За принципите на здравословното хранене, назаем от богатия професионален опит на д-р Гайдурков и книгата му „Човешкото хранене“ (Изд. Санитас КЦЛП).

Принципи на здравословното хранене

Въз основа на нашия опит смело можем да твърдим, че съществува формула на хранене, която гарантира живот без болести. Тази формула е известна. Тя може да възстанови и вашето здраве, ако то вече е нарушено. Разбира се, тя е древна, колкото света, но и толкова нова и изненадваща, колкото и едно забравено съкровище, което отново намерено, може да промени живота ви из основи. Именно в това вълнуващо приключение се състои и нашето предложение.

Ние сме убедени, че здравословното хранене е:

1. Просто

То е просто във всякакъв смисъл, защото е природно, а природата борави с прости прийоми, тъй като простотата (целостта) е фундаменталният й принцип. Най-напред забравете калориите. Това е вече история. Калориите са чисто количествен критерий и указват само за енергията, отделила се от дадена храна, изгорена в калориметрична камера. Впрочем, досещате се и сами, че след такава процедура полученото нещо едва ли бихте си го сложили в чинията. Оказа се, че освен калориите има редица други, много по-важни фактори в храната, които имат значение за здравето ни. Така че играта с пресмятане на калории свърши. Ще се съгласите, не беше и много забавна. Нека дишаме спокойно, никой повече (най-малкото ние самите) няма да ни брои залъците. Както се казва, не сте виждали дебела маймуна (освен в зоопарка), нали? Е, добре - тя не брои калории. В Хунза не разбират абсолютно нищо от научна диетология, а са най-здравото известно племе в света. Дори „злите езици“ твърдят, че според една статистика, тези, които най-рядко ходели на лекар, живеели най-дълго. За съжаление, шегата е истина.

Здравословното хранене е просто като продукти, просто е и по съчетание (ще се убедите сами), просто е и като практика, защото събужда вашия естествен усет към храната. За нея организмът си спомня като за нещо свое и родно и я приема с охота. И се засища без да е преял, защото естествената храна възвръща доброто функциониране на собствените регулативни системи в организма.

2. Лесно

Всъщност лесното е следствие на простото. Не ви е необходимо да мислите и да се тревожите за толкова много неща, свързани с храненето както досега (например няма повече да се тревожите дали сте нахранили достатъчно калорично вашето дете). Но то е лесно и в един много по-широк аспект. То осигурява вашето здраве, бидейки съответното „гориво“ и „материал“ за съответната система - вашия организъм. Бидейки здрави, вие сте свободни. Помислете само какъв е животът на един хронично болен, как реагира той? В какви краски вижда света? И лесно ли е на тези около него?

Лесното в едно, е лесно във всичко. И това е следствие от целостта на природата (единството). Когато сте здрави, здрав и лесен ще бъде и животът ви!

3. Достъпно

Най-основните и най-великите неща са достъпни за всеки. И в това е иронията на живота - труднодостъпно е само нещо, което е маловажно и в края на краищата излишно. Слънцето, въздухът, без които не можем, са достъпни за всеки. Така е и с естествената храна и със здравето. Те са достъпни за всеки. Един здравословен дневен рацион може да се състави от много прости, достъпни и сезонни продукти. Използвайте в живота си този тест: ако нещо ви се струва много недостъпно, не съжалявайте, то със сигурност не ви трябва. В един момент ще установите това! Лидия Ковачева казваше: „Ако една билка е много рядка, ако расте на недостъпно място, то тя е там, за да не я ползваш. Билките, които осигуряват здраве, растат край пътя!“

4. Евтино

Просто, лесно, достъпно, евтино. Всъщност говорим за едно и също. Това са синоними. Естествено, че това, което го има навсякъде, което всеки може да си го вземе, то ще бъде и евтино. А най-важните неща са безплатни. Здравето, например, не струва нищо, защото самият ви организъм има способността да се самовъзстановява, той единствено е лекарство на себе си. Консултацията при един лекар може да има цена, но забележете, че цена има консултацията, а не здравето!

Това е още един тест на живота: Ако нещо е много скъпо - то със сигурност е със съмнителна стойност - всъщност, ако помислите малко, ще разберете, че то въобще не ви трябва. Най-излишните неща са най-скъпи.

Избрано от: „Човешкото хранене“, Д-р Георги Гайдурков, Изд. Санитас КЦЛП, 2013 г.
Снимка: georgigaydurkov.wordpress.com