Бързо развиващата се урбанизация, нарастващата численост на населението, изчерпващите се природни ресурси, всичко това е една предпоставка за спешни мерки от страна на архитектите, които развиват иновационни технологии за строителство и проектират градовете на бъдещето. Представяме ви 5 от най-впечатляващите им идеи.

Град без автомобили

futurecity01

Малко е странно точно Китай да проектира град, предназначен само за пешеходци. Или пък може би изобщо не е странно, а напълно логично, като се има предвид гъстотата на застрояване, числеността на населението и степента на замърсения въздух там. Планът е бъдещият град без автомобили Great City , да побира 80 000 души и да бъде разположен в провинция Съчуан, близо до град Чънду. Неговата транспортна инфраструктура ще е съставена изцяло от и пешеходни и велоалеи, много паркове и градинки. Градът ще използва 48% по-малко енергия и 58% по-малко вода в сравнение с други градове с този размер, а това ще доведе и до 89% по-малко отпадъци, твърдят архитектите.

Град без въглеродни емисии

masdar plaza lava 11Masdar-city

Абу Даби вече строи първия в света град без въглеродни емисии. Масдар е екоград, в който няма да има коли и небостъргачи и ще се зарежда изцяло със слънчева енергия. Той ще комбинира най-добрите постижения на инженерната мисъл през XXI век с традиционната пустинна архитектура, като там ще живеят 50 000 души. Автор на проекта е британската фирма "Фостър ен партнърс", начело с гуруто на архитектурата Норман Фостър, чиито творения са спечелили сребърен, златен и дори платинов рейтинг по системата LEED. Инициатор на проекта е енергийната компания Masdar, която планира да създаде нов икономически сектор в ОАЕ, свързан с експорт на "зелени" технологии.

Вертикалният град

20101118-now-and-when-multiplicity

„Мелбърн не се разширява, той расте нависоко.", казва Джон Уордъл – архитект на концепцията „Multiplicity", която предвижда изграждането на технологии, позволяващи на мегаполиса да расте буквално нагоре.

Плаващият град

haiti-market-10haiti-market-5

Хаити е красива държава, страдаща от бедност и природни бедствия, като земетресения, които последните години изравниха голяма част от Порт-о-Пренс със земята и оставиха милиони хора без дом.

Архитектът E. Kevin Schopfer проектира нов плаващ град, побиращ 30 000 жители, в непосредствена близост до брега. Комплексът с диаметър 3-мили се състои от четири блока под формата на плаващи модули, свързани помежду си. Способен да издържа урагани и тайфуни, градът може бъде разширен, ако се окаже необходимо.

Градът на камъчетата

Asian Cairns by Vincent Callebaut 9futurecity11

Белгийският архитект Vincent Callebaut е известен със своя нестандартен дизайн, за който черпи вдъхновение от природни форми. Този път той представя проект за вертикален град в Китай, изграден от кули, приличащи на пирамиди от камъчета.

Архитектът предлага нов тип градско местообитание въз основа на правилата на естествения свят, като проектира гигантски жилища, представляващи стъклени камъчета, които разполагат със слънчеви батерии и вятърни турбини, които ще осигуряват цялата енергия за града.