"Колко е хубаво да живееш в дом, в който всеки знае как да изрази любовта си към другия". Това са думи на известния психолог и познавач на семейните отношения доктор Гари Чапман. Най-известната му книга "Петте езика на любовта", възпитава чувствата в много изгубили се по пътя семейства и връща надеждата им отново да заживеят в любов. Ето част от полезните съвети на доктор Чапман, намерили място в този бестселър и други негови книги.

11 12

1.  Какво е истинския семеен живот?

Добре дошли в света на семейния живот! Там, където мивката постоянно е запушена от паднали косми, огледалото – декорирано със сапунени следи, а разговорите за вдигната и невдигната седалка на тоалетната, вървят на висок тон. Свят, в който от входната врата се препъваш в безброй разхвърляни обувки, където дрехите не признават закачалки, а чорапите никога не намират сходната си половина.
В този свят, можеш да нараниш с думи и поглед. Тук влюбените стават врагове, а домът – бойно поле.

2.  Какво да правя, когато съм допуснал грешка?

Любовта не води счетоводство на грешките. Любовта не помни пропуските. Сред нас няма съвършени хора. Не винаги можем да постъпим правилно. Случва се, да се обиждаме един-друг с думи и постъпки. Не можем да "изперем" миналото. Но можем да поискаме прошка и да не допускаме нови грешки в бъдеще.
Ако съм виновен пред съпругата си, няма как да облекча болката, която вероятно съм й причинил. Но мога да я помоля да ми прости.
Ако тя ме е обидила, и разкаяна е поискала да й простя, аз имам избор – да й простя или да я съдя за постъпката й. Ако искам да я съдя и да я накарам да си плати за стореното, то аз съм съдия, а тя – престъпник. Близостта между нас е невъзможна. Ако аз простя на жена си, близките отношения отново са възможни. Прошката е път към любовта.

3.  Може ли да открием щастието във втория брак?

Когато чувствата ни се окажат илюзия, мнозина решават, че има два пътя – цял живот да се мъчим с нелюбими съпруг/съпруга..., или просто да потърсим щастието си с друг. В днешно време ние по-често избираме втория вариант, докато нашите родители са предпочитали първия. Преди да анализираме кой избор е по-добър, нека погледнем статистиката. Днес 40 % от първите бракове завършват с развод. Такъв край очаква 60 % от вторите и 74 % от третите. Следователно, вероятността да открием щастието от втори или трети опит, не е така оптимистична.

4.  Колко струва вашето време?

Някои хора смятат, че да прекарват заедно времето си, всъщност означава да живеят под един покрив. Те са заедно – в един и същи дом, по едно и също време, но изобщо не са заедно. Мъж, който разговаря с жена си и едноврменно с това гледа спорт по телевизията, не й отделя време, защото не на нея принадлежи неговото внимание.
"Чувствам, че жена ми обича, когато заедно се занимаваме с нещо, което харесваме. Тогава разговаряме помежду си. И в известен смисъл – все едно отново сме на среща". За хората, които измерват живота си с фактора „време", това е естествен отговор. За тях най-важно е да бъдат с обичания човек, да се посветят на общо занимание, да отделят времето си един на друг.

5.  Как да се разведа със мъжа си?

– Искам да се разведа с мъжа си - каза тя, – и искам да направя това така, че да го заболи много.
– В такъв случай – посъветвал я психологът – започнете да му правите комплименти. Когато той почувства, че вие му давате всичко, от което има нужда, тогава подайте молба за развод. Така ще го нараните изключително много.

Няколко месеца по-късно, жената се върнала при психолога и му разказала как е следвала неговия съвет.

– Прекрасно! – отвърнал той, – значи е време да се разведете.
– Какъв развод!? – подскочила жената – Никога! Та аз го обичам!

Никога не забравяйте, че понякога вашите думи казват едно, а сърцето ви – съвсем друго. Научете се да разпознавате гласа на любовтта и не я оставяйте да си отиде безмълвно от живота ви.

По материал на Журнал Клубер