10 правила за Златен детски сън от популярния украински педиатър

Сънят е физиологическа потребност на всеки човек. Какво да кажем за малките деца, за които сънят е крайно полезен? Дефицитът на този важен фактор за растеж при децата обикновено се превръща в проблем за цялото семейство.

Young Girl Dreaming (Study of a Child Asleep), 1881 ~ Paul Gauguin

В колко часа децата трябва да си лягат?

Основният проблем е в това, че е трудно децата да бъдат задължени да си лягат да спят в определен час. В днешно време те практически не се разделят с телефоните, таблетите и компютрите си, увлечени са по електронни игри и света на безкрайните развлечения. Трептенията на тези устройства изпращат на мозъка сигнал, че още не е време за спане и малчуганите продължават да бодърстват, вместо да заспят и съберат сили за следващия ден.

Научните изследвания категорично доказват:

Децата, които заспиват късно, стават по-раздразнителни и тревожни, трудно се концентрират върху каквото и да било, имат трудности в процеса на обучение и проявяват психологическа нестабилност.

Това не е единствената причина, заради която децата трябва навреме да лягат да спят. В детството организмът расте не за дни, а за часове. И това касае не само физическото, но и психологическото развитие. В  първите години от живота си, детето усвоява огромно количество информация и се сдобива  с нови навици с невъзможна за възрастните бързина. А всичко това е възможно благодарение на хормона на растежа, който се изработва в организма 2-3 часа след заспиване и действа основно през нощта.

Най-доброто време за производството на този  хормон е полунощ. Затова, ако детето си е легнало много по-късно от 9 вечерта, в неговия организъм се нарушава производството на този хормон и се намалява времето, за което той би могъл да изпълни своите функции.

Това може да доведе до понижение на физическата активност на детето или пък точно обратното - да провокира хиперактивност, която нарушава психологическата устойчивост. Късното заспиване влияе негативно и върху развитието на интелекта. Затова в късните часове на нощта растящият организъм трябва да си почива, а заедно с детето, това е добре да прави и цялото семейство.

Sleeping Boy ~ Arkadi Plastov (1893-1972)

10 правила за Златен детски сън:

1. Създайте си приоритети
Детето не трябва да заспива с цената на безсънието на родителите си. Златният детски сън е здравият и сладък сън на цялата фамилия.

2. Определете режим за лягане
Режимът за лягане се формира в зависимост от това, кога е удобно да заспиват всички в семейството, а не само детето. Малчуганите най-напред имат нужда от добре наспали се, здрави родители. Определете кое е най-подходящото време за лягане и строго съблюдавайте часа, определен за заспиване.

3. Решете къде, как и с кого ще спи детето
Тук разбира се идва въпросът, дали детето да спи в стаята с родителите си или в отделна стая. Най-добре е, когато то заспива в свое креватче и желателно в собствена стая, а мама и татко заспиват заедно под една завивка. Когато родителите спят заедно под една завивка, това е залог за щастие и дълго благополучие за всички у дома.

4. Оптимизирайте храненето
Ако на детето след ядене обикновено му се доспива, направете така, че последното вечерно хранене да е обилно, за да не се буди гладно нощем.

5. Не се страхувайте да събуждате
Ако вашият наследник спи продължително денем, а вечер заспива трудно, не му позволявайте да прекалява с дневния сън – събудете го!

6. Ден наситен с движение
Нека всеки ден на детето ви е наситен както с физически занимания, така и емоционално, но без пресилване, а хармонично.

7. Свежият въздух в спалнята
Оптималната температура в стаята трябва да бъде 18-21 °C, а влажността от 50–70 %. Отговорност за тези условия имат бащите.

8. Къпане преди сън
Прохладна вана преди лягане – няма нищо по-добро от това за сладки сънища.

9. Подготовка на леглото
Равен, плътен, твърд матрак, спално бельо от естествени материали, а ако детето е по-малко от 3 годинки – най-добре е да спи без възглавница.

10. Погрижете се за качествени памперси
За най-малките деца качествените пелени са изключително важни и да се прави компромис с това, заради икономии, е безотговорно.

Д-р Евгений Комаровски

Източник: vospitaj.com
Картина (заглавна): Sleeping Girl, jolantehesseart.com