Както е добре известно на всички ни, в древен Рим са били много популярни гладиаторски борби. Имало и специални гладиатори, наречени Bestiarii , чиято задача била да се борят с опасни екзотични животни за забавление на зрителите. Въпреки това, повечето книги по история са склонни да прикриват страховитите подробности около тях. Затова ние ще ви издадем 10 от най-добре пазените смразяващи тайни, свързани с битките в Колизеума.

1. Самоубийствата

Повечето мъже, които се впускали в смъртоносни битки с тигрите в Колизеума, били добре обучени, смели гладиатори. Но не са и малко тази, които са изпращани срещу лицето на звяра без никакви оръжия и опит. А мисълта за подобна смърт е ужасяваща и за най-калените бойци. Ето защо, една част от пленниците, предпочитали да сложат край на живота си сами, вместо да бъдат разкъсани на парчета от дивите животни.

1

Например, един германски затворник се самоубива, напъхвайки гъба в гърлото си. Но не каква да е гъба, а такава, с каквато по това време миели тоалетните си. Според друга история, 29 саксонски затворници се удушили един друг, за да избегнат позорната смърт на арената. Как се е самоубил последният оцелял - все още е неизвестно.

2. В битките измрели цели видове животни

3

За ожесточените битки в Колизеума са били нужни огромно количество лъвове, ягуари и тигри. Те били улавяни от всички краища на света и довеждани в Рим. В следствие на това някои видове са изчезнали напълно.

2

За една масова битка, на арената например, били вкарани 9000 животни от река Нил, от семейството на хипопотама. Те били много подобни на северноафриканските слонове, които също често били използвани за военни цели. Видът изчезнал напълно от лицето на земята.

3. Единици са гладиаторите, които оцелявали след битка с диво животно

Гръцкият философ Страбон описал един особено груб бой на Bestiary. В първата битка срещу него била пусната свиня. Мъжът по чудо успял да нанесе смъртоносна рана на дивото прасе и пазачите нямали друг избор освен да убият глигана. Въпреки това нещастието на гладиатора не свършило до тук. Срещу нето била изведена мечка стръвница. Но той отново успял да оцелее. Жадните за кръв и зрелище римляни обаче не се задоволили и пуснали на арената леопард, който за радост на публиката разкъсал гърлото на гладиатора.

4

Истината е, че римляните не допускали една битка да приключи, преди и двамата участници в него да са мъртви.

5

4. Император Комод

6

Император Комод (чийто образ е изигран от Хоакин Финикс във филма "Гладиатор") е изпитвал голямо удоволствие от клането на животни и хора на арената.Той обичал това шоу толкова много, че един ден лично убил повече от 100 мечки. Въпреки че не е известно как точно Комод постигнал това, учените предполагат, че „геройството" е извършено докато животните били вързани с вериги и напълно безпомощни.

5. Осъдените на смърт

Явно боевете с животни не успели да задоволят жаждата за зрелища на римляните и те измислили още една жестокост – публично убиване на осъдените на смърт затворници. Мъже и жени, съблечени голи и вързани за стълбове, били изправяни в Колизеума, където зрителите ставали свидетели на чудовищни гледки. Дивите зверове, предварително раздразнени и настървени, разкъсвали окованите хора на парчета.

8

Първата публична смъртна присъда е изпълнена през 167г. пр.н.е., когато група дезертьори били смазани от стадо слонове на арената. Оттогава спектакълът станал толкова популярен, че всяка сутрин гражданите можели да присъстват на подобни екзекуции.

7

6. Масов лов

В редки случаи, обикновени граждани можели да бъдат ловци, като се включели в публичното преследване и отстрелване на животни. В един такъв лов, Император Проб е изтребил стотици, ако не и хиляди, планински кози, овце, щрауси и други животни само за ден. Целта им била да не остане нито едно живо създание в гората.

7. Орфей и мечките

9

Според легендата за Орфей, той притежавал таланта да очарова всички твари на земята със своята лира. Римляните обичали тази легенда и стотици пъти я пресъздавали в боевете на арената. Те обличали гладиаторите в дрехи като на прочутия музикант, връчвали им вместо оръжие лири и ги пускали срещу хищника. Както можете да се досетите Орфей обикновено не оцелявал.

8. Carpophorus и жирафите изнасилвачи

10

Освен пленниците, понякога на арената излизали и доброволци – смелчаги, които искали да изпитат тръпката от борбата със звяра. Един такъв прочут доброволец бил мъж на име Carpophorus. Известно е, че той успял да убие 20 животни само за един ден, като някои от тях удушил с голи ръце. Но освен добър боец, Carpophorus се оказал и отличен дресьор. Според документите, той обучил различни видови животни, включително и жирафи, да изнасилват жени. Осъдените затворнички били връзвани и събличани, след което оставяни да умрат от разкъсванията си.

11

9. Умъртвяването на животните

Както вече сами можете да се досетите, римляните не се славели с особено хуманното си отношение към хората, камо ли към животните. Повечето от зверовете били умъртвявани веднага след първата си битка. Имало и изключения, разбира се. Например известният римски философ Цицерон пише, че един лъв за дългата си кариера на арената е убил около 200 мъже, преди накрая самият той да е убит.

Друг интересен инцидентът е станал, когато група от 18 слона се опитала да избяга. Те счупили оградата, разделяща ги от тълпата, нахлули в трибуните и смазали много хора. За да се гарантира, че това никога няма да се повтори, римляните изкопали голям ров около арената.

10. Всъщност, изобщо не е било нужно да умират животни!

12

Може би най-чудовищният факт е това, че повечето граждани изобщо не одобрявали тези убийства. И до ден днешен цирковете използват дивите обитатели за своите представления, но не прибягват до никаква сила или публично издевателство над тях. Същото е можело да бъде и в Рим! Но, уви, властите вярвали, че смъртта, изнасилванията и зверствата, носят истинска наслада на зрителите и че добрият спектакъл е немислим без реки от кръв!