Дом за повече от 20 000 книги

Малко библиотеки в света могат да се сравнят по размер с Клементинум. С огромната си колекция от книги, стенописи, фрески и събраната в тях история, Клементинум със сигурност заслужава титлата „най-красивата библиотека в света“.

От 2009, Техническата библиотека и Общинската библиотека са преместени на ново място – в Пражката Национална техническа библиотека, но Клементинум все още притежава огромна колекция от книги. Историята й започва в далечната 1722, когато всъщност е била един от Йезуитските университети. В онези времена библиотеката е била третия по големина Йезуитски колеж в света.

Днес е дом за повече от 20 000 книги. Това, което е впечтляващо е, че притежава редки екземпляри, които могат да се намерят само и единствено тук.

Историята на библиотеката датира от 11-ти век, когато е била параклис, посветен на св. Климент. През Средновековието е помещавала Доминикански манастир, а през 1556 се преобразува в Йезуитски колеж, за което заслугата е на император Фердинанд I. През тази година той кани йезуитите в Прага, опитвайки се да засили властта на Римокатолическата църква. Йезуитите избират сградата на библиотеката, защото е най-представителната сграда в Прага по онова време. Започват строителни дейности по разширяването й и когато я завършват през 1653, век по-късно, библиотеката е най-обширната сграда в града, след Пражката крепост.

През 1773, Йезуитският колеж става част от Карловия университет, тъй като йезуитите губят влиянието си. В същата година австрийската императрица Мария Тереза официално я обявява за библиотека, обсерватория и университет. През 1781 вече е Национална библиотека.

В днешно време Клементинум е огромен рококо и бароков комплекс, който напомня за периода, в който Прага се е разраствала. Много от сградите са затворени за посещения, но винаги можете свободно да се разходите из дворовете или да предприемете обиколка с ескурзовод из залите на библиотеката, Параклиса на огледалата и Астрономическата кула.

Хорхе Луис Борхес, който винаги си е представял „рая като билиотека“,  увековечава Клементинум и в едно от произведенията си. Главният герой в „Тайното чудо“ сънува библиотека, в която библиотекарите търсят Бог в книгите. Един от тях казва: „Бог се намира в едно от буквите на една от страниците на една от четиристотинте хиляди книги на Клементинум. Баща ми и бащата на моя баща са търсили тази буква; аз самият ослепях опитвайки се да я намеря.“ След това, читател доставя атлас на главния герой, който го отваря на случайна страница и намира карта на Индия. Докосва една от буквите и намира Бог.

В библиотеката се помещава и Храмът на мъдростта, отдел, който съдържа хиляди теологически книги, които датират още от 1600 година. Параклисът на огледалата, друг отдел в библиотеката, датира от 1720.

Клементинум включва и две църкви – „Св. Климент“ и параклиса „Успение на св. Богородица“, който е построен през 1600 от италиански занаятчии, работещи в библиотеката. Параклисът е все още собственост на италианското правителство. Църквата „Св. Климент“ е върховното архитектурно постижение от бароковия период, а сега е преустроен в гръцки католически параклис.

Библиотеката все още е едно от най-популярните места за концерти за класическа музика.

Източник: documentarytube.com
Снимки: prague.contentopera.com, documentarytube.com, Christian Voigt