„Бъдете честни към себе си и околните. Ако съвестта ви не е чиста, биохимията ви ще влезе в режим на самоунищожение и ще породи болест от нищото.“

Невролог и нутриционист, д-р Наташа Кембъл-Макбрайд става известна с разработването на концепция за GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката, а в едноименната си книга описва взаимовръзката между конкретни храносмилателни разстройства и състояния като шизофрения, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и други проблеми на детското развитие. Лечебният хранителен режим на д-р Кембъл-Макбрайд е разработен и изпитан от самата нея в борбата й с аутизма при едно от децата й. Защо здравето на сърцето минава през устата и как положителната нагласа поражда положителна биохимия в организма ни - простите правила на Наташа Кембъл-Макбрайд.

Здравето на сърцето минава през устата

Майката Природа ни е дарила със съвършени тела – чудодейни творения, които вероятно никога няма да проумеем докрай! Те притежават способността да се самоподдържат здрави да се самовъзстановяват и да се самолекуват. Тялото ви изцелява, не докторът! Прави го кротко и незабелязано, стига само да му позволите.

Всеки път, когато сложите преработена храна в устата си или се изложите на друго замърсяване, вие все едно казвате на тялото си: Не те уважавам! Не те обичам! Не ме е грижа за теб!

Това послание има сериозни и мащабни последствия за физическото и психичното ви здраве. За съжаление, голяма част от днешните жители на западния свят отправят точно такова послания към тялото си всекидневно. Замърсяваме организма си с преработени храни и безброй химикали, изтезаваме го със съвременните си навици. Когато тялото ни заболее, то надава вик за помощ, който ние чуваме като болка, схващане, възпаление и други симптоми. Това е единственият начин на тялото да ни покаже, че е в опасност, че правите нещо вредно за него. Вместо да се вслушаме обаче ние отиваме при лекаря и пием лекарства, за да заглушим болката, възпалението и останалите симптоми. Всички те сякаш му казват: „Престани да викаш, страдай си по-тихо!“, за да можем да продължим да се самоунищожаваме, без да го съзнаваме. Един умен човек бе казал: „Ако разрушите тялото си, къде ще живеете?“

Природата винаги печели. След като надвихме епидемиите от инфекциозни болести, ние ги заменихме със собственоръчно създадени дегенеративни заболявания. Сърдечните болести, ракът и другите чуми на нашето време убиват повече хора от всяка инфекция в историята. Постигнахме го сами, като започнахме да променяме храната си и да тъпчем тялото си с изкуствени отрови. Един от сериозните рискови фактори за сърдечни заболявания и други усложнения на атеросклерозата е и собствената ни нагласа. Хората с напрегнати и негативни характери се разболяват по-често от тези с по-спокойно и щастливо отношение към живота. Каква е причината? Всяка емоция поражда определена биохимия - не само в мозъка, но и в целия организъм. Отрицателните емоции създават отрицателна биохимия, водеща  към заболявания. 

Положителните емоции създават положителна биохимия, подпомагаща изцелението и оздравяването. Здравето е наше рождено право! Да го вземем в ръце и никога повече не го изпускаме, като се стремим да задълбочаваме познанията си за него и да вземаме правилните решения. Ето някои простички  правила, с които ще запазите положителната си нагласа, пораждаща положителна биохимия в организма.

1. Работете, за да живеете, а не обратното. Работохолиците са много по-склонни към инфаркти от хората, които гледат на работата си в правилната перспектива. В живота има много по-важни неща от изкарването на пари.

2. Помнете какво каза малкото зайче Тъмпър във филма „Бамби“ на „Дисни“: „Ако не можеш да кажеш нещо хубаво, по-добре не казвай нищо!“ Критикуването на другите и говоренето на лоши неща за тях променя биохимията и вреди на собственото ви здраве.

3. Бъдете позитивни! Концентрирайте се върху хубавите неща в живота си, върху благословиите и мечтите си, върху положителните качества на хората край вас, върху собствените си добри страни, и животът ви ще стане много по-щастлив. Това от своя страна ще създаде положителна биохимия в организма ви. Фокусирането върху проблемите и лошите неща тровят живота и биохимията ви, неминуемо водейки болести със себе си.

4. Смехът може да е могъщ лек за всяко заболяване. Активно създавайте ситуации, в които можете да се смеете. Избягвайте онези, каращи ви да се чувствате нещастни. Търсете компанията на хора, правещи ви щастливи, и отбягвайте онези, които ви потискат. Животът е прекалено кратък, за да го прекарате в лоша компания! А ако обичате да сте насаме със себе си, намерете време за това и му се наслаждавайте.

5. Не трупайте чувствата в себе си. Намерете безопасен начин да изпускате парата от гнева, раздразнението и другите деструктивни емоции. Не крийте мъката си – колкото повече я споделяте с другите, толкова по-бързо ще се стопи. Лошите чувства ни разяждат отвътре.

6. Бъдете честни към себе си и околните. Ако съвестта ви не е чиста, биохимията ви ще влезе в режим на самоунищожение и ще породи болест от нищото.

7. Всекидневно правете нещо, което наистина харесвате просто заради самите себе си. Така ще си засвидетелствате уважение и любов и ще създадете силно положителна, изцелителна биохимия в организма си. Бих искала да обобщя всичко това с думите на покойния проф. Кристиян Барнард, най-уважаваният кардиохирург на света, осъществил първата трансплантация на сърце: „Обещавам ви, грижете се за душата си и ще намалите риска от инфаркт“

Избрано от: „Здравето на сърцето минава през устата“, Д-р Наташа Кембъл-Макбрайд, изд. Кибеа
Снимка: mb.cision.com