"Хомеопатията се основава на вечните и непоклатими природни закони и безспорно е правилният метод на лечение, водещ до сигурно, бързо и трайно изцеление на болестите." ~ д-р Самуел Ханеман

Водещ учен обяви хомеопатията за „задънена улица”, след систематичен обзор, който води до извода, че противоречивото лечение не е по-ефективно от плацебото, споделя Nauka.bg.

Професор Paul Glasziou e водещ академик в областта на медицината, базирана на доказателства от Bond University. Той е бил председател на работна група от Националния съвет за научни изследвания за здраве и медицина, която трябвало да прегледа доказателствата по отношение на 176 проучвания, свързани с хомеопатията, за да се установи дали лечението е валидно. Сред общо 57 систематични обзора, съдържащи 176 отделни проучвания, фокусирани върху 68 различни здравни случая, е установено, че няма доказателства, че хомеопатията е по-ефективна от плацебото.

Хомеопатията представлява алтернативна медицина, която се основава на идеята за разреждане на дадено вещество във вода. Според Националната здравна служба: „Практикуващите смятат, че колкото повече веществото се разрежда, толкова по-голяма става терапевтичната му сила за лечение на симптомите. Много хомеопатични средства се състоят от вещества, които са били разредени многократно във вода, като концентрацията на самото вещество става нищожна или на практика то напълно отсъства от разтвора.”

Изследването е установило липса на „видими убедителни доказателства, че хомеопатията се различава от плацебо ефекта”. И заключава, че „не е имало надеждни доказателства от изследванията върху хора, че хомеопатията е ефективен за лечение метод”.

В блога си за British Medical Journal, проф. Glasziou споделя: “Като председател на работната група, която пише доклада, бях особено облекчен, че напрегнатото пътуване по пътя на пресяване и синтезиране на доказателствата е към края си. Бях започнал пътуването с „Нагласата, че не знам до какво ще доведе”. Бях любопитен дали това малко съмнително лечение може да сработи... но загубих интерес след разглеждането на тези 57 обзора, които съдържат 176 отделни проучвания и не показват доказателства, че хомеопатията се различава по нещо от плацебо ефекта.” И продължава: „Аз много добре разбирам защо Самюел Ханеман е основал хомеопатията - бил е недоволен от медицинските практики през 18-ти век, като пускането на кръв и други подобни практики, и се е опитал да намери по-добра алтернатива. Предполагам, че ще бъде разочарован от провала на хомеопатията да продължи иновативните му изследвания и вместо това продължава да достига до задънена улица.”

Превод: Яна Ненчева
Източник: independent.co.uk
Изображение: collections.countway.harvard.edu