Мисли на великия китайски мъдрец

(The portrait of Confucius from Confucius, Philosopher of the Chinese, 1687)

Добрият път 

Да предпочетеш добрия път пред други пътища е по-добре, отколкото само да го познаваш; с него да си щастлив е по-добре, отколкото само да го предпочетеш. Избирайте добрия път!

Бъди с неизменна вярност, обичай учението, бъди всякога готов да пожертвуваш живота си, за да отблъснеш нападенията срещу добрия път! Не отивай в страна, тръгнала по опасни пътища. Не оставай в страна, в която господстват размирици. Когато повечето хора под небето следват добрия път, тогава излез напред; щом не е така – скрий се. Ако твоята собствена страна се намира на добрия път, ще бъде позор да си безпомощен и непознат; ако е иначе, считай за позор да си богат и почитан.

Навярно можеш да изведеш човека на добрия път, но не и да го принудиш да продължи по него.

Колко прекрасна е само силата на средния път! Че тя рядко се среща при обикновения народ, се знае открай време

Който се пресилва, рухва насред пътя.

Да отидеш твърде далеч, е също така лошо, както и да не отидеш достатъчно далече. 

Когато не намирам хора за общуване, които да вървят по средния път, неудържимите и прибързаните са ми по-мили, защото неудържимите все пак се налагат, а за похвала на прибързаните трябва да се каже поне това, че има неща, които те оставят недовършени.

За това, което е минало и свършено; не се спори. Това, което е вече сторено, не се критикува; това, което отдавна принадлежи на миналото, не се съди повече.

Това, което е важно в живота на един човек е добродетелността. Не я ли притежава, той може да говори за късмет, ако все пак успее да се справи в живота.

В древни времена се въздържали от думи, страхували се от позора, който бил неизбежен, ако делата не отговарят на думите.

Да имаш недостатъци и да не се помъчиш да ги поправиш, това значи наистина да имаш недостатъци.

Да заемеш сериозна и строга стойка, докато вътрешно трепериш, то – ако вземем пример от ежедневието – това е също така непристойно, както, ако тайно се промъкваш на места, където нямаш право да бъдеш, или изкъртиш дупка и минеш през нея вместо през вратата.

Гладките думи вредят на характера. Нетърпението в дребните неща може да развали големи планове.

Който разхищава, често става дързък; който е пестелив, често става алчен. Но дързостта е много по-тежък недостатък от алчността. 

Да правиш жертвоприношение за чужди кумири, а не за своите, не е пристойно. Да виждаш правдата и да не постъпваш според нея – е страхливост. 

Първо и преди всичко: Бъдете лоялни и спазвайте обещанията си! Не бъди приятел с тези, които не са равни с теб! Направите ли грешка, не се срамувайте да я признаете и да я поправите! 

Има три вида приятели, които носят добро, и три вида, които погубват:

Приятелство с искрени, с верни до смърт хора и с такива, които много знаят – е плодоносно. Приятелството с черногледци, с опортюнисти и с такива, които ловко приказват – е пагубно.

Докъде се простира приятелството?

Бъди спрямо приятелите си искрен и дискретен. Не стигнеш ли с това далеч, откажи се. Недей стига в старанието си до унижение. 

Има хора, с които можеш да се учиш заедно, но не и да напреднеш; с други можеш да напреднеш, но не и да работиш съвместно; а има и такива, до които можеш да стоиш, но не и да се разбираш с тях. 

Напразно съм дирил онзи, чийто стремеж да изгради своя характер е толкова силен, колкото е силен инстинктът за сексуалните му потребности. XV, 12

Само най-мъдрите и най-глупавите не могат да се променят. 

Из: „Добрият път”, Конфуций
Изображение: The portrait of Confucius from Confucius, Philosopher of the Chinese, 1687, commons.wikimedia.org