„За да развием в себе си способността да обичаме себе си на нас първо ни е необходимо да получаваме любов.“

Роденият през 1951 година автор Джон Грей е продал милиони копия от книгите си, в които разглежда сложните взаимоотношения между двата пола, както и не по-малко сложните между родителите и децата. Днес, освен признат автор, той е световноизвестен лектор, който изнася речи по целия свят, тъй като компетентността му отностно личните човешки отношения е доказана с времето.

Погрешно приемаме, че ако нашите партньори ни обичат, те ще реагират и ще се държат по определен начин – така, както ние реагираме и се държим към този, когото обичаме.

Мъжете и жените дават любовта, от която те самите имат нужда, а не любовта, от която има нужда другият пол.

Мъжете очакват от жените мъжкия образ: мъжки мисли, мъжки реакции, така както жените търсят в тях чувства и поведение, характерно за жените.

Няма идеални отношения. Има женска мъдрост – да не забелязваш мъжката глупост. Има мъжка сила – да прощаваш женските слабости.

За да се подобрят отношенията между половете, е необходимо да се създаде такова разбиране за различията между тях, което да увеличи самоуважението и личното им достойнство, като внушава взаимно доверие, лична отговорност, повече внимание и любов.

Понякога жената се удивлява, че мъжът не иска извинения за големите си прегрешения. Отговорът е прост: той се страхува, че може да не получи прошка. На него му е трудно да признае, че я е подвел.

Ако мъжът и жената са способни да се уважават и да приемат различията си, тяхната любов има шанс да разцъфти.

За да развием в себе си способността да обичаме себе си на нас първо ни е необходимо да получаваме любов.

Когато човек чувства, че го обичат, приемат, ценят, доверяват му се и така нататък, автоматически започва да се променя към по-добро.

Когато жената се опитва да подобри нещо у мъжа, той чувства, че тя се опитва да го „поправи“. Той получава посланието, че нещо у него не е наред. А тя дори не съзнава, че любвеобилните й опити да му помогне могат да го унижат. И погрешно смята, че му помага да израсне.

Мъжът е готов да направи подобрения, ако почувства, че към него се обръщат за решаване на проблема, а не като че ли той е самият проблем.

Хората, на които не им се отдало да достигнат успех в живота, са или глухи към своите чувства, или просто зациклени в негативните емоции и отношения.

Ние чувстваме страдание тогава, когато умът вярва в нещо, а душата казва, че това не е вярно.

Предполагаемата причина за вашето недоволство и огорчение никога не съвпада с действителната.

Когато жената достигне зрелост, тя осъзнава, че за своя сметка се е опитвала да достави радост на партньора си. Когато мъжът достигне зрелост, той разбира, че може по-добре да служи на другите и да ги уважава повече.

Жените не осъзнават силата на любовта си и се опитват да спечелят любовта на мъжа, правейки за него повече, отколкото биха искали.

Днес много жени също са се уморили да дават. Искат време за себе си, за да бъдат такива, каквито са. Време, за да се погрижат първо за себе си. Искат някой да им даде емоционална подкрепа, някой, за когото не трябва да се грижат.

Когато жената престане да прави излишни жертви и започне да цени себе си повече, мъжът излиза от своята пещера и започва да строи космически кораб, за да полети с нея и да я направи щастлива.

Бракът за жените е все едно секс за мъжете.

Да превървете мъжа в единствения източник на подкрепа и любов означава да възлагате на него твърде голяма тежест.

Да даваш, без да очакваш нищо в замяна, да бъдеш там, където действително си нужен: ето това е истинска любов.

Да се научиш да отлагаш изпълнението на желанията си за по-късно означава да умееш да бъдеш щастлив тук и сега.

Определи своите потребности и ги удовлетвори!

Мъжете се нуждаят от доверие, а жените от грижа.

Жените трябва да получат грижи, разбиране и сигурност. Мъжете имат нужда от вяра, одобрение и признателност.

Мъжете са мотивирани и силни, когато се чувстват нужни. Жените са мотивирани и силни, когато чувстват, че са обичани.

Най-добрият начин да помогнеш на мъжа да постигне повече е да не правиш никакви опити да го променяш.

На мъжът му става по-леко, когато намери решение на проблемите, а на жената – когато говори за тях.

Мъжът изпитва душевен подем и прилив на сили, когато се чувства нужен... Жената изпитва душевен подем и прилив на сили, когато чувства, че някой се грижи за нея.

Да се чувства ненужен е бавна смърт за мъжа.

Когато мъжът не усеща, че присъствието му прави нечий живот по-добър, той трудно поддържа своят интерес към този живот и отношенията с жената. Каква е мотивацията, когато не си нужен?!

Жената е особено уязвима към негативното и погрешно убеждение, че не заслужава да бъде обичана. Ако като дете е била свидетел на малтретиране или самата тя е била жертва на такова поведение, тя е още по-податлива на чувството, че не заслужава любов; трудно й е да определи своята морална стойност. Скрито дълбоко в подсъзнанието, това чувство поражда страха, че няма да се справи без помощ от другите. И една част от нея вече си представя, че няма да я получи.

Тъй като жената се страхува, че няма да получи подкрепа, тя несъзнателно отхвърля подкрепата, от която се нуждае. А когато мъжът получи посланието, че жената не вярва в способността му да удовлетвори потребностите й, веднага започва да се чувства отблъснат и отхвърлен. Безнадеждността и недоверието на жената превръщат истинските й потребности в отчаян вик на нужда и му внушават, че тя не вярва той да я подкрепи. Горчивата ирония е, че мъжете получават мотивация главно от чувството, че са нужни, но самата нужда ги отблъсква.

