Навиците на хората със скрита депресия

„Ако човек започне да се интересува от смисъла на живота или неговата ценност, това означава, че е болен.“ ~ Зигмунд Фройд

Депресията е много сериозно психично заболяване, което може да преминава незабелязано години наред. На хората, съпътствани от депресия се налага да се борят с вътрешните си демони съвсем сами. Те рядко споделят страданията си и не желаят да обременяват околните. За повечето хора, раните, които носят, не са нещо за което могат да говорят открито. Всички имаме склонност да запечатваме страданията в себе си, често преструвайки се, че не ги забелязваме. Щом четете това, вероятно подозирате, че имате близък със скрита депресия или вероятно се съмнявате, че вие самите имате такава. Кои са най-често срещаните признаци на скритата депресия:

Sorrowing old man ("At Eternity's Gate"), 1890 ~ Vincent Willem van Gogh

Много известни хора са страдали от психически заболявания и това страдание е придавало дълбочина на емоциите им. Ако се замислите, тези заболявания под някаква форма са източникът на тяхното величие. Въпреки че може и да не го забележите при контакт със самата личност, техните вътрешни борби са отразени в произведенията им. Творците са хора, които са в състояние да превърнат в нещо красиво мрака, който ги поглъща.

Всички имаме нужда от цел в живота си. Иска ни се да знаем, че под някаква форма правим смислени неща. Хората, страдащи от скрита депресия не са освободени от това. Те също желаят да знаят причината за съществуването си. Много по-податливи са от другите на състояния като неадекватност и безпокойство, което ги заставя да търсят нещо, което сякаш никога не намират в ума си.

Много често единственото, от което се нуждаем е подкрепа. Когато не очакваме, че някой се чувства слаб или сразен, не чуваме виковете му за помощ. Но ако успеете да чуете такъв човек, ако имате очи да видите, ще успеете да създадете доверие, което ще сложи началото на една смислена и пълноценна връзка.

Хората, страдащи от депресия много активно мислят за живота и смъртта, често се сблъскват със собствената си смъртност в моменти на отчаяние и търсят отговори на най-дълбоките житейски въпроси. Склонни са да преминават от един апокалиптичен начин на мислене към друг. Разбира се, не всички депресивни хора се занимават с мисли за самоубийство, но някои активно го правят.

Хората с депресия имат лоши хранителни навици – ядат малко или въобще не се хранят, когато се чувстват на дъното. Други пък в най-тежките си моменти прекаляват с храната. Навиците им за сън и бодърстване също са ненормални. Често спят твърде дълго или пък будуват буквално с денонощия. Сънят на моменти е невъзможен, а друг път е единственото възможно състояние, в което могат да си представят да се намират.

Ако се е случвало да ви изоставят, като дете или като възрастен, сте наясно колко ужасно преживяване е това. Когато важен за вас човек излезе от живота ви това може да е опустошително, но на хората, склонни към депресия това се отразява по-тежко, отколкото на другите хора. Кара ги да бъдат потайни в чувствата си и да живеят в постянен страх, че ще бъдат изоставени от близките си.

Страдащите от скрита депресия са майстори в съставянето на сложни, но правдоподобни извинения за ужаса, през който преминават. Например, когато пропуснат да се явят на насрочена среща или решат да не отговарят на обажданията ви с дни. Те лесно сменят темата, ако пожелаете да говорите с тях за случилото се, защото това ги кара да обръщат внимание на болката си. За нещастие, потиснатите емоции не умират. Те са заставени да мълчат и ни въздействат отвътре.

Хората, страдащи от депресия се учат на фалшиви настроения. Те често се преструват на щастливи и нормални, защото желаят да изглеждат такива в очите на околните. Когато вътрешните им борби започват да стават видими и да излизат навън, те имат чувството, че започват да влачат другите надолу със себе си.

Хората със скрита депресия не крият своята депресия, защото са нечестни, те просто желаят да защитят сърцето си. Всъщност желаят да бъдат обичани и приети като всички останали. Освен това страдат от сериозна невъзможност да изключват мозъците си. Те обработват всичко случващо се в живота им на по-бърза скорост от другите. Свърханализират и доброто и лошото и това оказва сериозно влияние върху тях. Мозъците им са като гъби, попиващи всичко, което се изпречи на пътя им.

Когато са свидетели на болката на другите, това още повече увеличава тяхната. Възможно е в такива моменти да се почувстват и душевно осакатени.

В главата им винаги е възможно най-лошият „сценарий“. Това е стресиращо, но може да бъде и полезно от време на време. Високата интелигентност изглежда пряко се свързва с депресията, и те винаги се подготвят да реагират на всичко лошо, което може да застане на пътя им. Това ги прави добри в решаването на проблемите, когато се появят, но е възможно и сами да предизвикват с негативните си очаквания лошите ситуации в живота си.

Ако подозирате, че вие самият или ваш близък страда от скрита форма на депресия, проявете разбиране и приемане, след което се опитайте да направите нещо за излизането от това изключително неприятно състояние. И все пак не забравяйте думите на Фройд: „Задачата, хората да бъдат щастливи, не е включена в плана за сътворението на света“. Тази задача всъщност е строго индивидуална и е само и единствено ваша.

По материали на social-consciousness.com
Картини: Vincent Willem van Gogh (1853 ~ 1890)

45558 Преглеждания