проблематично всяко насилие, свързано с използването на деца. Видимо е, че това се превръща в житейска норма. Когато виждам замръзнали от студ и гладни деца, които са били насилвани, аз наистина не проумявам, защо на техните родители се разрешава да се размножават, наричайки това „човешко право”. Последвалият резултат - те са лишени от родителски права. Това е идиотска цивилизация! Наистина е необходим контрол на раждаемостта.

Има неща, които не трябва да се случват

Мечтая за времето, когато децата, дошли на този свят нечакани, ще се раждат при родители, готови да поемат отговорност за тях. В Германия бил проведен тест сред млади хора относно приоритетите им: 70% поставили на първо място образованието, работата, доходите, жилището, ниво на култура и т.н. Децата поставили на последно място. Тоест, когато ти си започнал да се замисляш за този живот, имаш добри възможности, когато има какво да дадеш на детето си, тогава можеш и да си позволиш да имаш дете. Някак цивилизовано звучи, не мислите ли? А когато хората се размножават като риба треска, това наистина е безотговорно.

Невежеството на ограниченото съзнание

Питате ме дали равнището на развитие на обществото влияе на възпитанието на децата… Каквото е нивото на вашия ум, така вие виждате света. В Тибет това се нарича кармично видение. Най-доброто, което човек може да даде на детето си е да намали невежеството на собствения си ум, за да не му го предаде на него. Когато виждам, че често за кучетата хората се грижат по-добре, отколкото за децата, иде ми да заплача… Тях, четириногите ги галят, обличат, целуват, чешат, решат… А колко деца никога не са виждали, не са си представяли подобна грижа и отношение? За каква цивилизация става дума!?

Ние живеем във войни, имаме банки, които ни ограбват цивилизовано, убийства, неконтролирана раждаемост, болести. Гении като Успенски, Циолковски, Бердяев и много западни учени са говорили за седемте нива на развитие на цивилизацията. А ние днес се намираме на ниво нула. Планетата ни се управлява с лъжи и насилие. В Принстън, Харвард и Йейл учат как да се изнасилва света в името на личното благо. Нашата цивилизация се намира в каменната епоха в сравнение с това, което са проповядвали Исус Христос, светите тибетци, личности като Николай Рьорих, Елена Блаватска. Интелигентните родители търсят компромиси. Мъдрост, познания за разума и вселената и това, как децата им да живеят в по-умно бъдеще.

Демокрация с мирис на педофилия

Да, аз съм поддръжник на това, че педофилията трябва да се наказва със смърт. Това предвиждат законите в Сингапур и Арабските Емирства. Човекът е толкова недоразвито животно, че се подчинява на страха. Единствено той може да го удържи в рамките на приличието. Днес вече никой от нищо не се страхува. Страхът е отменен. Останала е демокрация, намирисваща на педофилия. Извратеното разбиране за демокрация може да провали всяко общество в рамките на две поколения. Днес няма механизъм, който да вразуми обществото. Болшинство от хората живеят ден за ден, грабейки с пълни шепи, на всяка цена. А децата живеят в атмосфера на оцеляване за чужда сметка.

Комплексираните мъже

Доказано е, че когато човек взима решение основано на мъдрост и познание на вселенските закони, той променя и света около себе си. Родителите са длъжни да се занимават със своето образование, да се образоват всеки ден, да учат. В Русия все още има духовност и Западът се бои от това. Но не духовността облечена като църква, а космическа духовност, която идва при нас в облика на ново познание. Това е бъдещето на човечеството.

Всичко в семейството започва с бащата. Но днешните бащи са деградирали. Те са възпитани от самотни майки, които са били изоставени или чиито мъже да се пропили. Една такава майка твърде често възпитава синче. А тези комплексирани синчета не могат да създадат семейство, не могат да защитят страната си.

Комплексираните мъже са бич за човечеството. Мъдро би било да се възроди движението на някогашните пионери или скаути – наречете ги както искате, където момчета се възпитаваха от мъдри, духовни и отговорни мъже. В Европа 8 милиона образовани млади мъже не работят. Не искат, трудно им е. Искат да получават всичко – бързо и лесно.

Днес хората съшиват представата си за света от ограничени страхове и знания, а едновременно с това създават и деца. Ако ти възприемаш детето си като божествено духовно същество, като божие чудо, то неговия потенциал е безграничен и детето ще се развива в тази енергетика. Но ако представата ти е ограничена – детето ти ще е с отрязани криле за светлото и мъдро бъдеще. Днес всичко зависи от майките и бащите.

Никога няма да забравя един случай – когато родители, не дотам образовани, не интелектуалци, прости хора – се  съгласиха да дадат сърцето на умиращото си 3-годишно дете на друг пациент. Това беше първият подобен случай в Латвия. Не е нужно човек да е академик, да е много учен. Няма значение какво е земното ти образование, ако знаеш кой си и се развиваш всеки ден. В това се състои висшата мъдрост. Светците какво образование са имали? Имали са любов.

Знаете ли, повече родители са безотговорни, защото не са щастливи, защото те самите не са били обичани като деца. Френски психотерапевти доказаха, че ако човек не е бил погален 32 пъти на ден, той не може да се почувства щастлив, не може да се развива. Вижте само, колко малко се грижим един за друг, колко пъти протягаме ръка да погалим, колко малко се обичаме.

За мен любовта е състояние. Като понятие на земно ниво – това е отговорност, способност да даваш благородни знания и от сърце да изпълняваш своя дълг. В духовен план – любовта е пълно просветление и абсолютно състрадание.

По материал на econet.ru
Снимки: aigaredmane.com