Кецовете са тотален хит, а за децата са едни от най-удобните обувки. Те са многофункционални, защото както предпазват при студено време, така и са напълно подходящи за лятото. Практичността на кецовете е неоспорима и може би поради това модата им не отминава и всяка малка госпожица и господин ги искат за своите крака.

Напоследък даже актуалните тенденциите в обличането ги налагат не само като част от спортното облекло, но и в ежедневния градски стил.

(© kidso.bg)

За децата това е много подходяща обувка, която най-вече предпазва малките крачета от травми и контузии. Всъщност кецовете спомагат за правилния стоеж на мъника, поддържат детския глезен добре изправен, а това е от голямо значение с оглед активността на малките палавници.

Кецовете са универсалната спортна обувка, с която може безпроблемно да се тренира почти всичко, да се ходи на поход, да се тича или дори да се рита топка. Модерните модели на пазара са изработени с подметки, които са достатъчно еластични и са противоплъзгащи.

Това са важни характеристики, за да няма неприятни злополуки. Качествените обувки за спорт са също така олекотени, което автоматично ги нарежда сред най-удобните. Не на последно място актуалните за сезона артикули са направени от материи, които не спарват краката. Най-вече това касае летните модели, за да са максималмо щадящи нежната детска кожа.

Тотален хит при кецовете за най-малките са велкро закопчаването. Не само видът на обувката е по-изчистен, но и определено е по-удобно. Няма риск от спъване във връзките, не е проблем детето само да се събуе и обуе, което пък изгражда полезни навици и придобиване на самочувствие и самостоятелност на мъниците.

(© kidso.bg)

И докато родителите търсят максимално удобната, практична, функционална детска обувка, то за децата най-важни са модните тенденции. При момчетата това са наличието на любими герои и знаци на популярни марки, докато момичетата държат на цветовете, наличие на допълнителни декорации и любими телевизионни и приказни любимци.

(© kidso.bg)

Добрата новина е, че на пазара за детски стоки има разнообразие на модели, цветове и десени, които могат да задоволят и най-претенциозните вкусове. Модерни са кецовете с надписи или в наситени цветове.

Повечето малчугани искат обувки на известните брандове. Моделите със скрити ластични връзки с много популярни сред момичетата. Те идеално се съчетават с рокли, поли и пъстри тениски, каквито изобилстват в тазгодишната детска мода.

Момчетата харесват по-високите кецове с цветни и бели ленти, които носят с различно преплетени връзки. Тази година хит са камуфлажните принтове, които присъстват и при обувките.

(© kidso.bg)

А белите кецове винаги са актуални и харесвани за горещите летни дни. Единственият им недостатък е, че лесно се цапат и трябва да се почистват ежедневно.  

Полезни съвети при избор на кецове:

• Най-важното е обувките да са удобни, а това е пряко свързано с правилния избор на номер. Както при други спортни модели, правилото е да има малко свободно място от пръстите до края на кецовете, но пък и петата да не излиза при ходене. Правилото е, че стелката е желателно да е по-голяма от ходилото от половин до един сантиметър, като при зимните модели трябва да се предвиди и носенето на дебел чорап.

(© kidso.bg)

• Друг критерий е подметката. Летните варианти са с по-леки и тънки подметки, докато за зимата е добре да има грайфер, за да е удобна и стабилна обувката на дъжд и сняг.

Материалите, от които са изработени кецовете, са важни за удобството на крака, но и за поддръжката на самите обувки. Няма как модели от плат да са подходящи за мокро време. От друга страна, ако кецовете могат да се почистват по-лесно, те ще са използваеми по-дълго.

Повечето деца се цапат и почистването при някои видове обувки е възможно да става в пералнята. Други трябва обаче да се хигиенизират под чешмата или с четка и мокри кърпички.

Снимки: КИДСО