Как да приготвим вкусно и полезно детско меню без сол. Рецептите на д-р Гайдурков ♥ От Мамапедия

Защо когато добавяме сол, губим ценните биологични соли в храната и как сокът от селъри успешно замества водата, когато варим зърнени и бобени култури.

(Видео: Мамапедия)

В нашето обедно меню често предлагаме бобени варива. Битува схващането, че те са трудно смилаема храна, но приготвени по подходящ начин са полезни за всеки. Дори тогава, когато имаме стомашни-чревно заболяване като гастрит или колит, те могат да бъдат включени в менюто по подходящ начин.

Най-леката бобена култура е лещата. Тук ще споделя нещо интересно във връзка с кулинарията. Когато варим зърнени култури или бобени варива, нашата практика показа нещо изключително. Ако сваряваме във вода, дори с подправки, тогава разреждаме веществата и вкусът показва, че нещо започва да липсва. Ако не добавяме сол или подправки (много пъти и нежелани неща, които се слагат в подправките, какъвто е натриевият глутаминат да кажем), ни се струва безвкусно. Това е именно, защото разреждаме съставките и в частност солевия състав. И тук имаме един много сполучлив кулинарен и здравословен трик, с който гарантираме много добър солеви и минерален състав. 

Здравословно със сок от целина

За какво става дума? Когато варим някаква зърнена или бобена култура – леща, нахут, грах, зрял фасул, бакла – варим ги в изцеден сок от стъблена целина, от селъри. Икономично е, не касае голям ресурс. Изстискваме на сокоизстисквачка сок от стъблена целина и вместо да варим варивата в гола вода, варим в сок от селъри. Всеки от нас може да опита резултата от това ястие. Когато го сварим по този начин, с подбрани подправки включително, можем да добавим и сок от друг зеленчук – например морков. Може да добавим сушени зеленчуци без консерванти и други подправки на вкус. Когато ястието е вече сварено, готово и отместено от огъня, можем да добавим малко лимон. В тази реакция се получава изключителен вкус. Получаваме изключително ястие със солен вкус, без да добавяме натриев хлорид допълнително.

Това е изключително преимущество на системата, която предлагаме, защото когато добавяме сол, натриев хлорид, ние добавяме всъщност една единствена сол. Дори така прехвалените соли, които виждаме да се продават по диетичните магазини (вижте техния състав). Те са всъщност 97% натриев хлорид – дори тези, които са изключително промотирани. 

Когато солим със сол, губим соли

Когато добавяме натриев хлорид, той измества другите соли от нашето меню. Парадоксът е, че когато солим със сол (с натриев хлорид), ние губим соли – губим калциеви, магнезиеви, цинкови, калиеви и т.н. соли. Тоест, ако не добавяме сол, ние ядем по-солена храна откъм биологично активни соли. 

Когато варим и приготвяме храната в сок от селъри, с този кулинарен детайл коренно променяме нашето меню. Осигуряваме си солевия състав без да нарушаваме оригинала. Получаваме вкусно солено ястие, богато на много соли (не само на натриев хлорид) с изключителни качества.

Нека запомним – когато варим зърнени и бобени култури, не ги варим във вода, а в сок от селъри. Когато обаче ястието е сгъстено, позволяваме си да добавим и малко вода в края на самия процес.

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Unsplash

 

В този ред на мисли