„Зрелият човек не копнее за респект, за престиж, не се интересува дали ще го почитат. Той живее своя собствен живот - живее го каквото и да му струва това.“

За зрелостта

Всеки човек е отгледан като дете. Това е първото ти положение в живота - така са те обучавали в продължение на години, да си останеш дете. Всичко ти е било заповядвано и от теб се е очаквало да се подчиняваш. Станал си много зависим - винаги търсиш бащински фигури, винаги търсиш авторитети да ти казват какво трябва да се прави, какво не трябва да се прави.

Зрелост означава разбирането да решаваш за себе си, разбирането да взимаш собствени решения. Да стоиш на собствените си крака - ето какво означава зрелостта. Но това рядко се случва, защото родителите развалят почти всяко дете, повече или по-малко. А след това и училището, и гимназията, и университетът - всички те са готови да те покварят. Много рядко се случва някой да стане зрял.

Обществото не харесва зрелите хора. Те са опасни, защото един зрял човек живее според собственото си същество. Той непрекъснато върши каквото си иска - не се притеснява от това, което хората казват, от мнението им. Той не копнее за респект, за престиж, не се интересува дали ще го почитат. Той живее своя собствен живот - живее го каквото и да му струва това. Той е готов да пожертва всичко, но никога своята свобода. Обществото се страхува от тези хора, обществото иска всички да си останат деца. Всеки да бъде държан на възраст някъде между седем и четиринадесет години - и хората наистина там се намират.

Психолозите за първи път осъзнали този странен феномен по време на Първата световна война. Умствената възраст на хората за първи път била изследвана l голям мащаб в армията. И откритието било много странно: средната ментална възраст на хората в армията била дванадесет години. Тялото ти може да е на петдесет, но умът ти остава някъде под четиринадесетгодишна възраст.

Потискат те преди да станеш на четиринадесет години - защото след четиринадесетгодишна възраст потискането става трудно. Когато детето навърши четиринадесет години, ако дотогава не са го потискали, вече няма възможност да бъде потискано - защото веднъж щом стане сексуално същество, то става силно. Преди четиринадесетгодишна възраст то е слабо, меко, женствено. Преди четиринадесетгодишна възраст можеш да вложиш всичко в ума му - то е внушаемо, можеш да го хипнотизираш. Можеш да му кажеш всичко, което искаш, и то ще те слуша, ще ти вярва.

След четиринадесетата година се появява логиката, появява се съмнението.. След четиринадесетата година се появява сексуалността, а със сексуалността човекът става независим. Сега самият той може да стане баща, самото момиче може да стане майка. Така че природата, биологията прави човека независим от родителите на четиринадесетгодишна възраст. Това се е знаело далеч преди психолозите да навлязат в света. Свещениците са го открили дълго преди това - те са наблюдавали в продължение на хиляди години и са установили, че ако искаш да потиснеш едно дете, ако искаш да направиш детето зависимо, направи това колкото се може по-рано - колкото по-рано, толкова по-добре. Ако това може да се направи преди седемгодишна възраст, успехът е далеч по-сигурен. Ако не може да се направи преди четиринадесетгодишна възраст, след това няма възможност да се извърши.

Ето защо всякакви хора се интересуват от децата и тяхното образование. Всички религии се интересуват, те казват, че децата трябва да получават религиозно образование. Защо? Преди да станат независими, умовете им трябва да бъдат формирани.

Така че най-голямата работа за човек, който наистина иска да стане свободен, който наистина иска да стане осъзнат, дехипнотизиран - който иска да няма никакви ограничения, който иска да тече в тоталното съществуване - е, че той има нужда да изостави много от вътрешните неща. И когато аз казвам или когато Буда казва, че трябва да убиеш майка си и баща си, това не означава, че трябва да отидеш и в действителност да убиеш баща си и майка си, а бащата и майката, които носиш вътре в себе си, идеята.

Избрано от: „За зрелостта“, Ошо, изд. Гуторанов, 2002 г.
Илюстрация: Deviantart / Osho by Svikramart