За полезния ход на последователното хранене, при което могат здравословно да се съчетават месни и въглехидратни храни  съвети от професионалната практика на д-р Георги Гайдурков.

(Видео: Мамапедия)

Изключително важен и интересен въпрос е как съчетаваме животинските продукти с другите храни от нашето меню, защото има различни системи. Битува системата на съчетаване чрез разделно хранене – система, която може би е позната на всички. 

Нездравословни съчетания на храни

Когато съчетаваме меса с хляб, ориз или картофи, това наистина се оказва, че не е добра комбинация, защото всички те имат различни ензими, различни системи за храносмилане. 

Когато храната се съчетае по този начин, тя стои много повече време в стомаха – не тези два часа, които са нужни по принцип, за да се освободи стомахът, а три, четири часа, а при този престой започват процеси на гниене. Гниенето е процес в белтъчините с изключително токсични гнилостни отпадъци.

Популярната система на разделното хранене предлага месата да се съчетават само със зеленчуци. Нашият опит обаче показва, че можем да си позволим и нещо повече. Има начин да съчетаваме въглехидратите с меса и въпреки това в нашия стомашно-чревен тракт те да са разделни и да се метаболизират по разделен начин, така че само след два часа да напуснат спокойно стомаха надолу, а ние да можем да поемем по желание и друга храна.

Ползите от последователното хранене

Оказа се следното: ако ние консумираме порция въглехидратна храна – ориз, картофи, хляб, варена киноа, царевица, и веднага след това консумиране друг продукт като риба или месо, без да има интервал на изчакване в стомашно-чревния тракт, тези продукти не се смесват. 

Много пъти това не е известно за широката публика, но стомахът е една еластична торбичка, която не смесва всичко.

Ако ние приемем една храна, стомахът стяга и след това приеманата храна се реди на пластове – нещо като влакче, така да се каже, и по този разделен начин храната чрез перисталтичните вълни се задвижва надолу по стомашно-чревния тракт и разделно напуска тялото. 

Тоест, ако ние поемем порция ориз и след това консумираме риба или месо, в нашия стомашно-чревен тракт тези продукти са разделени и се метаболизират, смилат се по отделен начин без проблем. Така че, освен популярното разделно хранене, според което трябва да консумираме животинските продукти само със зеленчуци, ние можем да си позволим и този вариант, който аз нарекох „последователно хранене“. 

Консумираме порция въглехидрати – варен ориз, задушени зеленчуци, варена киноа, леща, дори и бобени култури и така да се каже „за десерт“ консумираме месото. В стомашно-чревния тракт то е разделено, изключително лесно се понася и след два часа ние сме отново гладни без да имаме тежест и дискомфорт. 

Акo изядем хапка ориз и хапка месо – в стомаха е смесено, но ако изядем първо ориза и като втора порция – животинския продукт, в стомаха те са разделени и се смилат изключително лесно и ефективно.

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels