Защо често се оказва, че глутеновата непоносимост е израз на комплексна непоносимост към други вещества и как варивата и зърнените храни в детското меню успешно преодоляват този проблем?

(Видео: Мамапедия)

Проблемът глутенова непоносимост е много популярен в днешно време. Дори много майки по своя инициатива, без да са насочвани от специалист сами предприемат и търсят причини в тази насока. Нека все пак кажем, че глутенът е естествена белтъчна субстанция в зърнените култури - в частност в житните, защото имаме и зърнени култури без глутен (ще изброим кои са те).

Причините, които превръщат глутена в проблем

Кога се получава глутенова непоносимост? Все пак знаем, че житните култури са ползвани от дълбока древност - поне от времето, откакто съществува уседналост в човешкото общество и селско стопанство. От тогава човекът ползва тези култури без да е имал глутенова непоносимост в степента, за която говорим в днешно време.

Нека да кажем следното - много пъти глутеновата непоносимост е израз и на комплексна непоносимост към други вещества. Често глутенът може да играе ролята на катализатор при други проблеми, какъвто е непоносимост към мляко. Тогава например ягодите, обвинени като алерген, могат да бъдат катализатор - доброто нещо, което създава лечебна криза и реакция за отвеждане на тези вещества. 

От една страна зависи в каква форма подаваме глутена - с какво друго е свързан, дали е свързан с млечни продукти примерно. Най-честата причина е конюгацията, свързването с млечни продукти - тогава глутенът може да даде такава реакция. Но когато елиминираме млечните, тя отшумява и детето започва да консумира без проблем. Тоест - въпреки че често обвиняваме и приемаме гените като причина за глутеновата непоносимост, много пъти тя всъщност е придобита по този начин. 

От друга страна зависи колко е преработен този глутен. Ако ние го ползваме под форма на тестени изделия, които са минали процес на изпичане - процес, който е 100% изключително денатуриран, с променена, деградирала молекула, тогава много по-често глутенът дава тази непоносимост. Ако го ползваме като вариво, тогава може да няма непоносимост. Едно дете например може да има алергия към глутена, когато яде хляб, но да няма алергия, когато яде варено жито. Всичко това наблюдаваме в практиката. 

Полезните варива в менюто при глутенова непоносимост

Разбира се, когато проблемът глутенова непоносимост се установи, крайният клиничен вариант - цьолиакията (глутенова ентеропатия - автоимунно заболяване) е предмет на конкретна терапия от страна на специалиста. Но когато подозираме такава непоносимост или има антиглиадинови антитела, които рутинно се изследват, тогава най-доброто е за известно време да премахнем глутена от храненето и да заменим съответните житни култури с други зърнени, които са безглутенови:

- варено жито
- варен ориз
- елда
- киноа
- канихуа
- просо
- сорго

Ето един набор, който дава достатъчно разнообразие и ние може да ползваме тези продукти най-добре в сварено състояние. Нека температурата на преработка да не е висока, защото тогава се образуват много други токсични вещества. Например от фруктозата, която се образува при висока температура на изпичане на нишестето, се образуват токсични вещества. 

От една страна е важно под каква форма даваме глутена. От друга е нужно да го изключим за известно време от менюто, когато подозираме или установяваме съответна непоносимост. Когато коригираме храненето, така че да има достатъчно естествена храна, която да не образува отпадъчни вещества, след няколко месеца детето спокойно започва да консумира глутен без никаква клинична или друга, параклинична симптоматика.

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels