За конкретните планове - конкретно, от популярния руски психолог

Не е тайна, че човек по-лесно започва да променя живота си на значими дати – рожден ден, Нова година или пък от понеделник. И това се случва, защото се опитва да свърже усилието си (по собствено разбиране) с някакъв преломен момент – всички ние прекрасно разбираме, че нито Новата година, нито рожденият ни ден, нито следващият понеделник, се явяват такива моменти. Просто още един ден, още една дата от календара. Именно затова, „нов живот от Нова година”, по правило не се подразбира.

Ако искате за започнете нов живот, започнете сега. В мига, в който сте го пожелали. И не забравяйте:

1. Целите могат да бъдат глобални, но пътя към реализацията им – непременно трябва да е конкретна.

Глобалните цели са стратегически, в тях няма тактика. Ако вие например, кажете: „Искам да науча хинди”, - вие не правите сметка, как конкретно ще стане това. Например, че ще започнете още утре? Ще учите думи, правила? Ако обаче си кажете: „Ще уча на ден по 4 думи, в седмицата – по 2 правила, а в течение на месец – ще изуча времената, - тогава вие имате конкретна цел, която може да реализирате.

2. Научете се на систематичност, за да избегнете неуспеха и разочарованието.

Да правите стъпки към набелязаната цел всеки ден, или да речем 3 пъти седмично, в едно и също време - избрано от вас, за един и същи период – 45 минути или час. И каквото и да се случва, вашите планове да бъдат съобразени най-напред с вашата цел. Не бива да я отлагате, защото внезапно ви се е приходило на театър, а ученето ще го отложите за утре. Театърът ще почака.

3. Не се втурвайте към целта, не прекалявайте с желанието.

Към целта е нужно да се пристъпва с лекота и малки крачки. Просто, за да не се откажете по средата на пътя.

4. Не се поощрявайте за временните успехи.

„Аз правя това заради мама, а сега мама ще ми даде бонбон” – това е доста инфантилна позиция. Вие правите конкретното нещо заради себе си, и точно това, което правите, е вашият бонбон.

5. Научете се да се отнасяте спокойно към провалите.

Ако нещо не се е получило в даден момент, това не ви дава повод да го захвърлите. А означава, че може да започнете отново.

6. Споделяйте с останалите не своите планове, а постигнатите резултати.

Необходимостта да споделяте с останалите зависи от това, доколко изпитвате нужда от признание. Ако имате такава – споделяйте. Но не плановете си, а успехите. Защото мнозина от тези, които казват: „Имам планове…” – обикновено остават само с тях.

Михаил Лабковский

Източник: labkovskiy.ru
Снимка: MIGnews, labkovskiy.ru