За силата на вярата и положителните мисли с напътствията на проф. Кацудзо Ниши (1884-1959), създател на японската Система на здравето (Nishi Shiki, Nishi Health System).

(Woman Standing in Front of the Mirror, 1902)

Научете се да бъдете щастливи

Всеки ден в течение на 10 минути затваряйте очи и си внушавайте положителни конструктивни мисли. Казвайте си: „Всяка клетка в моя организъм оздравява, очиства се и се възражда. Кръвта тече леко и свободно, тя е чиста и здрава. Моите съдове са еластични, млади, чисти, здрави. Мозъкът ми функционира прекрасно. Всички мои органи са в превъзходно състояние и работят нормално, те са здрави, чисти и свежи. С всеки изминал ден ставам все по-здрав и по-силен. С всеки изминал ден се чувствам все по-добре и по-добре. Ако се вярва на тези думи и те се произнасят искрено (това може да не стане веднага, но задължително ще се получи), то резултатът няма да се забави. Ненапразно в Библията е казано: „В началото беше Словото”. Словото и правдата на всички начала. Каквито са нашите думи и мисли – такива сме и ние самите. Съществува закон на здравето: „Чувствам се така, както мисля за себе си”.

Учете се да правите всичко, което правите с удоволствие. Когато се храните не мислете колко е полезно и необходимо да се наситите, а само за това, че го правите за свое удоволствие. Когато се стараем да получим удоволствие от храната, ние автоматично започваме да я приемаме правилно, тоест бавно и без да бързаме. Правейки физически упражнения също мислете само за собственото си удоволствие. Не се претоварвайте като се заставяте да тренирате, когато това не ви е по силите. Помнете – полезно е само това, което се прави с удоволствие. Всичко останало е вредно.

По-често мислете за това как може да зарадвате себе си. Но внимавайте с измамните радости. Помнете: истинската радост е радостта, която преминавайки, оставя след себе си приятния спомен за добро и радостно самочувствие. Придържайте се към такива радости и избирайте за себе си само онези удоволствия, които в последствие не обръщат и лошата си страна - душевни и телесни страдания.

Научете са да забелязвате хората, които се чувстват по-зле от вас. Научете се да им съчувствате и да им внушавате вяра и оптимизъм. Но не ги унижавайте със съжалението си. Изпитвайки съжаление към човека, вие утвърждавате неговото бедствено положение. По-добре е да повярвате в него, да го уверите, че има сили да се измъкне от своите нещастия и болести. Научете се да помагате на такива хора според своите сили, но не в ущърб на себе си и интересите си. Когато помагате на другите, без при това да си вредите, вие помагате и на себе си.

Научете се да се държите така, като че ли при вас всичко е благополучно – независимо как стоят нещата в действителност и какво е вашето здраве в същност. Каквото мислим за себе си, това и ставаме – не забравяйте това! Но не превръщайте поведението си в преструвка, когато искате да демонстрирате на останалите, че при вас всичко е добре. Правете го не заради другите, а за себе си, правете го даже насаме със себе си. Когато държим глава високо и си казваме, че всичко ни е добре, с положителните си мисли притегляме в своя живот благополучие.

Никога не си казвайте: „Не мога” – за каквото и да става дума: оздравяване, работа, физически упражнения. По-добре кажете: „Не искам”. Когато казваме „не мога” ние много силно ограничаваме своите собствени възможности. И често зад тези думи скриваме не собствената си неспособност, а само собственото си нежелание и неувереност. Ако ви се струва, че дадено дело не ви е по силите, постарайте се да не размишлявате излишно над това дали можете да го направите или не, а по-добре опитайте без размисли да започнете да действате. С удивление ще установите, че в действителност можете много повече, отколкото сами сте мислили. Правете го без да казвате „не мога”. И ще видите, че можете. Когато казваме „не мога” така си поставяме предел, таван, над който не можем да се издигнем. А човешките възможности са практически безгранични. Когато започнем да действаме без да размишляваме „мога – не мога”, ние ставаме по-силни духом и телом, тъй като разширяваме своите възможности и усвояваме нови хоризонти, което ни кара да вярваме в себе си и да се отнасяме към себе си с уважение.

Здрави ли сте или не, е резултат от това, което сте правили в миналото. Дали ще бъдете силни и здрави в бъдеще, зависи от това в какво вярвате, за какво мислите и как постъпвате понастоящем. Системата на Здравето е нужна, за да измените в най-благоприятна посока своето настояще – своите мисли, постъпки, действия и вяра.

Както водата изменя своята форма в съответствие със съда, в който попада, така и всички молекули, от които са създадени клетките в организма ни, изменят своето състояние съгласно нашите мисли, постъпки и вяра. Ако мислите и постъпките са изпълнени с оптимизъм и вяра, то клетките изменят своето състояние в посока на здравето, хармонията, съответствието на Законите на природата и изцеляващите Сили на организма започват да работят с пълна мощ.

Необходимо е да вярвате, че непременно ще бъдете по-добре, че ще оздравеете, че силата на вашия дух ще може да противостои на всички несгоди. Където е вярата - там по правило е и истината. Там е Здравето. Там е истинската сила и безсмъртието на духа. Там е щастието в единство с прекрасната величествена и всемогъща Природа.

От: „Оздравяване на съдовете и кръвта“, Кацудзо Ниши, изд. „Паритет“, 2010 г.
Картина:  Woman Standing in Front of the Mirror, 1902, Georges Lemmen; chinaoilpaintinggallery