Как тялото се освобождава от ненужното, а храната помага да коригираме причините за свръхреакциите му, изявени като алергии.

(Видео: Мамапедия)

Когато видим, че тялото иска да евакуира някакви материи навън от себе си, най-логично е да му помогнем да свърши тази работа, като същевременно атакуваме причината, а не следствието. Защото рутинна клинична практика е да се изписват различни потискащи лекарства – да кажем антихистаминови. В по-тежките случаи се изписват кортикостероиди. В още по-тежките случаи се изписват лекарства от биологичната група, т. е. лекарства, които се опитват да супресират, да подтиснат имунитета т. е. да потиснат тази свръхреакция. 

Нужно е да разберем, че всъщност реакцията е основателна – понякога тя наистина е бурна свръхреакция, но затова има причина. Когато тялото иска да изхвърли някаква материя, по-добре е ние да му помогнем да го направи и в същото време да коригираме причината т. е. да дадем такава храна, която да не образува отпадни метаболити. 

Класически пример са млечните продукти, които, съдържат казеин – един вид белтък, който има свойствата на лепило. Той е трудно разградим. Цели молекули от него понякога могат да проникнат през чревната лигавица и да предизвикат бурна реакция от страна на различни органи и системи. Ако елиминираме този момент, тогава тялото няма да стигне до подобна бурна реакция.

Дългосрочният ефект е в профилактиката – да структурираме подходящото хранене, което да не дава отпадни метаболити и да не предизвиква свръхреакции, които по своето естество са лечебни реакции. 

На своите пациенти винаги давам този простичък пример - че ако морето е замърсено, на плажа ще видим как вълните изхвърлят пластмаса, петрол или мазут – това, което ние сме изхвърлили в него. Същото е и с нашето тяло – бидейки наша екосистема. Когато има нещо излишно, много пъти то излиза и през носа, през стомашно-чревния тракт и през кожата, като вид периферия на тялото. 

Наша задача е така да подбираме храните, че да не излъчват вредни отпадни вещества, а лекарствата, антихистамините и другите групи да бъдат ултима рацио, както се казва в медицината – последно средство, при това само в спешната патология (когато има животозастрашаващо състояние, диагностицирано от лекар). В никакъв друг случай – при хронична проява или когато прилагаме лекарства профилактично, за да не се появи последващ пристъп – тогава тези лекарства могат да бъдат напълно излишни. 

Основни алергени 

Основните алергени, които предизвикват тези реакции, са на първо място технологично преработените храни, където има термично обработена мазнина,  млечни продукти, където има в голяма степен термично обработени животински продукти като месо, яйца и други. Те по правило образуват много слуз и алергизират. Отключват автоимунна патология

Тези храни обикновено дават отпадни метаболити, които нашето тяло в един момент, подобно на буря изхвърля навън. Буря, която е лечебна и изчиства нашия организъм. Ако ние не разбираме този механизъм, ще се опитваме да го потиснем, така че да намалим реакцията и тогава тези отпадъци ще останат в нас, а проблемът ще се задълбочи до развитието на хронично заболяване:

- на различни дерматити;
- на хронични алергични хреми и ринити;
- отключване на автоимунни заболявания, от които на първо място е детският диабет.

По повод алергиите, трябва да кажем нещо много важно, за да бъде разбран проблемът в дълбочина. В сезона на ягодите например, много често децата се оказват алергични към тях. Ягодите се водят като един от класическите алергени. Представете си обаче следното нещо - ако организмът е набрал отпадъчни метаболити и ние дадем една ягода, която има свойството на катализатор и която подпомага само извеждането на тези отпадъци навън, ще бъде много неразумно да обвиним ягодата, че е първопричинител на тази реакция. Правим грешка по отношение на човешкото тяло, започнем ли да се борим против реакцията, против алергията. 

Алергията е нещо прекрасно, алергията чисти тялото. Причината е преди това – когато се е образувало депо, когато има натрупване, реакция, криза в тялото. Само кризата изхвърля и действа лечебно. Затова много пъти има уловка дори в хранителните тестове за алергия. 

Ако установим алергия към ягодите да речем, това може би е най-подходящото нещо за вашето дете, за да може то да изхвърли отпадъците навън. Разбира се, не бива да даваме храна, която като катализатор ще направи много силна лечебна реакция. За известно време може да изключим ягодите от менюто, но когато коригираме храненето, детето ще може отново да яде ягоди, защото те не са причина, а само катализатор – нещото, което помага организмът да изхвърли причината на алергията. 

Можем да правим хранителни тестове, но те трябва да бъдат разумно интерпретирани, защото зад това, което обвиняваме като алерген, най-често се крие точно лечебната храна, която е необходима за детето, за да може да прочисти тялото си. 

Когато имаме даден проблем трябва да атакуваме причината, а не следствието. И ако имаме нещо, което подпомага тази реакция, както е катализаторът в химията, би трябвало да му обърнем внимание и дори да използваме този катализатор като лечебно средство. 

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка:  Andrea Piacquadio / Pexels