Не дръзвай да отглеждаш друго създание, докато не отгледаш самия себе си ♥ Д-р Шефали ЦАБАРИ

Из безценната колекция от разговори на Опра Уинфри с едни от най-вдъхновяващите духовни учители, визионери и авторитети на нашето време, събрани в книгата й „Неделни разговори за душата” (Изд. „Хермес“). За егото и родителството, размишленията на д-р Шефали Цабари - световно известен клиничен психолог, експерт в сферата на семейната динамика и личностното развитие.

(The Schuffenecker Family, 1889, by Paul Gauguin)

Егото

Възпитателните методи на родителите просто са насочени към още по-голямо напомпване на егото от всеки друг тип взаимоотношения, които съм виждала.

А какво казва егото? Това е мое. Това съм аз. Нали така? Започваме да говорим така. Аз, като родител, и моето дете. Нали така? Притежанието. Собствеността. Това е вродено. Затова и обичам тези взаимоотношения, защото са такава шега на Вселената. Нали разбираш? Вселената ти дава деца. Казва ти, че са твои. И те изкушава да мислиш: Мои са. Трябва да ги наричаш мои. Нали така? Имам право да, ги наричам мои. Но ето че детето се появява и казва: „Аз не съм теб. Не съм теб. Не съм теб. Приеми ме. Свикни с мен. Разпознаваш ли духа ми? Няма да ти принадлежа и няма да съм твоя собственост. Може и да съм дошло от теб, но няма да съм твое.”

Не дръзвай да отглеждаш друго създание, докато не отгледаш самия себе си. Докато не отгледаш собствената си същност до най-високите равнища на еволюцията. Тогава можеш да се устремиш да срещнеш това създание, което живее в настоящето и няма изградена идентичност. Казвам на родителите: „Трябва да признаеш, че в желанието за деца има голяма степен, голямо количество нарцисизъм, егоистично желание да осъществиш собственото си аз”. Да си родител – не означава непременно безкористност. Има доза себеотрицание, но водещата сила да имаш потомство идва от собственото ти желание да довършиш нещо в себе си.

Ако не възпиташ първо себе си, тогава ще се опиташ да превърнеш детето си в умалена версия на себе си. В такъв случай ти дори не отглеждаш дете. Просто отглеждаш себе си. Нека назовем нещата с истинските им имена. Обуздай егото си, възпитай се и тогава ще се свържеш с детето си. Тогава ще създадеш пространство, където духът на детето ти да израсне.

От: „Неделни разговори за душата“, Опра Уинфри, изд. „Хермес“, 2018 г.
Изображение: The Schuffenecker Family, 1889, by Paul Gauguin; chinaoilpaintinggallery

6516 Преглеждания