За свежа и красива кожа - парни бани на лицето с чай от лайка; за суха и чувствителна - преварена вода с китка магданоз или крем от краставици. Рецепти за женска хубост от съкровищницата на прочутия народен лечител Петър Димков.

Грижи за лицето

Тен (цвят) на лицето

Тенът на лицето е различен и зависи от много фактори: от индивидуалния цвят на кожата, от състоянието на сърдечносъдовата система и прилива на кръв към лицето, от наличието на подкожни тлъстини, на мазни и потни жлези, от състоянието на самата кожа и т. н. Различават се няколко вида тен: блед, светъл, розов, червен, жълт и др.

Значение за тена имат и здравословното състояние, темпераментът, добрата функция на нервната система и др. Лицето е красиво, когато не е нито много бледо, нито много червено, а подобно на детското чисто личице е с равномерно разпределени подкожни тлъстини. Да се говори за хубав тен, значи организмът да е здрав, кожата да е свежа. Хубав тен може да се постигне по различни пътища.

Народната медицина препоръчва налагане с мед, разреден с малко вода. Медът придава на кожата мекота и несравнима кадифеност. Добре действува и следната рецепта: един белтък от яйце, сок от половин лимон, една супена лъжица одеколон, една чаена лъжичка розова вода. Разбъркват се добре и се маже лицето във вид на маска. Държи се половин час и се измива с хладка вода. Трябва да се има предвид, че не всяко лице понася тази смес и затова е необходимо да се опита в началото с по-малка продължителност. Освен това тази смес не се прилага при наличие на кожно раздразнение и възпаление и при много суха кожа.

Много добър ефект има и следната рецепта: един пресен жълтък се разбива с равна част студено неварено мляко. Намазва се върху предварително измитото с топла вода и мек сапун лице, като леко се удря с пръстите. След като жълтъкът засъхне, лицето се измива с топла вода или с чай от лайка. Употребява се и сок от сурова целина.

Как да се запази свежа кожата на лицето

Женската красота се изразява в правилността на чертите на лицето и в неговата свежест. Затова всяка жена трябва да поддържа свежа кожата си, която при това трябва да бъде гладка, чиста и нежна. За това е необходимо всяка вечер лицето да се измива грижливо с топла тричева отвара и да се изплаква след това с преварена хладка вода. Избърсването трябва да става със суха и мека кърпа. По този начин кожата, освободена от прах, нечистотии, кремове и пудри (ако се употребяват), ще може през нощта свободно да диша и да направи спокоен и здрав съня на жената.

Веднага след пробуждане си сутрин жената трябва отново да се измие с топла или хладка вода, в която, ако желае, може да капне и няколко капки розова вода. Едва след това ще може да се напудри, ако употребява пудра.

При нормална кожа (която не е нито мазна, нито суха) трябва да се полагат особени грижи, за да се запазят порите от запушване. За целта вечер лицето се измива с хладка вода (по-добре дъждовна), като вместо сапун се намазва предварително с печени трици (бадемови или други), разбъркани на каша с малко вода. През време на миене, а после и при избърсване се избягва силното търкане на кожата, а само с кърпа се попива водата от лицето. Освен това много полезно е и правене на парни бани на лицето с чай от лайка. От тези бани кожата на лицето става чиста, еластична и мека като кадифе, а за такава кожа пудрата и кремът са излишни. Тези бани могат да се правят всяка вечер или през вечер. Когато се правят през вечер, парните бани се редуват с масаж на лицето, който също е много полезен за кожата. След едното или другото приложение лицето се измива по описания начин.

