Въпрос на емоционална настройка и здравословен дневен режим. Д-р Махеш Гарже споделя разбирането на Аюрведа за коронавируса и какви са методите да предотвратим подобен вид инфекции.

В Аюрведа и старите книги не се споменава за коронавирус или подобна болест, но има някои полезни насоки за предотвратяване на този вид инфекции. Най-важната от тях е, че има две основни причини за появата на подобен род заразни болести. Първата е замърсеният въздух, а втората – замърсената вода.  

Какво може да направите, за да избегнете всякакъв вид заразяване или инфекция?

~ Специална вода

Първото нещо е свързано с водата – да пиете вода. Аюрведа ви дава специален метод за приготвянето на вода при такъв вид заразен болестен процес. Наричаме я специална вода. Как става това – варим нормална вода, докато остане наполовина от количеството си и я използваме през целия период на разпространение на болестта, за да предотвратим процеса при нас.

Как помага? Този метод е подобен на метода на гладуване с вода. При него водата подобрява имунната ви система – спомага да разтоварите храносмилателната система, така че да можете да използвате имунитета си по-добре в посока справяне с дадено неразположение, вместо да изразходвате усилия в усвояване на много храна.

~ Свеж въздух 

Когато говорим за въздуха, желателно е да не влизате в места, лишени от свеж въздух. Бъдете внимателни и не посещавайте претъпкани и затворени пространства, където вирусите и различните видове бактерии имат повече възможности да се разпространяват и така да предадат инфекцията.

~ Силата на билките 

Аюрведа ви дава идея и за някои видове билки (под формата на ароматни пръчици), които може да използвате като превенция срещу коронавирусната и други инфекции. Сред тях са тамяновите пръчици, които имат силата да убиват бактериите и вирусите и да пречистват въздуха. 

Може да използвате и пръчици от сандалово дърво, както и от различни видове смоли. Всички тези методи са полезни за предотвратяване на коронавирусни състояния.

~ Сребърни съдове за храна

Съхранението на храната в съдове, направени от сребро е сред най-ефективните методи за предпазване от заразяване с бактерии и вируси. 

Аюрведа дава общи насоки, които са полезни не само при коронавирусна криза, но и при състояния, в които е налице някакво заразно заболяване – например грип, малария или друг вид болестни процеси. 

~ Защо коронавирусът не се държи еднакво в различните страни света?

Има две теории за това. Често хората, които имат по-проблемен живот (имам предвид в страни като Африка, а може да говорим за Индия и България, защото животът тук не е като този в Италия или Америка), имат и тази тенденция вътре в себе си – да се борят срещу всякакъв вид кризисни периоди. При подобни кризи, моралът на тези хора винаги е висок и те винаги са готови да се бият – целият им живот е битка. За жалост, навярно хората в Италия и Америка нямат такъв вид ентусиазъм и воля, или нямат този вид емоционална и физическа сила. Именно те са по-засегнати от този болестен процес.

Трябва да знаем, че болестите атакуват двете тела на човека. Първото е физическото, а второто е емоционалното тяло. 

Затова не може да се каже, че само физическото тяло е отговорно за възникването на болестите. Емоциите са също толкова важни. Ако вашият емоционален дух е готов да се бори и да не се потиска, може да се приеме, че вие сте по-силни в битката срещу всякакъв вид позната или непозната болест.

Не мога да кажа, че това е единствената причина, но това може да е или не причината, поради която хората с боен дух са по-малко засегнати от хората, с така да се каже, мързелив дух.

Автор д-р Махеш Гарже, аюрведа специалист
От Съветите на д-р Махеш Гарже, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Fring / Pexels