20 неща, които е нужно да знаем за хората с дефицит на внимание

Да общуваме с човек с дефицит на внимание е наистина трудно. Никога няма да сме сигурни какво да кажем, как да постъпим. Отношенията приличат на танц в минно поле и няма как да знаем, коя грешна стъпка ще предизвика взрив от емоции. Хората със Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) наистина страдат. Животът за тях е много по-сложен, отколкото за останалите. Техните блестящи умове постоянно се намират в състояние на проектиране, размисъл, съчинения, и никога не си почиват.

Истинската любов е безусловна, но хората със Синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието (СХДВ) проверяват пределите на всяка любов. Дали това е нашето дете, съпруг или приятел – нито едни отношения не могат да избягат от тази проверка. И най-правилният начин да внесем мир в тази сложна ситуация, е като се научим да мислим различно.

Американската психоложка, автор и блогър Джун Силни /June Silny/, споделя как да живеем и обичаме човек със Синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието. Ето нейният анализ, който обяснява как изглежда света в умовета на тези хора.

91

1. Техният ум постоянно е в състояние на активност.
Мозъкът на човек със СХДВ е активен през цялото време. При него няма „бутон" за включване/изключване. Не сте в състояние да го забавите или разсейвате изкуствено. Това е проблем, който трябва да се научите да управлявате.

2. Те слушат, но не възприемат това, което им се казва.
Човекът с СХДВ може да ви гледа, да ви слуша и наблюдава, но вашите слова отлитат далеч от ума му още в началото на разговора. Той ще продължи да ви слуша, но в същото време ще мисли за съвсем различни неща – например, защото толкова често мигате, или че прическата ви е доста несполучлива.

3. За тях е трудно да се съсредоточат.
Вместо да се фокусират върху случващото се в момента пред тях , хората с СХДВ могат се любуват на цветовете на картината в стаята. Като блуждаещи в лабиринт, те започват да се движат в едно направление, но постоянно криволичат, за да намерят изход.

4. Те са неспокойни.
Като истински мислители, те са чувствителни към всичко, което се случва около тях. В шумен ресторант те могат да се почувстват така, както вие, ако сте на първия ред на концерт на „Металика". Всяка лоша новина би могла да ги запрати в настроения за „края на света".

5. Не могат да превъзмогнат силата на емоциите си.
Ако са обезпокоени или разстроени, хората със СХДВ не могат да се съсредоточат върху нищо различно от проблема, предизвикал съответното усещане. Това свежда възможността за работа, разговор или общуване с тях до минимум.

6. Те се концентрират твърде бързо, когато нещо провокира техния интерес.
Подобно на запалени водолази, хората със СХДВ са в състояние да се хвърлят активно в океан от дейности и да се концентрират доста бързо, когато техния интерес е предизвикан.

7. Трудно се отказват от задачите в процеса на тяхното изпълнение.
Тези хора могат да останат в дълбините на океана часове наред. Дори когато кислородът им е на привършване, те ще се наслаждават и изследват красота около себе си и няма да се излязат на повърхността, докато не почувстват крайно изтощение.

8. Не могат да контролират своите емоции.
При тях емоциите са неудържими и не познават сила и граници. Заплетените пътечки в техните умове им пречат да обработят ясно собствените си мисли и емоции. Хората със СХДВ се нуждаят от повече време, за да подредят тази система и да я накарат да работи правилно.

9. Честите словесни изблици са характерни за тях.
Твърде често те казват всичко, което мислят, а спонтанните им излияния по-късно са повод за съжаление. При тях е почти невъзможна предварителната „редакция" на думите, които ще произнесат.

10. Чувстват се неловко в обществото.
Знаейки, че са различни от останалите, хората със СХДВ се чувстват дискомфортно, когато стане дума за социален живот. Страхуват се, че биха могли да кажат някоя глупост или да реагират неправилно. Усамотението и отбягването ги карат да се чувстват в безопасност.

11. Те са изключително интуитивни.
Тези хора виждат света извън пределите на това, което лежи на повърхността.
Това е най-ценното качество на СХДВ. Това е забележителна черта на гениалните творци. Изобретателите, художниците, музикантите, писателите, преуспяват именно благодарение на нея.

12. Те мислят извън рамките.
Другият впечатляващ аспект на хората с СХДВ е, че те мислят различно, а абстрактните им умове виждат решения на проблемите там, където ординарно мислещите не могат да си представят.

13. Те са нетърпеливи и суетни.
Твърде раздразнителни са, искат всичко да се случи на мига, постоянно си играят с телефоните, навиват си косите на кичури, краката им не спират да натискат „шевната машина". Необходимо им е постоянно движение. За тях това е успокоителен метод.

14. Те са много чувствителни физически.
Писалките са тежки за повечето от тях, различните тъкани ги дразнят и предизвикват сърбеж по телата им, леглата са им все неудобни, а храната за тях има текстура, която никой от нас дори не може да си представи. Почти като принцеса от приказките, те могат да почувстват граховото зърно под многото дюшеци.

15. Дезорганизирани са.
Купчините са техен любим метод за подреждане и организация. След като дадена задача е приключила, бумагите, свързани с нея се редят на все по-високи купчинки и остават там до момента, в който просто се срутят. Тогава човекът с СХДВ се чувства разочарован и се залавя да почисти всичко. Тези хора са податливи на синдрома „Плюшкин" и трудно държат вещите си подредени, защото самия им мозък не функционира по подреден начин.

16. Нуждаят се от пространство за движение.
Когато разговарят по телефона или са на среща, хората със СХДВ се чувстват най-добре в движение и често крачат напред-назад из стаята. Това ги успокоява и внася яснота в мислите им.

17. Те избягват вземането на решения.
Да вземат решение или да изпълнят задача в конкретен срок, предизвиква истинска борба у тях. Това се случва, не защото са мързеливи или безотговорни, а защото умовете им обмислят много варианти и възможности за конкретното действие. За тях е по-лесно да избягат от вземането на решение и да останат съсредоточени върху процеса на размишление. Те живеят в дълбините на своя разум.

18. Те не помнят простите задачи.
Друго парадоксално свойство на СХДВ, това е паметта. Тези хора запомнят всички коментари, цитати и номера на телефони дочути през деня. В същото време, независимо, че телефонът им ги алармира постоянно за конкретен ангажимент, техния отвлечен ум е на друго място. Видимите елементи са по-лесни за запомняне. Затова и на десктопа на компютрите им винаги има по 15 отворени „прозорчета".

19. Могат да решават много задачи едновременно.
Постоянната активност на умовете им ги кара да прескачат от задача в задача, без да са приключили с предходната. Колкото повече дейности извършват наведнъж, толкова по-добре за тях. Мултитаскингът е едно от любимите им занимания.

20. Те са пленени от това, което правят.
Когато човек със СХДВ се занимава с нещо, той влага цялото си сърце и душа. Тези хора отдават всичко, което притежават на дадено начинание. Те са проницателни и изключително сензитивни. И да, с тях често е трудно да се общува, но си струва да опознаем невероятните възможности на красивите им умове.

7744 Преглеждания