Ако искате да получите нещо, е нужно да помолите за него.

Мъжкото самосъзнание се определя от това до колко е способен той да достига високи резултати. Самочувствието на мъжа се определя от способността му да постига резултати. Занимават ги повече „предметите“ и „нещата“, отколкото хората и чувствата. Дори днес на Земята, докато жените фантазират за любов, мъжете мечтаят за мощни коли, по-бързи компютри, различни технически нововъведения и висши технологии. Мъжете са заети с „нещата“, които могат да им помогнат да изразят силата си, да постигнат резултати и да осъществят целите си.

Самосъзнанието на жената се определя от нейните чувства и качеството на взаимоотношенията с останалите. Вместо към цели жените са ориентирани към взаимоотношения. За тях е по-важно да изразят загриженост, доброта и любов.

Мъжът повече от всичко на света се страхува, че не е достатъчно силен, умел и способен да победи.

Да се влюбваш е толкова приятно понеже в този момент се чувстваме толкова защитени, че сме способни на пълно самоизразяване.

Жената се чувства любима само в случай, когато може да сподели с любимия си мъж всичките свои преживявания и да е сигурна, че той все още я обича.

В мъжа автоматически се сменят две потребности: тази за близост и тази за независимост.

Мъжът обичайно не си дава сметка до каква степен е рязък и стремителен преходът от топлота и нежност към безчувственост и отчуждение.

Преди повече да се сближи с жената, мъжът винаги отстъпва крачка назад.

На мъжът е трудно да слуша жена, когато е разстроена или се чувства нещастна, понеже той усеща това като свой собствен провал.

Ако потискате отрицателните си емоции, губите способността да усетите истинските си желания.

Когато отрицателните чувства се потискат, се потискат и позитивните и любовта умира.

Мъжът цени не старанията на жената да направи от него колкото може повече, а повече от всичко цени, когато жената го цени.

Когато мъжът е подложен на стрес, той се оттегля в пещерата на своите мисли и се съсредоточава върху решаването на някакъв проблем. Обикновено избира най-спешния или най-трудния и така се съсредоточава върху решаването му, че временно престава да мисли за всичко останало. Другите проблеми и отговорности отиват на заден план.

Ако обаче не успее да намери решение на проблема си, той остава затворен в „пещерата“. За да се откъсне от проблемите си, той се заема с решаването на малки задачи, като четене на вестник, гледане на телевизия, каране на кола, физически упражнения, ходене на футболен мач, игра на баскетбол и т.н. Всяка отвличаща го дейност, която отначало заема едва 5 на сто от съзнанието му, може да му помогне да забрави проблемите си и да се откъсне от тях. На следващия ден той може отново да се съсредоточи върху решаването им с по-голям успех.

Помнете: мъжете са раними същества!

Когато жената е подложена на стрес, тя инстинктивно чувства необходимост да разговаря за чувствата си и за всички възможни проблеми, свързани с тях. А започне ли да говори, тя не подрежда проблемите си по важност. Ако е потисната, то се дължи на всички проблеми – и на големите, и на малките. Първата й грижа е не да намери решение на проблемите си, а по-скоро облекчение, като даде израз на чувствата си и получи разбиране. Тя говори без особена цел за проблемите си и притеснението й намалява. Жената, която е подложена на стрес, не се стреми да намери незабавното решение на проблемите си, а по-скоро облекчение, като даде израз на чувствата си и получи разбиране.

Децата слушат родителите, когато родителите слушат децата.

Да бъдеш родител означава отново и отново да даваш повече, отколкото си считал за възможно.

Детето няма да развие своят творчески потенциал, ако за него всичко правят другите.

Детето няма да се научи да сътрудничи, ако винаги всичко става така, както иска то.

За да възпиташ в детето дух на сътрудничество, увереност в себе си и отзивчивост, е необходимо да развиваш неговата воля, а не да я разбиваш.

Детето няма да развие в себе си търпение или умението да дочака осъществяването на своите желания, ако винаги веднага му дават всичко, което иска.

Ако детето управлява родителите, то самото става неуправляемо.

Ако бащата и майката дават на детето твърде много, то задължително става прекомерно взискателно.

Заплахата от наказание само настройва децата против родителите и ги подбужда към бунт.

Уверените в себе си деца не се поддават на натискът от своите връстници и не изпитват потребност да се бунтуват.

За да станеш добър родител не е достатъчно просто да се откажеш от неефективните методи. За да се откажете от старите методи на възпитание, е необходимо да ги замените с нови.

Без разбиране потребностите на детето родителите не са в състояние да му дадат необходимото.

Най-важното във възпитанието е да обичаш децата и да им отдаваш времето и силите си. Въпреки че любовта е най-главното, далеч не е всичко.

Проблемите на децата започват в дома и могат да бъдат решени там.

Много мъже които не се занимават с възпитанието на децата, даже не осъзнават, от какви радости се лишават.

Най-доброто време за започване на нови отношения е когато чувствате, че можете да минете и без тях.

Този, който е способен да удържи своето обещание, може да бъде уверен в това, че изпълнява волята на Бог.

Никога не е късно да изпълните с любов живота си. Когато живеем в любов, ние създаваме рай на земята.

Източник: Мъжете са от Марс, жените - от Венера, изд. Хомо Футурус
Снимка: Wikipedia