За посланието на една картина, с думите на изтъкнатия грузински педагог и психолог Шалва Амонашвили, посветил живота си на хуманната педагогика и уверен, че личността се изгражда единствено от личности.

(„Опять двойка“, 1952 г., Фёдор Павлович Решетников, Третьяковская галерея)

„Отново двойка“, картина на руския художник Фьодор Решетников, 1952 г.

„Тази картината е нарисувана не за децата. Тя е рисувана за възрастните. Създадена е, за да видят родителите, че не бива да посрещат и приемат детето си по този начин! А трябва да го приемат така, както го приема кучето. За него е все едно как се е върнало детето, какво е донесло от училище. С двойка се е върнало – приятел е, с шестица се е върнало – приятел е!

Родителите не бива са приемат детето „белязано“ с оценка. Оценката е просто бележка. А нима не е възможно вашият „двойкаджия“ утре да преобърне света? Вашият „тройкаджия“ да стане депутат или министър, или добър лекар? И отличният ученик може да стане такъв, и „лошият“ ученик – също! Това е съдба, и тя тепърва предстои! Тоест, не оценките са решаващи, а нашето отношение към децата! Това е урокът, който възрастните трябва да научат.“

Шалва Амонашвили
Източник: cluber.com.ua
Картина: „Опять двойка“, 1952 г., Фёдор Павлович Решетников, Третьяковская галерея, ru.wikipedia.org