„Децата и приятелите ни често ни показват неща за самите нас, които в действителност не искаме да виждаме или с които не искаме да се занимаваме. Ние наистина обичаме да бягаме от уроците си.“

(Mother and Child, 1914, by Egon Schiele)

Да възпитаваме децата да обичат себе си

Има много неомъжени майки, които се борят сами да отгледат децата си. Това е много трудна задача и аз се възхищавам на всяка жена, която преживява това. Тези жени действително знаят как-во означава думата „умора”. При сегашната честота на разводите всяка младоженка, преди да има деца, трябва да се запита: Готова ли съм и способна ли съм да отглеждам децата си и сама, ако се наложи?” Отглеждането на деца означава много повече ра-бота, отколкото повечето младоженки си представят. А да отглеждаш деца като самотен родител е свръхтежка задача. Като общество ние трябва да настояваме да се осигуряват адекватни грижи за децата на всички работещи жени. Жените трябва да помогнат да се създадат закони, които да помагат на жените и децата.

Като майки ние няма нужда да бъдем „супер-жени”, не е необходимо и да бъдем „съвършени родители”. Ако искаме да усвоите нови умения, прочетете някои от великите книги, написани за родителството, за да разберете по-добре какво наистина искате за децата си. Ако сте любещи родители, децата ви ще имат прекрасен шанс да израснат като хора, каквито бихте искали да имате за приятели. Ще бъдат доволни от себе си и успели хора. А когато си доволен от себе си, това дава вътрешно спокойствие. Аз мисля, че най-доброто, което можем да направим за синовете и дъщерите си, е да ги научим да обичат себе си, защото децата винаги се учат чрез примери. Така вие ще подобрите качеството на живота си, а и те също. Самоуважението, което създавате за себе си, ще донесе самоуважение на цялото ви семейство.

Да бъдеш самотен родител си има и положителна страна. Сега майките имат възможност да възпитават синовете си така, че да станат мъжете, каквито жените казват, че искат. Жените се оплакват от поведението и нагласите на мъжете, но нали именно те възпитават синовете си. Ако желаем добри, любещи и опознали женствената си страна мъже, значи от нас зависи да ги възпитаме така. Какво искате от един мъж, от един съпруг? Предлагам да напишете тези неща и много ясно да формулирате към какво наистина се стремите. После научете сина си да бъде такъв. Съпругата му ще ви обича заради това, а вие и синът ви винаги ще бъдете в добри отношения.

Моля ви, ако сте самотна майка, не говорете лошо за бившия си съпруг. Това учи децата, че бракът е война и, когато пораснат, браковете им ще бъдат истинско бойно поле. Майката има повече влияние върху детето от всеки друг. Майките обединяват! Когато ние, жените, се обединим, ще можем да имаме такива мъже, каквито казваме, че искаме, и то само в рамките на едно поколение.

Бих желала да видя самоуважението и себеоценяването да се преподават всеки ден в училище. Получавам писма от учители и учителки, които ми разказват какви прекрасни резултати имат, когато преподават тези методи. Чудесно е да видиш какво постигат с децата. Обикновено водят класовете си само за една учебна година. Но дори и така успяват да внушат положителни идеи у всяко дете.

Когато дъщерите ни се научат как да станат силни, няма да позволяват да бъдат малтретирани или подценявани по какъвто и да било начин. А синовете ни ще се научат да уважават всички хора, включително всички жени в живота си. Никое момченце не се ражда като насилник и никое момиченце не се ражда като жертва или малоценен човек. Насилието над другите и липсата на само-чувствие са придобито поведение. Децата усвояват насилието и се учат да приемат положението си на жертви. Ако искаме възрастните в нашето общество да се отнасят с уважение един към друг, значи трябва да възпитаме децата си да бъдат добри и да уважават себе си. Само по този начин двата пола наистина ще се уважават взаимно.

Ако сте родител, имате възможността да служите за пример. Може да научите децата си как да мислят положително и как да работят с огледало. Децата обичат да работят с огледало. Правете го заедно. Бихте могли да създавате твърдения един за друг. Помагайте си да създавате положителни преживявания. Семейството, което заедно изрича положителни твърдения, има чудесен живот. Нека децата ви знаят колко важни са мислите им. Те ще научат, че са отчасти отговорни за собствените си преживявания и че участват в създаването на собствения си живот, което им дава сили да променят себе си.

Родителите са склонни да потискат много чувства. Във всеки брак има по някой неизказан или неизразен проблем, на който никой не е обърнал необходимото внимание. Децата реагират и го отиграват. Ужасното се получава, когато децата започнат да отразяват потиснатите чувства на родителите си. Това се засилва особено в пубертета. А родителите са склонни да обвиняват децата, вместо сами да се прочистят. Ако детето ви реагира по нежелан начин, какви ваши потиснати емоционални проблеми отразява? Когато се освободите от огорчението си и простите на онези, които са ви създали проблеми, ще откриете, че децата като по чудо се променят към по-добро.

Често пъти в живота бъркаме посланика и посланието и не си научаваме урока. Когато децата ни и ли други хора направят нещо, което ни притеснява, обикновено се сърдим и ги обвиняваме. Но онова, което не разбираме, е, че те играят роля в нашата пиеса. Те отразяват някое схващане или модел, или потиснат проблем вътре в нас. Показват ни нещо, от което понастоящем имаме възможност да се освободим. Следващият път, когато силно се разсърдите на някого, се опитайте да отстъпите крачка назад и да се запитате: „Какъв е урокът тук? Как този инцидент ми напомня нещо от детството ми? Какъв модел търся? Желая ли да простя на себе си и на участниците в онзи отдавнашен инцидент?”

Децата и приятелите ни често ни показват неща за самите нас, които в действителност не искаме да виждаме или с които не искаме да се занимаваме. Ние наистина обичаме да бягаме от уроците си.

От: „Вярвай себе си“, Луиз Хей, изд. „Слънце”, 2008
Картина: Mother and Child, 1914, by Egon Schiele; chinaoilpaintinggallery