Пушенето вреди на здравето, но вдъхновява. Следващите шест класически произведения са посветени на тази трудна за отказване страст, в която горят протест, носталгия, свобода, надменност и забрава.

Череп с горяща цигара – Винсент ван ГОГ
(Skull of a Skeleton with Burning Cigarette, c.1885-1886)

Рисунката е създадена през 1886 г. в Холандия. За да запълни техническите недостатъци от отсъствието на подобаващо художествено образование, Винсент ван Гог отново и отново рисувал скелети и черепи. Наличието на цигара, изкуствоведите обясняват с опита на художника да изрази своето несъгласие с непоклатимите правила на Академията по изкуства, където учил по-малко от година.

Жена с цигара – Пабло ПИКАСО
(Woman with Cigarette, 1903)

Меланхоличното настроение в творчеството от този период, е свързано с голямата болка на Пикасо – самоубийството на неговия добър приятел Карлос Касегемас. Критиците са на мнение, че цигарата в ръката на дамата символизира живота, който ту тлее, ту се разгаря от порива на вятъра. А после всичко утихва.

Циганка с цигара – Едуар МАНЕ
(Gypsy with a Cigarette, 1862)

Тази творба на основоположника на импресионизма, създадена през 1862 г. предизвиква огромен фурор. Работата била в това, че без особено затруднение, съвремениците на Мане разпознавали в образа на циганката сурова, суха и добродетелна матрона. Цигарата в нейните устни била символ на свободата, в която са стаени удоволствие и опасност.

Автопортрет – Салвадор ДАЛИ
(Self-Portrait, 1921)

Това е първият автопортрет на Салвадор Дали, рисуван още през 1921 г. Тогава Дали бил на 17 години – мрачен юноша с димяща лула, гледащ презрително през рамо, безразличен към хорските тълпи.

Портрет на В. Е. Мейерхолд – Петър КОНЧАЛОВСКИ
(Портрет режиссера Всеволода Эмильевича Мейерхольд, 1938)

Кончаловски започва работа върху картината си през 1938 г., когато Мейерхолд вече е изпаднал в немилост. Независимо от пъстротата на картината, тя буди тревожно настроение. По мнението на много критици, произведението трябвало да предаде напрежението в мислите на интелигента. А може ли интелигентен човек да мисли без цигара?

Автопортрет със запалена цигара – Едвард МУНК
(Self-Portrait with Cigarette, 1895)

Един от най-депресивните живописци в историята, черпел вдъхновение за мрачните си картини от собствената си биография. Животът му пращал изпитание след изпитание – садистката религиозност на баща му, смъртта на едната му сестра, заболяването от шизофрения на другата, собственото му психично  разстройство, любимата му, заплашваща през цялото врече, че ще се самоубие. Съдбата на Мунк не била никак лека, затова не е чудно, че е пушил. Дори на собствения си автопортрет от 1895 г.

Източник: maximonline
Картини: chinaoilpaintinggallery.com