Бялата захар - „крадец“ на витамини и минерали от детския организъм ♥ От Мамапедия

Повечето готови сладкиши „дърпат“ калций и това е една от основните причини изкуствените захарни продукти да водят до деминерализация на организма. Съветите на д-р Георги ГАЙДУРКОВ за здравословни естествени заместители на захарта.

(Видео: Мамапедия)

Кои са тези храни, които детето може да ползва свободно колкото желае, защото инстинктът на малчуганите е да обичат сладко? Може би няма дете, което да не обича храни, които съдържат прости захари. Причината е именно, че природата предвижда те да са първостепенен източник на нашия организъм. Простата тайна е, че ние можем да предложим храни, които съдържат тези прости захари – сладки храни, които да бъдат в контекста на естествени продукти. На първо място това са плодовете.

Плодовете – най-здравословният естествен заместител на захарта

Тук стои важният въпрос с възпитанието на хранителни навици и здравословен начин на живот на детето. С каквото се хранят родителите, това е еталонът за нещата, с които ще се храни и детето - то копира нашия еталон. Накратко – първо ние променяме собствения си модел на хранене и тогава той автоматично става здравословния модел на нашите деца. Трябва да научим първо себе си, а след това и децата си да консумираме плодове. Плодовете са най-естественият сладък продукт. В днешно време разполагаме с богат спектър от плодове, включително и сушени – фурми, сушени смокини и други, от които ние можем да правим чудесни сладкарски изделия. Можем да конструираме широка гама от полезни сладки менюта с лека промяна в рецептурата, при която ползваме храни, които съдържат прости захари. 

Например вместо да ползваме изолирана бяла захар, можем да ползваме песто от фурми. Въобще идеята за фурмите е много атрактивна, защото те сами по себе си са приятни на вкус, пълноценни като хранителен състав и могат да влязат в много рецепти. Като че ли не познавам дете, което да не обича тези т. нар. от нас „сурови бонбони“. 

Идеи за вкусен домашен шоколад и здравословни сладкиши

Смлени сурови ядки, бадеми, кашу, орехи и други; пасираме фурми (когато искаме да е по-елегантен продукта можем първо да обелим фурмите, като ги накиснем в топла вода и ципата падне); това песто добавяме към смлените ядки. Можем да добавим брашно от рожков, а за по-големите деца и там, където преценим, че е удачно, това може да бъде и сурово какао на прах или друго (с каквото в днешно време разполагаме и го има в съответните магазини). Можем да добавим естествена ванилия, цейлонска канела (защото това е еталонът на оригиналната канела) и получаваме истински домашен шоколад. От него можем да направим блат за торта и отгоре да добавим плодове. Можем да желираме това с агар-агар или пък дори със желатин, ако не искаме тортата да е веганска, и получаваме невероятни сладкиши. Можем да варираме с всякакви ядки – това може да бъде слънчоглед, тиквено семе, кедрови ядки, макадамия. Можем да направим също така и заквасени ядки, които всъщност са и пробиотик. 

Ядките, които смиламе, подлагаме на млечни-кисела ферментация и получаваме кисело мляко от ядки, което също можем да подсладим с песто от фурми и други сушени плодове. 

Ограничено, когато искаме да ползваме изолирани захари, можем да използваме също така и някои захари, които имат по-нисък гликемичен товар. Тоест – макар със сравнително висок глекимичен индекс, те се метаболизират по-лесно, свързани са с много други микроелементи, които намаляват гликемичния им товар. Когато искаме да направим един по-хомогенен сладкиш и не желаем да ползваме тези плодове или песто от тях, можем да ползваме например палмова захар. В днешно време разполагаме с такава, било то от кокосова палма, било то от аренга. Понякога ползваме кленов сироп или сироп от агаве. Това са здравословни варианти, когато желаем да направим полезни сладки продукти за децата без да ползваме бяла захар. 

Бялата захар – „крадец“ на витамини и минерали от организма

Нека повторим – когато ползваме изолирани продукти, освен тези негативи, за които стана дума, захарта краде редица витамини и минерали. Това е така, защото за да може да я преработи, организмът използва много ензими, минерали и витамини. Откъде да ги вземе, ако не се съдържат в тази храна успоредно, заедно с тези захари? Ще ги вземе от нашите резерви и тялото ще обеднее откъм тези минерали, на първо място откъм калций. 

Сладкишите „дърпат“ калций и това е една от основните причини изкуствените захарни продукти да водят до деминерализация на организма. Това е много видно в образуването на кариеси, в разяждането на детските зъби още от ранна възраст. Познатият механизъм е, че когато тези захари остават в устната кухина, те са прекрасна храна за развитие на патогенни микроорганизми, които започват полека да разяждат зъбния емайл. Защото той е твърдият – дентинът е по-мек и бъде ли разяден емайлът, оттам разяждането на зъба върви бързо. Когато обаче използваме съответните по-сложни захари, този механизъм не се получава. И друго – когато ползваме сложните захари в сушените плодове и в естествените продукти, те самите носят със себе си много витамини и минерали и тогава нашият организъм не обеднява от тях. 

Основният механизъм, който води до деминерализация на костите и зъбките, е че тези храни „дърпат“ калций метаболитно. Тоест – те метаболитно обедняват организма от калций, а не само механично се полепват по зъбите, променяйки флората и водейки до кариеси. Механизмите, по които готовите захарни продукти ни увреждат, са много повече.

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels

 

6362 Преглеждания