„Умният човек прилича на плавателна река, която на повърхността си изглежда гладка, но вътре е дълбока. Емоционалният и глупав човек прилича на пенлив планински поток.”

Как да реагираме на собствените си грешки и в какво русло да направляваме емоциите си. Съвет от руския психолог и психотерапевт Михаил Литвак.

Глупостта много често надява маската на емоционалност. В отговор на упрек за дадено поведение, глупавият заявява: „Аз съм емоционален човек!” Имат се предвид отрицателните емоции - гняв, страх, тревога, тъга. 

Психолозите отдавна вече са установили, че дефицитът на информация и неумението да се оцени дадена ситуация, предизвикват силни отрицателни емоции и у умните, и у глупавите хора. Но умният човек прави изводи и придобива опит от своите неудачи, а следващия път подобна ситуация за него ще бъде обичайна и няма да провокира отрицателни емоции. Защото вече всичко е разбираемо, дори да не е протекло благополучно.

Нужно е да се действа – да превърнеш енергията, заложена в емоциите, в действие. При глупавия човек, тя се проявява като избухливост и раздразнителност. Само един избухлив глупак ще излее емоциите си върху другите, а раздразнителният ще ги сдържи, ще ги отправи  към себе си и дори ще се похвали с това – „Отвътре ми кипи, но държа себе си в ръце!” Това е най-зловредният вид психологическа подготовка. Когато човек поумнее, той придобива не само външно, но и вътрешно спокойствие. 

Емоционален ли е умният човек? Да, при това много. Но само, когато тия емоции са впрегнати в действие. Той прилича на плавателна река, която на повърхността си изглежда гладка и спокойна, но вътре е дълбока. Мощта на течението се чувства тогава, когато влезеш в реката. Ето защо умните хора не са много видими – не бият на очи. Емоционалният и глупав човек прилича на планински поток, който се пени твърде много и хвърля пръски на всички страни. 

Михаил Литвак
Снимка: Mihail Litvak