Българските тинейджъри са на първите места по консумация на алкохолни напитки и цигарени изделия. Всяко пето (20%) от момчетата и 13% от момичетата на 13-годишна възраст у нас редовно пият алкохол поне веднъж седмично.

Това поставя България на първо място по този показател според представително изследване на Световната здравна организация, проведено в 42 страни главно в Европа. То обхваща 220 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 години от 40 европейски страни, Израел и Гренландия. Проучването е правено в периода септември 2013 – юни 2014, споделя Dnevnik.bg.



В категорията на 15-годишните България е на второ място по консумация на алкохол сред подрастващите. 32% от момчетата и 17% от момичетата на тази възраст пият поне веднъж седмично, като пред нас е единствено Малта. Най-трезвени са младежите в Исландия и Норвегия. България заема първенството и по брой 13-годишни. 19 % от момчетата и 13 % от момичетата България заявяват, че за са се напили за първи път преди да навършат 11 години. По този показател се нареждаме на трето място, като преди нас са само балтийските републики Естония и Литва.

15 и съответно 10 процента (момчета/момичета) от 13-годишните ни са изпитвали алкохолно опиянение два или повече пъти в живота си. Това отново поставя България на първото място в класацията.

България заема първенството сред европейските страни и по процент пушещи тинейджъри.

21% от младежите и 30 % от девойките пушат поне една цигара на седмица. Пред нас в класацията е единствено Гренландия. Там стойностите са почти два пъти по-високи – над 50% от всички младежи пушат поне веднъж седмично.

Друга интересна тенденция е, че българските младежи са най-сексуално активните сред връстниците си от останалите 42 държави. 40% от момчетата и 21% от момичетата на 15-годишна възраст заявяват, че са правили секс. Най-консервативни са младежите в Армения, където 21 процента от мъжкото население е правило секс. Интересно е, че само 1% от момичетата в кавказката страна са сексуално активни.

Въпреки че българските младежи са на първо място по полова активност, те значително изостават в сексуалната си култура от връстниците си в Швейцария и Гърция например. Около 60% са използвали презерватив при последния си полов акт, като за сравнение в Швейцария този показател е над 80%. България обаче е далеч от дъното на класацията. Там попадат страни като Полша и Малта. В централноевропейската република едва 28% от младежите и 24% от девойките използват презервативи като контрацептично средство.

Агресията сред подрастващите също е сериозно наболял проблем. 20% от момчетата на 15 години заявяват, че са участвали в сбиване поне 3 пъти през последните 12 месеца. По този показател сме на трето място от всичките 42 изследвани държави, като пред нас са единствено Армения и Албания. Почти половината от момчетата на 15 пък са се били поне веднъж през последните 12 месеца.

Тормозът в училище също е често срещан. Единадесетгодишните, които са били тормозени поне два пъти месечно през последните 2 месеца е обезпокоителен – 20% при момчетата и 17% при момичетата. България е на шесто място в тази класация, която е оглавявана от Литвия с 35 и съответно 29 пункта. При 15-годишните тази група намалява до 10-12%, но все пак България остава на седмо място. Осемнадесет процента от петнадесетгодишните заявяват, че са тормозили някого.

Българските деца от 11 до 15 години са жертви и на други негативни тенденции. 41% от момчетата и 34% от момичетата на 13-годишна възраст консумират ежедневно газирани напитки, а около 75% от тях прекарват над три часа дневно пред телевизора.

Половината от единадесетгодишните използват компютър по над 2 часа на ден, като по този показател ни изпреварва единствено Израел. При децата на 13 сме лидер в тази категория, като процентното съотношение тук е 68%. Едва десети сме обаче в другата възрастова категория –15г., въпреки че процентът тук е по-висок. Първенството тук държи Шотландия с 78 процентни пункта.

На фона на тези цифри странен е фактът, че тинейджърите ни са на трето място сред връстниците си по процент, извършващи ежедневно от средна до интензивна физическа активност. На последно място сме и по процент деца, окачествяващи здравето си като "недобро или лошо" – едва около 4-5%. В "отлично" според тях здраве се намират над половината от отговорилите деца в страната, а в "добро" смятат че са около 42%.

На последните места сме и по процент младежи, чувстващи подкрепа от семейството си. 57 % от момчетата на 13 години и съответно 62% от момичетата чувстват подкрепата на родителите си. За сравнение в Албания този индекс се приближава до 100%. Зад нас са единствено Украйна и Гренландия.

Българските деца обаче сравнително лесно разговарят с родителите си. Над 90% от 11 годишните заявяват, че разговарят лесно с майките си. Комуникацията с бащинската фигура е лесна според 87% от момчетата на 11 годишна възраст, а същото мнение споделят 74% от връстниците им от женски пол. Тези показатели обаче намаляват по-нататък през годините на пубертета.

Младежите ни също така са категорични лидери и в трите възрастови групи (11, 13 и 15 г.) по процент на прекарващите ежедневно време с приятелите си преди 20:00 часа. Тук разликите с другите страни стигат до над 20%. 58% от момчетата и 55% от момичетата на 13 години прекарват ежедневно време с връстниците си, а тези показатели са около и над 50% и в другите възрастови групи.

Източник: dnevnik.bg
Снимки: lifedecisionss.com, familyflavours.com