При суха и чувствителна кожа измиването на лицето с обикновена вода е вредно, а още по-вредно е миенето му със сапун - предизвиква напукване и лющене на кожата. Одеколонът и спиртът са още по-вредни и понякога увреждат толкова много сухата кожа, че по-късно с нищо не може да се поправи. Най-добре е сухото лице да се измива с преварена вода или още по-добре - с дъждовна, в която са накиснати 1-2 китки магданоз. Добре действува измиването с чай от розови листа или с отвара от трици. След това лицето се намазва с помощта на памук, натопен в неварено мляко, със смес от равни части лимонов сок и сметана (каймак) или със смес от сок от краставици, размесен наполовина с чисто неварено мляко и 1 чаена лъжичка глицерин. Държи се 10-15 минути, след което се измива. Могат да се използуват и следните кремове (помади):

Добър крем за запазване на нежността и свежестта на сухата кожа - вземат се 15 г чист бял восък и 60 г бадемово масло, слагат се в емайлирана чаша, която се държи в съд с вряща вода, докато восъкът и бадемовото масло се разтопят. След това чашата се снема от огъня и съдържимото се бие, докато стане подобно на пяна. Тогава капка по капка се сипва розова вода (първак), докато сместа поема и се сгъсти като крем. Употребява се като обикновен крем за лице. Прави сухата кожа мека и нежна като кадифе.

Крем от краставици. Пресни краставици се нарязват на ситно и се размесват със същото количество чист маслинен зехтин, и то в порцеланов съд, който пък се слага в друг съд, пълен с вода (водна баня). По-големият съд се слага върху огъня и сместа се бърка в малкия съд, докато водата в големия заври. След това порцелановият съд се изважда, съдържимото още веднъж добре се разбърква, прецежда се през фино сито и се прибавя същото количество ситно нарязани краставици. После всичко това се повтаря пет пъти, и то винаги с пресни краставици. По този начин се получава мазна и бяла помада, която действува извънредно благоприятно на сухата кожа.

При мазна кожа и разширени пори. Главната причина за мазната кожа на лицето са прекомерно развитите подкожни мастни жлези, които непрекъснато излъчват мазнини. Жени с такава кожа би трябвало да се въздържат от тлъсти и силно подправени ястия, пиперки, сладкиши и алкохолни питиета, защото всичко това непосредствено влияе на усиленото излъчване на подкожните мазнини. Сапунът и топлата вода са най-добрият цяр против мазния изглед на лицето. Много жени мислят, че сапунът въобще е вреден и заради това го избягват, макар и кожата на лицето им да е нечиста. Това е погрешно. Най-добре е вечер лицето да се измива с топла вода и серен или бораксов сапун и да се остави пяната на лицето около 5 минути. След това лицето се измива с хладка вода и се избърсва добре.

При мазна кожа на лицето не трябва да се слага нито мазно червило, нито нощен крем, нито бадемово масло или чист маслинен зехтин за снемане на грима. Трябва да се направят всички усилия, за да се нормализира излъчването на подкожните мазнини. Ето защо безсмислено е, дори вредно върху мазното лице да се натрупват още мазнини. Порите трябва да дишат през нощта и в това лежи едно от условията за свежестта на лицето. Сутрин мазното лице може отново да се измие с топла вода и сапун. Отлично действува маска, направена от 1 белтък, разбит на пяна и размесен с 3 капки лимонов сок, която трябва да остане върху лицето около един час и след това да се измие с хладка преварена вода.

При повехнала и уморена кожа. Повяхването на кожата на лицето се дължи на различни причини: вродена неустойчивост на тъканите, която прави кожата отпусната и с готовност за образуване на бръчки, някои болести на кожата, отклонения на дейността на жлезите с вътрешна секреция (яйчници, щитовидна жлеза и др.), неправилно храносмилане, недостатъчно приемане на зелени храни, запек, преумора, заседнал и затворен живот и др.

За освежаване на кожата трябва да се приложи лечение на основното заболяване. Добре е да се регулира храносмилането, да се употребява подходяща храна, да се води редовен живот с достатъчно излагане на чист въздух. Ако кожата е суха или мазна, да се приложат съответно препоръчаните средства.

Избрано от: „Българска народна медицина, Том 1. Природолечение и природосъобразен живот“, Петър Димков, изд. Астрала
Снимка: petardimkov.com