„С енергията на осъзнатото дишане вие се прибирате у дома във вашето тяло, за да се помирите с него. Практикувайки осъзнато дишане, вие генерирате хармония и стабилност.“

Свързване на ума и тялото

„Вдишвайки, аз осъзнавам цялото си тяло. Издишвайки, аз осъзнавам цялото си тяло.“ Докато вдишвате, можете да се свържете с вашето тяло. Приберете ума у дома в тялото си и си спомнете, че имате тяло. Много често мислите ни отвличат далече встрани, в тъга и съжаления за миналото, страх и притеснения за бъдещето; същият ефект имат и емоциите или проектите ни за настоящето. В резултат умът ни не е с нашето тяло. Разпилени сме на различни страни. Това е точно противоположното на концентрирането. Когато сте тук и сте концентрирани, може да влезете в дълбока връзка с чудесата вътре във вас и навсякъде около вас. Слънцето, Луната, звездите, дърветата, реката, хълмовете са чудеса, които стават достъпни за вас, когато сте в пълно присъствие на съзнанието и вниманието.
 
Практика: Прибиране у дома във вашето тяло

Ако знаем да дишаме осъзнато, всяка глътка въздух ще ни носи щастие. Страдащите от астма са се научили да ценят възможността да дишат нормално и могат да се наслаждават на всяка глътка въздух. Ако белите ни дробове са здрави и носът ни не е запушен, ние дишаме с лекота. И да не се наслаждаваме на тази лекота, означава да пропуснем една прекрасна възможност да бъдем щастливи. С практиката на осъзнаването всяко вдишване носи щастие. Осъзнаването може да направи всеки миг от нашето всекидневие умиротворен, ясен и любящ.

При вдишване можем да го правим така, че да се изпълваме с радост, докато поемаме въздух. Вдишването може да трае три-четири секунди. Ако знаем как да вдишваме правилно, можем да генерираме енергията на радостта при този процес. Когато издишваме, можем да генерираме енергията на щастието както за себе си, така и за другите около нас, които също ще се възползват от нашата енергия.

Започнем ли да култивираме осъзнатост в нашето всекидневие, ние си даваме указания как да седим, как да дишаме и как да ходим, така че да генерираме енергията на покоя, щастието и радостта. След като научим това, трябва да го прилагаме във всекидневния си живот. „Вдишвайки, усещам радост“ не е автосугестия или приемане на желаното за даденост; това е практика.
Прибирането у дома в тялото е силна практика. Възможно е в тялото да има болка, дисхармония, страдание или да няма покой. Ето защо започваме от практикуването на осъзнатост при дишането – за да можем да се възстановим и да се приберем у дома силни и енергизирани.

С енергията на осъзнатото дишане вие се прибирате у дома във вашето тяло, за да се помирите с него. Практикувайки осъзнато дишане, вие генерирате хармония и стабилност. Тогава сте в положение да се приберете у дома при цялото си тяло, за да му помогнете. Възможно е да продължите да дишате осъзнато, обхващайки цялото си тяло. „Вдишвайки, осъзнавам цялото си тяло. Издишвайки, опознавам и обгръщам с вниманието си цялото си тяло.“

Цялото тяло става обект на вашата осъзнатост. В началото дъхът ви е като празен камион, който се движи по магистралата, без да пренася нищо. Но когато започнете да осъзнавате дишането и тялото си, дъхът ви става като камион, пренасящ стока. Тази стока е проникновението. Осъзнатото дишане включва цялото тяло. Много е важно да се приберете у дома в тялото си, да го опознаете, да се грижите за него и да се помирите с него.

Земята на настоящия момент е достъпна тук и сега. Ако се намирате в настоящия момент, значи умът и тялото ви са заедно. Когато дишате осъзнато, вие завеждате ума си у дома в тялото и се озовавате в земята на настоящия момент. Бдителното внимание е енергията, която помага на тялото и ума да се свържат. Когато тялото и умът са заедно, вие сте в настоящия момент, в царството на тук и сега.

Противоположното на внимание е невнимателност. Тялото ни може да е тук, но умът ни е някъде другаде. Възможно е умът ни да се е отдал на тъга или съжаления по миналото. Умът ни може да е нападнат от страх или несигурност за бъдещето. Или може да е обзет от гняв или проекти. Когато започнем да дишаме осъзнато, за две-три секунди сме в състояние да върнем ума си в тялото. Дишайки така, осъзнато, ние пускаме миналото, пускаме бъдещето, пускаме проектите си и се освобождаваме. Тази свобода ни дава възможност да влезем във връзка с чудесата на живота. Не е нужно дълго време. Няколко секунди ще свършат работа.

Ние вдишваме и насочваме вниманието към всяко вдишване; пускаме всичко и постигаме значително свобода. С подобна свобода сме в състояние да вземаме по-добри решения. Мислите и решенията ни не са изкривени от гняв, страх, тъга или съжаления. Имаме възможност да избираме измежду различни варианти. Перспективата ни се разширява. Когато се върнем у дома при тук и сега с практикуването на осъзнато дишане или осъзнато ходене, може да възприемем многото условия за щастие, които вече са налице. Осъзнатостта ни помага да разпознаваме многобройните условия да бъдем щастливи тук и сега. Когато сме във връзка с тях, радостта и щастието са възможни веднага.

От книгата: „Покой на ума“, Тик Нят Хан, превод Красимира Матева, изд. „Сиела“, 2014 г.
Снимка: thichnhathanhfoundation.org