Бих искал да засегна една тема, която в днешно време се пренебрегва от много хора, поради забързания начин на живот и липсата на каквото и да е свободно време. Става дума за една много важна част от живота, а именно сънят.

("Sleeping child", James Chapin)

Какво се случва по време на сън с човешкото тяло продължава да се изучава и до днес. Това, което знаем със сигурност е, че необходимостта от него е изключително важна за:
• поддържане на критичните функции на организма
• възстановяване на енергията
• възстановяване на мускулната тъкан
• позволяване на мозъка да обработва нова информация.

Липсата на достатъчно сън може да доведе до психически и физически проблеми, включително намалена способност за:
• ясно мислене
• фокусиране
• реакции
• контролиране на емоциите.

Всичко това може да доведе до сериозни проблеми както у дома, така и на работното място. Освен това е доказано, че едно хронично лишаване от сън  увеличава риска от сериозни здравословни проблеми като диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, депресия и негативно влияние върху имунната система. Мислете за лишаването от сън като за кола със спукана гума. Тя се движи, но изключително бавно с по-малко възможности и по-малко енергия. Колкото по-дълго шофирате в това състояние, толкова повече повреди ще има върху нея.

Навиците ни за сън се променят с напредване на възрастта. За един средностатистически възрастен нуждата от сън е приблизително 7 до 8 часа. Деца в училищна възраст се нуждаят от поне 10  часа, а тинейджърите от 9 до 10 часа. Оценката на съня не е само за количество, а и за качество. Има 2 основни вида: сън с бързо движение на очите и такъв без бързо движение на очите. Вторият вид е разделен на четири етапа, които варират от лек сън към дълбок сън. Всички етапи са важни, но дълбокият сън и този с бързо движение на очите са най-критични. По-време на тях се осъществяват най-важните възстановителни функции на организма.

Много хора с нарушения на съня, спят достатъчно време, но без да достигат дълбок етап, за да се чувстват добре отпочинали и освежени на сутринта. Събуждайки се често през нощта също може да попречи за достигането на критичните етапи на съня. Това може да се дължи на приемането на обилно количество храна или вода преди лягане.

При някои хора сънят идва естествено, като мигането или ходенето. При други, получаването на достатъчно качествен сън е голямо предизвикателство, което изисква промени в начина на живот или медицинска интервенция. Има изключително много причини за проблемите със съня, вариращи от краткосрочни стресори, до сериозни дългосрочни нарушения. Ако имате хронични проблеми със съня, говорете с лекаря си за намиране на решение или възможни варианти за лечение.

Запомнете едно – без качествен сън целите, които сте си поставили са обречени на провал!

Иван Сталев, фитнес инструктор в Spark Sport & Social Club

Изображение: Frances Kuehn, Sleeping Woman