Отвсякъде сме заливани от призиви за позитивно мислене, за търсене на щастието, за положителна нагласа към заобикалящата ни действителност, без да усещаме, че по този начин обръщаме внимание само на половината от реалността. Някак от вниманието ни се лиши другата страна на монетата – болката, страданието, които несъмнено са по-честите ни спътници по житейската ни пътека. По този начин се изгуби хармонията на съществуването ни, защото болката не изчезва като си затвориш очите за нея. За съжаление потиснатите емоции не умират. Като ги заставите да мълчат, те започват да въздействат отвътре. До какви изводи са стигнали умовете преди нас за тази толкова тежка за понасяне емоция:

(Separation, 1896 ~ Edvard Munch)

Болката от любовта е неизлечима.
Александър Пушкин

Болката не иска да слуша доводи, тя си има собствени, които нямат нищо общо с логиката.
Милан Кундера

Болката от любовта може да бъде по-сладка от всички други удоволствия.
Джон Драйдън

Най-нетърпимата болка се поражда от удължаването на най-сладкото удоволствие.
Бърнард Шоу

Защо да обичаш, ако боли толкова много от загубата? Вече нямам отговори - само живота, който съм живял. Болката сега, е вече част от щастието тогава.
Сър Антъни Хопкинс

Болката си тръгна, остана черупката от нея, празното пространство, където би трябвало да бъде болката, но на нейно място е само очакването за болка.
Одри Нифнегър

Винаги ще се намират хора, които ще ти причиняват болка. Продължи да вярваш в хората, просто бъди малко по-внимателен.
Габриел Гарсия Маркес

Най-много страдания в живота ни причиняват не тези, които мразим, а тези, които обичаме.
Шилер

(Melancholy, 1894-1896 ~ Edvard Munch)

Меланхолията може да бъде много съблазнителна. Това е такова чувство на сладостна болка, подобна на любовта. А в болката има нещо истинско, несъмнено. Както и любовта, меланхолията може да те изпълни. В нея искаш да се гмурнеш.
Ларс фон Триер

Докато чувстваш болка, си жив. Докато чувстваш чужда болка, си човек.
Деми Ловато

Всички промени са съпроводени с болка. Ако не чувстваш болка, то значи нищо не се променя.
Мел Гибсън

Тези, които най-много обичат човека, винаги са му причинявали най-голямата болка; като всеки любящ, те винаги са искали от него невъзможното.
Фридрих Ницше

Даже ако в обувката ми няма камък, аз непременно сам ще си сложа. Защо аз всячески се боря с усещането за комфорт? Може би защото моята версия на щастието означава да не бъдеш много щастлив. Аз възприемам живота по-скоро като падение от една стъпка на друга. Ако забавим движението, е възможно да достигна ниво, в което дебел пухкав килим ще ме предпази от много силна болка.
Хю Лори

За да почувстваш хармония е нужно да преживееш много от всичко - лошо, добро, болка и радост. Нужно е да срещнеш разни хора - лишени, унижени, бездомни, душевноболни и да се научиш да им съчувстваш. В крайна сметка, всичко това звучи като безполезна евтина проповед, но живота е действително устроена така.
Ейдриън Броуди

И тъй като брадвата захапва навътре в гората, утешавайте се, че болката в сърцето ви и объркването в душата ви означава, че все още сте жив, все още сте човек и все още отворен за красотата на света, въпреки че не сте го заслужили с нищо.
Пол Хардинг

Мъжете са двойно по-чувствителни към болката в сравнение с обичаен човек.
Магдалена Самозванец

(The Day After, 1894-1895 ~ Edvard Munch)

Страданието само прави силните по-силни, а слабите ги прави още по-слаби.
Лион Фойхтвангер

От щастието се оглупява. Щастие и мъдрост заедно не вървят, тъй както тяло и мисъл. Болката - ето това е мисълта на тялото. Затова щастливите хора винаги са глупави.
Милорад Павич

Изглежда, че бог обича страдалците. Някога да сте видели щастлив гений? Не, всеки има весел живот, като трева на вятъра. Щастието е понятие за посредствените във всички отношения граждани, и тук няма никаква справедливост.
Фаина Раневская

По-лесно се намират хора, които доброволно отиват на смърт, отколкото такива, които търпеливо понасят болка.
Цезар

Понякога безчувствието бива по-мъчително от най-острата болка.
Юкио Мишима

Твоите страдания доказват, че си човек! Болката управлява човешкото.
Джоан Роулинг

В болшинството си повечето хора са склонни да страдат повече отколкото да се борят. В това се и състои причината за страданието.
Томас Джеферсън

Висшочайшо назидание - това е да научиш човешкото сърце на самопознание чрез страдание и гняв; и колкото по-дълбоко е това самопознание, толкова човек е по-мъдър, по-справедлив, по-искрен, по-търпелив и по-добър.
Пърси Биш Шели

Всеки, който живее страда; страда, понеже живее и иска да живее.
Вилхелм Буш

(Weeping Nude, 1913-14 ~ Edvard Munch)

Единственият начин да бъдете щастливи - това е да обичате страданието.
Уди Алън

Неумението да страдаш - това също е страдание.
Фредерик Бегбеде

Едни страдат, радвайки се на живота. Други, се радват на живота, страдайки.
Валерий Афонченко

Животните също страдат от различни разстройства, но само при човек болестта може да се превърне в начин на живот.
Оливър Сакс

Когато всички хора страдат, малцина се стремят към мъст, понеже общата беда се понася по-леко от личното оскърбление.
Николо Макиавели

Човек лесно може да понесе своята нищета, ако цялото човечество също страда.
Бернар Вербер

Страданието е нашата тежка отплата за всичко, което е ценно в нашия живот, - за силата, за мъдростта, за любовта.
Рабиндранат Тагор

(The girl by the window, 1893 ~ Edvard Munch)

Емоцията, която е страдание, престава да бъде страдание, веднага щом си съставим ясна и точна картина за нея.
Виктор Франкъл

Човешкото сърце не може да се разбие. То само изглежда разбито. В крайна сметка страда душата. Но и при душата има достатъчно сили ако искате да я възкресите.
Хенри Милър

Животът - странна вещ. Много съм говорил, дълго съм размишлявал върху него, но с всеки изминал ден ми е все по-непонятен. Защо в нас има такава жажда за живот? Истинският живот - това е игра от която човек никога не излиза победител. Да живееш - това означава тежко да се трудиш и страдаш, докато не се прокрадне около нас старостта, и тогава ние отпуснем ръце на хладната пепел на оставащите дърва. В мъка се ражда детето, в мъка умира старият човек изпускайки последната глътка въздух и всичко в наши дни е печал и грижи. И всеки човек отива в откритите обятия на смъртта неохотно, спотайвайки се, падайки, оглеждайки се назад, борейки се до последно. А истинската смърт е добра. Само живота причинява страдания. Но ние обичаме живота и ненавиждаме смъртта. Това е много странно.
Джек Лондон

Да, да се спасиш! По-добре казано: да се спасяваш, но не като бягаш от болката, а хващайки се гуша за гуша с нея, опитвайки се да проникнеш в нея, до самата и сърцевина, до средищната и неподвижна точка, в която се кръстосват и неутрализират всички безбройни линии на нейните вечно подвижни сили, и тук да намериш почивка и спасение.
Иво Андрич

Когато човек може да се самоизмъчва, той не пропуска така лесно нито един удобен случай.
Ерих Мария Ремарк

Картини: Edvard Munch