Писателството не е фриволно занимание, а оказва се, че дори и най-знаменитите автори, са били изпълнени със съмнения относно възможностите и таланта си.

За писането – откровенията на любимите ни автори. 

Не мога да пиша – отивам да кося. 
Лев ТОЛСТОЙ

§

Това прилича на самоизтезание. Защо се впуснах в това каторжно писателско дело!? Не разбирам! Можех, също като баща си, да се захвана със селскостопански машини, разни там мотики и веялки…
Исак БАБЕЛ

§

Когато пиша, се чувствам като безрък и безног човек с молив в устата си.
Кърт ВОНЕГЪТ

§

Стихове да пиша не мога – дори е смешно да мисля за тях. Ненавиждам своето декадентство… само като напиша декадентските стихове (а други аз не мога) – и вече съм излъгал. В главата ми се роят глупости и гадости.
Александър БЛОК

§

Не зная какво да напиша след деепричастие, нямам никакво предположение, макар да съм литератор. 
Антон П. ЧЕХОВ 

§

Нямам какво да пиша… Успокоява се единствено мисълта за хората, които страдат по-силно от мен. 
Вирджиния УЛФ

§

Просто си седя пред пишещата машина и тихичко псувам…
П. Г. УДХАУС

§

Две месеца се мъчих над разказа за списанието, макар предварително да знаех, че като свърша, ще го хвърля в кошчето. Че там ще изгори по-скоро тоя дом с всичките ми ръкописи, а най-добре – и с мен самият.
Франсис Скот ФИЦДЖЕРАЛД

§

Никаква композиция нямам в главата си. Започнах едната глава със следните (толкова нови) думи – „В един прекрасен ден” – после махнах „прекрасен”, после махнах „един”, после махнах всичко и с големи букви написах „МАМКА МУ!” и така приключих. 
Иван ТУРГЕНЕВ

§

Има моменти, когато си мисля, че най-добре би било да не напиша нито ред повече, а да живея както добрите и честни хора, доволни от обикновения си живот, да печеля насъщния си хляб и смирено да посрещна смъртта си, без да си блъскам главата над нищо. 
Ханс Кристиан АНДЕРСЕН

§

Винаги се вълнувам, когато се качвам горе с бутилката в ръка. Там аз сядам пред пишещата машина и седя 15 минути. Качвам се горе не за да пиша, а защото там е пишещата ми машина. И ако тя не почне да печата, то аз разбирам, че е възможно днес и аз да пропусна…
Чарлз БУКОВСКИ

Източник: izbrannoe.com
Снимки: Teos, Kids Britannica