Колкото по-бели ми стават косите, толкова повече хората вярват на това, което им казвам ~ Бъртранд РЪСЕЛ

Големият британски философ Бъртранд Ръсел, писател, математик, историк и критик  размишлява по темата „Какво е щастие?” в интервю от 1959 г.

Какво е щастие?

Не винаги съм бил щастлив човек, разбира се. Имал съм периоди на щастие и периоди на нещастие. За моя радост, колкото повече остарявам, толкова по-продължителни стават периодите на щастие.

Най-нещастният период

Бях много, много нещастен в юношеството си. Струва ми се, както и повечето подрастващи. Нямах приятели, никого, с когото да разговарям. Често ме спохождаха мисли за самоубийство и аз с много усилия удържах себе си от подобна стъпка, а в същото време това беше така несправедливо. Аз, разбира се, си въобразявах, че съм много нещастен, а това беше и частично подсилено от сънищата, от които черпех с големи шепи. В моите сънища, аз се виждах много болен и умиращ.

Може ли да се планира щастието?

Смятам, че съзнателното планиране бе само тогава, когато касаеше моята работа - останалата част от живота си аз живеех според импулса и волята на случайността. По отношение на работата си, имах обмислени планове, които изпълнявах особено успешно. Да, аз вярвам, че щастието в голяма степен зависи от късмета и от това, как върви работата ви.

Съставките на щастието

Смятам, че съставките на щастието са четири. Вероятно първата от тях е здравето, втората – достатъчните средства, които да ви спасят от нуждата, третото – щастливите лични отношения и четвъртата – успешната работа.

Ако не се чувствате здрави, надали действително ще сте щастливи. Това влияе на съзнанието и ви кара да се чувствате обречени и нещастни. Някои болести могат да се понесат стоически, но не всички.

Мисля, че когато сте здрави, това ви прави щастливи, но и обратното важи с пълна сила. Предполагам, че щастливият човек е по-малко вероятно да се разболее от нещастния.

Доколко са важни доходите?

Това зависи от равнището на живот, с което сме свикнали. Ако сме свикнали да живеем скромно и бедно, не ни е нужен голям доход. Ако сме свикнали да живеем много богато, ще се чувстваме нещастни, когато нямаме не просто големи, а огромни доходи. Богатите хора и работят много. Те често намират края си именно, работейки. Аз мисля, че парите – са своего рода минимално условие, не бива да мислите за тях твърде много. Ако мислите толкова много за тях, започвате да се безпокоите.

Философията помага ли за щастието?

Философия е полезна, ако вие се интересувате от нея и добре я разбирате - другото не помага. Тя е като тухла в зида – ако вие сте добър майстор-зидар.

Кое пречи на щастието?

Има толкова много неща. Един от факторите, които препятстват достигането на щастие е тревогата. В това отношение станах много по-щастлив през годините, когато остарях. Почнах много по-рядко да се безпокоя и си изработих много полезна тактика в това отношение. Тя се състои в това, просто да си помисля: „Кое е най-лошото, което може да се случи?” А после да помисля – „В края на краищата, ако нищо от това няма да е важно след 100 години, навярно няма никакво значение”. Ако действително се заставите да мислите така, няма да се вълнувате чак толкова. Тревогата произлиза от това, че вие се стремите да избегнете да погледнете в лицето неприятните възможности.

За завистта

О, да, завистта…. Този ужасен източник на нещастие за толкова много хора. Спомням си за художникът Хейден, който не е бил лош художник и си е водел дневник, в който е записал: „Прекарах нещастно утро, сравнявайки себе си с Рафаело”.

Помоему, има огромен брой хора, притежаващи толкова много неща, способни да ги направят щастливи. А те се безпокоят, защото им се струва, че някой друг има повече от тях.

Вместо да се радват на това, че има на какво да се радват, те се отказват от това удоволствие, мислейки, че е възможно да се сдобият с още повече.

За скуката

Мисля, че скуката е изключително важна, без да говоря за това, че тя е характерна само за човека – поне доколкото съм наблюдавал маймуните в зоопарка и ми се е струвало, че дори и те скучаят понякога. Но не мисля, че има други животни, на които да им е скучно. Намирам, че това е показател за висш интелект, а неговата важност е особено велика.

За формулите за дълъг и щастлив живот

Това да имаш дълъг живот е медицински въпрос и не съм аз човекът, който да има думата по него. Получавам огромно количество литература от привържениците на тая система. Те ми казват, че щом започна да употребявам лекарствата им, косите ми от бели, ще станат черни. А аз не съм уверен, че това ми харесва, защото съм забелязал, че колкото по-бели ми стават косите, толкова повече хората вярват на това, което им казвам.

1959 г. 

Източник: izbrannoe.com
Снимка: Bertrand Russell (1872-1970)

5320 Преглеждания