Очилата са основна причина за по-нататъшно влошаване на зрението ♥ Проф. Иван НЕУМИВАКИН

„Веднага щом човек започне да носи очила, стъклата започват да работят вместо мускулите.“

Какво влошава зрението?

Чрез очите ние получаваме информация за външния свят, като светлинната енергия през очната система и зрителния нерв се превръща в образи в главния мозък и дава възможност да възприемаме света такъв какъвто е. Въпреки огромното значение на зрението в живота на човека, практически почти всички хора не знаят как да се грижат за очите си, за да ги съхранят до старост. Не ни помагат пито офталмолозите, нито телевизията. Никой не разказва за причините за влошаване на зрението, за мерките за предотвратяване на появата на късогледство, далекогледство, катаракта и глаукома. Също не казват на хората и това, че могат да се избавят от носенето на очила, дори да са ги ползвали от десетилетия. Мнозина са убедени, че очилата им помагат да виждат. В действителност очилата са основна причина за по-нататъшно влошаване на зрението. Работата е там, че окото има течна структура. То се намира „в прегръдката“ на шест очни двигателни мускула, които го управляват и осигуряват нормалното зрение. Те завъртат очите в различни посоки и позволяват на човек да вижда добре на различни разстояния. Ако трябва да погледнем надалеч, работят едни мускули, за гледане наблизо работят други. При свиването на тези мускули течното тяло на окото постоянно променя формата си. Веднага щом човек започне да носи очила, стъклата започват да работят вместо мускулите. От бездействието очните мускули постепенно отслабват, губят тренинг. При някои хора обвивката на очната ябълка отслабва и престава да възвръща сферичната си форма, нарушава се фокусирането на образа върху ретината, зрението се влошава и след време човек трябва да смени очилата с други с по-силни диоптри. Дори сега едва ли не на всеки ъгъл се продават очила без рецепта. Лекомисленият народ ги купува, без да се замисля, че полза може и да няма, но може да го дебне катастрофа... А практикуващите офталмолози продължават да убеждават пациентите си, че засега нищо по-добро от очилата не е измислено. Защо става така? Ами защото, както е казал теоретикът и на капитализма, и на комунизма (да не забравяме и това, а иначе за всичко обвиняват Русия) Карл Маркс: „Дай на капиталиста 300 % печалба и той е готов на всяко престъпление, дори под страх от смъртно наказание...“, а е известно, че доходът от продажба на очила в света е 50 милиарда долара за година.

Най-разпространените причини за намаляване остротата на зрението са старческото далекогледство, късогледството и катарактата - основна причина за слепота при жителите на развитите страни. При един милиард жители на планетата е диагностицирано старческо далекогледство, приблизително същият брой хора страдат от късогледство. Заедно с увеличаването на общия брой на хората, които не виждат добре, специалистите отбелязват рязко „подмладяване“ на очните болести. Броят на късогледите деца се е увеличил 10 пъти. При тази болест характерът и поведението на малките рязко се променя. И при възрастните проблемите със зрението предизвикват хронична умора, постоянно главоболие, сънливост. Съвършеният орган, създаден от Природата - човешкото око, не успя да се приспособи към съвременните разрушителни въздействия и непосилни натоварвания. Действително, възрастта и зрителните натоварвания влияят на очите, но причините за спадане остротата на зрението не се ограничават с работата на компютъра или възрастовите изменения, иначе всички хора, достигнали определена възраст, биха губили зрението си автоматично. Мнозина не се досещат за истинските причини за влошаване на зрението, а това е сривът във функционирането на разни органи и системи в нашия организъм. Затова е необходимо да се въздейства на цялата „верига“ - целия организъм.

Какво още влошава зрението?

Когато хората извършват дейност, свързана с напрежение на зрението, очите им се уморяват. Този проблем е добре познат на любителя шофьор, които дълго време е зад волана, или на читателя, който часове не се откъсва от книгата. Мускулите, конто управляват очите и ги фокусират на определен предмет, просто се уморяват от прекомерното натоварване. Умората е по-силна, когато фиксираме обект на близко разстояние. Проблемът се задълбочава, ако тази дейност е свързана с използване на устройства с висока яркост, например монитора на компютъра. Прекомерното увлечение при работа на компютър може да задълбочи вече съществуващи проблеми със зрението.

Постоянната работа на компютър предизвиква така наречения компютърен синдром на очите. От него страдат 70 % от ползвателите на тези устройства. Появяват се болки в челната област и очите, чувство на „пясък“ в очите, зачервяване, парене, нарушава се очното кръвообращение. Дори еднодневен престой пред компютъра може да предизвика влошаване на зрението. Очите не получават достатъчно кислород, капилярите се разширяват, което води до зачервяване. По-късно се развива прогресивно късогледство и влошаване на зрението.

Недоспиване. Често загубата на яснота на образа и дискомфортът в очите се усещат поради недостатъчен сън. Ако тези симптоми придобият хроничен характер, може да се развие глаукома или невропатия (внезапна загуба на зрението поради срив в зрителния нерв).

Четене в превозно средство. Зрението се поврежда поради ситните вибрации. Четенето в легнало положение или при слабо осветление също е вредно - очите се напрягат.

Не стойте пред телевизора или компютъра на тъмно, без да включите осветление отгоре. Това може да причини не само умора на очите, но и влошаване на зрението. Първо, лъчите, които идват от монитора, предизвикват силно напрежение в очите; второ, при сумрак очите се настройват за слабо осветление, зеницата се разширява. Колкото е по-широка зеницата, толкова е по-високо вътреочното налягане. Постоянно повишеното налягане може няколко пъти на ден да играе нагоре-надолу, като при това незабелязано „убива“ влакната на зрителния нерв. Ако нервът умира, човек губи зрението си. За децата поради неукрепналата им психика е особено опасно да гледат телевизия без горно осветление.

Според мнението на учените разговорите по мобилния телефон по време на шофиране са много по-опасни, отколкото разговор със спътника или слушане на музика. Изследванията показват, че понякога ретината не реагира на смяната на цвета на светофара и на пътните знаци. Реакцията на любителите на разговорите по време на шофиране е твърде забавена. Те много по-често катастрофират и не могат да предвиждат аварийните ситуации.

Вредни храни. Продуктите, богати на въглехидрати (сладкарски изделия, макарони, бял хляб, белен ориз), бързо повишават съдържанието на гликоза в кръвта и в резултат се увреждат клетъчните съединения на ретината. За профилактика на зрението трябва да се отделя по-сериозно внимание на качеството на продуктите и па редовното прочистване на организма. Спортът също ще помогне на организма.

Внимание! Жените, които си удължават миглите, не подозират, че жертват зрението си. Работата е там, че за тази процедура често се използват препарати, съдържащи биматопрост (използва се за сваляне на вътреочното налягане). Ако се използва без лекарско предписание, може да доведе до тумор на ретината, отоци и възпаление на очите.

От: „Зрението - основа на живота“, Иван Неумивакин, изд. „Жануа“, 2016 г.
Снимки: Иван Павлович Неумывакин (1928-2018)

46362 Преглеждания