Сигурно ви се е случвало да седите на бюрото си пред компютъра, взирайки се с разфокусиран поглед и забравяйки това, което сте започнали да вършите. Най-вероятно това се дължи на забързаното ви ежедневие и спада в енергията ви през деня.

Според специалистите, за да имаме енергия през целия натоварен работен ден е нужно да поддържаме баланс на нивата на кръвната ни захар, както и да постигнем правилно метаболизиране (т.е. обработване и усвояване на храната). Ето защо е изключително важно какви храни и напитки приемаме през деня.

Има няколко групи храни и напитки, които могат да повишат тонуса и концентрацията ви на работното място. Първата група са храните и напитките, които съдържат кофеин, като кафе, чай и шоколад. Приемът на кофеин в умерени количества действа ободряващо и тонизиращо, особено в тези части на деня ни, когато усещаме спад в енергията.

Втората група са храните и напитките богати на глюкоза. Глюкозата е един от най-важните въглехидрати, тъй като клетките я използват като източник на енергия и посредник в обмяната на веществата. Полезни източници на глюкоза са: цитрусовите плодове, пълнозърнестите храни и бобовите култури. Например 100 мл. фреш от портокал съдържа само 34 Kcal, но е богат на минерали, витамини и аминокиселини, има освежаващо и детоксикиращо действие. Пълнозърнестите храни (овес, кафяв ориз, булгур, просо, ечемик, киноа, и жито) също осигуряват постоянен приток на глюкоза и фруктоза, т.е. на енергия, към „активните" органи – мускули, сърце и мозък. Бобовите култури пък като грах, леща и боб имат ниско съдържание на мазнини, не съдържат холестерол и са богати на фибри.

Следващите две групи храни за повишаване на тонуса и концентрацията са рибата и ядките. От всички видове риби сьомгата се смята за най-богата на полезни хранителни съставки като омега 3 и 6 мастни киселини, витамини (А, С, B6, B12), минерали (Ca, Mg, P, S) и висококачествен протеин. Тя е храна за мозъка, която намалява риска от деменция и подобрява паметта. Според изследвания са нужни две порции сьомга на седмица за превенция от болестта на Алцхаймер.

Ядките и семената пък са сигурен източник на Витамин Е, който е предпоставка за по-малък когнитивен упадък с напредване на възрастта. Други полезни съставки на ядките са витамини А и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо. Така например лешникът помага при хронична умора, бадемите са полезни при нарушения в зрението, а фъстъците подобряват паметта и вниманието.

Д-р Юлия Григорова, Гастроентеролог и експерт по хранене

Източник: Fine Line
Снимки: Unsplash