Кои са рисковите фактори, при които има вероятност от развитие на гестационен захарен диабет в хода на бременността? Думата има д-р Веселина Яначкова  специалист по ендокринология и болести на обмяната. От 2013 г. работи като ендокринолог в МК „Д-р Щерев“, занимава се активно и с научна работа. Ежегоден гост-лектор е в редица конгреси с международно участие.

(Видео: Мамапедия)

Три възможни типа захарен диабет по време на бременност

Диабетът е едно от най-честите усложнения, които могат да се наблюдават в хода на бременността. Захарният диабет като социално значимо заболяване може да се разглежда в няколко подтипа:

• Тип 1 захарен диабет, който представлява инсулино-зависим такъв и се наблюдава при хора в млада възраст. Свързан е с това, че задстомашната жлеза не произвежда адекватно количество инсулин за потребностите на организма и има нужда от поставяне на допълнително количество инсулин;

Тип 2 захарен диабет е свързан с това, че наличният инсулин или е недостатъчен, или не действа добре в резултат на развита инсулинова резистентност. Най-често той е следствие от затлъстяване – една истинска пандемия на нашето време;

• Третият, по-често застъпен тип е т.нар. гестационен захарен диабет. Това е диабет, който се изявява за първи път в хода на бременността и представлява отклонение в кръвната захар при бременни жени, които преди това не са имали никакви въглехидратни нарушения.

Всеки един от трите вида диабет всъщност може да бъде изявен по време на бременността. Пациентките, които знаят, че имат захарен диабет Тип 1 и Тип 2 влизат в бременността с това заболяване – те са наясно и се предполага, че са планирали своята бременност внимателно. Пациентките, които развиват това усложнение в хода на бременността, следва да бъдат внимателно изследвани и внимателно обучени, за да избягват усложненията, които могат да възникват. 

Възможни усложнения, вследствие на болестта

Всеки един от типовете захарен диабет в хода на бременността може да доведе до усложнения както за майката, така и за детето. За майката, от една страна се увеличава рискът от прееклампсия – високо кръвно налягане, причина за преждевременното раждане – тя често се наблюдава при жени, които имат гестационен диабет. 

Още усложнения включват:

• наднормено тегло – прекомерно бързо наддаване на тегло; усложнения, свързани с родовите процеси – раменна дистокия (затруднено раждане, поради раменно предлежание при по-голям плод)

• макрозомия (по-големи размери на плода); по-голямо количество околоплодни течности – всичко това може по един или по друг начин да доведе до неблагоприятен изход за бременността, затова и жените внимателно трябва да бъдат изследвани, да бъдат обучавани и лекувани.

При кои жени се проявява?

Много е важно да се знае кои жени подлежат на скрининг за гестационен захарен диабет. В световен мащаб общоприет е т. нар. универсален скрининг, възприет от всички съсловни организации, включително Българското дружество по ендокринология, а в допълнение Американска диабетна асоциация, Международна федерация за изучаване на диабета, Международна федерация по акушерство и гинекология, които препоръчват всички жени между 24-а и 28-а седмица от периода на бременността да бъдат скринирани посредством провеждане на т. нар. орален глюкозо-толерантен тест. Това е тест, чрез който се проследява по какъв начин се променят кръвните захари на майката в хода на натоварване със 75 гр. глюкоза, изпита през устата. Изразява се в трикратно изследване на кръвната захар - на гладно и след изпиването на въпросната глюкоза, разтворена в чаша с вода - кръвната захар се проследява на първия и на втория час след изпиване на количеството. 

Има нормативни, общоприети норми за това какви трябва да бъдат кръвните захари за пациентката, които да бъдат приети за нормални,  а именно - ако кръвната захар на пациентката е под 5,1 милимола на гладно, се приема за нормална. Ако кръвната захар на първия час след изпиването на глюкозата е под 10, също се приема за норма и ако е под 8,5 на втория час – това е един нормален глюкозен толеранс в хода на бременността. Всички стойности над посочените се приемат за патологични.

За да поставим диагнозата гестационен захарен диабет е достатъчно да имаме само една патологична стойност. Това е напълно достатъчно за бременната жена. Универсалният скрининг включва всички бременни жени, но е хубаво жените, които имат рискови фактори за изява на гестационен захарен диабет да бъдат скринирани още на първата пренатална визита – т.е. още с първото посещение при гинеколог, когато бъде установена бременността. 

Рискови фактори, при които има вероятност от развитие на гестационен захарен диабет в хода на бременността:

• ако жената е над 30-годишна възраст;

• ако е с наднормено тегло и индекс на телесна маса над 25;

• ако има роднини по първа линия, които са със захарен диабет (дали е Тип 1 или Тип 2 няма значение);

• ако при предходна бременност жената е родила плод с тегло над 4000 гр.;

• ако при предходна бременност, е имала прееклампсия или гестационна хипертония;

• ако е със затлъстяване;

• ако е със синдром на поликистозни яйчници;

• ако е с тироидна дисфункция.

Това са рисковите фактори, които по една или друга причина могат да доведат до изява на отклонения в кръвната захар и т.нар. дисгликемия, респективно гестационен захарен диабет. Затова е необходимо още при първата пренатална консултация да бъде снета една много добра анамнеза, лекуващите лекари да бъдат запознати със състоянието на жената преди бременността, за да бъде адекватно скринирана и да бъдат препоръчани съответните изследвания в хода на тази бременност.

Автор д-р Веселина Яначкова, ендокринолог
От Съветите на д-р Яначкова, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels