Градинарството укрепва интелекта ♥ Д-р Нийл НЕДЛИ

„Най-благоприятното за младежите упражнение е полезната работа.“

Едно просто и смислено занимание, доказало своите ползи във вековете, носещо удовлетворение и здравословен ефект – за млади и стари. Споделено от д-р Нийл Недли, специалист гастроентеролог, посветил работата си на популяризиране на здравословния начин на живот и лечението на трудни за диагностициране пациенти.

(The Gardener, Afternoon Sun, Eragny, 1899, by Camille Pissarro)

Ползите от градинарството

Учени от Държавния университет в Канзас, които в миналото са открили, че градинарството води до подобряване на умственото здраве и депресията, сега докладват, че то отговаря на препоръката за упражнения, предписана от Центровете за контрол и превенция на болестите (СБС) и Американския колеж по спортна медицина (АСБМ). Резултатите от това проучване са публикувани в докторската дисертация на Син-Ае Парк (озаглавена „Градинарството като физическа дейност за здравето на по-възрастни хора“).

Учените, които наблюдавали 14 градинари на възраст 63-68 години, измерили сърдечната честота, приема на кислород и разхода на енергия. Участниците в проучването попълвали ежеседмично сведения за работата си в градината. Учените открили също, че пенсионерите градинари имат по-добра координация на ръцете и на други физически функции, отколкото неградинарите. Освен това градинарството се оказва решаващо за физическата активност и голямото удовлетворение от живота при по-възрастните хора.

Обработването на градината е приятен и продуктивен начин да насърчаваме физическата активност и на млади, и на стари. Програми за правилно хранене на младежи в градински условия набират популярност в някои части на САЩ, и с основание. Обзор на единадесет научни проучвания, публикувани между 1990 и 2007 г., разкрива, че такива програми имат потенциал да повишават приема на плодове и зеленчуци сред младите хора и да увеличават желанието да опитват плодове и зеленчуци у децата.

Едно от множеството предимства на градинарските програми, бързо никнещи из цялата страна, е, че децата ядат отгледаното от тях самите. Ръководители на програми като „Вкусен училищен двор“ в Калифорния и „Национална програма земеделие в училище“ докладват, че младежите имат полза от тях в много аспекти, включително по-добро отношение към околната среда, задружен дух, социални умения, увереност в себе си, лидерски умения, дух на доброволна работа, моторни умения, академични постижения и възприемчиво отношение към доброто хранене.

Ползата от градинарството за подобряване на здравето и интелекта, както и като добро учебно средство, е представена през 19 век от известната авторка Елън Уайт, която пише, че „по правило най-благоприятното за младежите упражнение ще се окаже полезната работа. Малкото дете едновременно се забавлява и развива в играта; и неговите спортни занимания трябва да бъдат такива, че да подобряват не само физическото, но и умственото, и духовно развитие. Докато придобиват сила и интелигентност, най-доброто забавление е свързано с полезния труд. Това, което обучава ръката да помага и учи младите да носят своя дял от бремето на живота, е най-полезно за развиване на ума и характера“.

Из: „Изгубеното изкуство на мисленето“, д-р Нийл Недли, изд. Нов живот, София, 2018 г.
Картини: chinaoilpaintinggallery; заглавна: The Little Gardener, 1866/1867, by Frederic Bazille

3813 Преглеждания