Първият признак, че започваш да разбираш е желанието да умреш.
КАФКА

Спали сте милиони, милиони години. Защо не опитате да се събудите утре сутрин?
КАБИР

Ще получавате това, за което се молите, но то няма да бъде истината. Ако искате и ако се молите, ще получите, но накрая ще платите за това. За да намерим смисъла на живота трябва да минем през врата, която води към нас. Само онези, които не обичат, задават въпроса за смисъл на живота.
Джиду КРИШНАМУРТИ

Религията е за хора, които се боят от ада. Духовността е за хора, които вече са били там.
Дейвид БАУИ

Ако си се представяте като сражение, ще ви се струва, че отстъплението е невъзможно. Но вие не сте сражение – вие сте бойното поле.
Мишел МОНТЕН

Моят живот бе пълен със страшни беди, повечето от които, никога не се случиха.
Мишел МОНТЕН

Науката – това е, което вие знаете, философията – това, което не знаете.
Бертранд РЪСЕЛ

Стихотворението се ражда като буца в гърлото.
Робърт ФРОСТ

Ако Галилей беше разказал в стихове, че Земята се върти, инквизицията щеше да го пожали.
Томас ХАРДИ

Всички мои „никога" паднаха като гнили клони. На 47 години ще кажа, че всичко, което ми е бе съдено да науча, научих до седемгодишната си възраст, а останалите 40 години просто го осъзнавах.
Марина ЦВЕТАЕВА

Упоритост, а после добави лекота.
Колин ЧАПМЪН

Сключил съм негласно споразумение със себе си да не променям нито ред от това, което пиша. Нямам абсолютно никакво желание да усъвършенствам своите мисли и дела.
Хенри МИЛЪР

Никога не слушам, когато някой критикува моите космически пътешествия, моите забавления или моите горили. Когато това се случи, аз просто опаковам своите динозаври и излизам от стаята.
Рей БРЕДБЪРИ

Поетите, по правило, имат твърде слаба представа за най-обичайни неща, с изключение на написаните стихове, влюбеността и секса. Именно затова, повечето от техните стихове са посветени на самите стихове, влюбеността и секса.
Чарлз БАКСТЪР

Дори да сте били достатъчно глупави, та да се изявите – не се вълнувайте, никой няма да ви забележи.
Анри МИШО

Животът, извън всякакво съмнение прилича много повече на "Алиса", отколкото на "Тримата мускетари", но ние все пак сме по-склонни да го четем повече като "Тримата мускетари", отколкото като „Алиса".
Умберто ЕКО

Едно от най-основните последствия на войните е това, че накрая хората се разочароват от героизма.
Кърт ВОНЕГЪТ

Елън – моята жена. Чувствам, че я разбирам по-зле, отколкото чуждестранен писател, умрял преди 100 години. Нормално ли е това? Книгите казват – тя направи това, защото... Животът казва – тя направи това, защото го направи. Книгите – това е там, където ви обясняват. Животът – там, където нищо не обясняват. Не съм учуден, че някои хора предпочитат книгите. Те придават смисъл на живота. Единственият проблем е в това, че животът, на който придават смисъл – това е живота на другите хора, и никога вашия собствен.
Джулиан БАРНС

Минавайки през себе си, ние срещаме грабители, духове, великани, старци, младежи, жени, вдовици, братя-съперници. Но винаги срещаме самите себе си.
Джеймс ДЖОЙС

Основният проблем е, че ако Бог съществува, то какъв е тогава смисълът от литературата? А ако той не съществува, то какъв е тогава смисълът от литературата? И в двата случая, моето писане, единственото нещо, в което някога съм имал успех, губи значението си.
Йожени ЮНЕСКО

Писателите, които се опитват да докажат нещо, са ми неприятни, защото няма нищо за доказване, всичко е само за фантазиране. Така че оставям думите и образите да се появяват отвътре. Ако човек прави това, то в процеса той може и да успее да докаже нещо. Що се отнася до диктуването на секретарка, в продължение на двадесет и пет години писах на ръка. Но сега това е невъзможно; ръцете ми треперят и съм прекалено нервен. Толкова съм нервен, че незабавно убивам героите си. Когато диктувам им давам шанс да живеят и растат.
Йожени ЮНЕСКО

Аз взимам решенията си интуитивно. Но винаги съм длъжен да знам, защото съм взел дадено решение. Хвърлям копие в тъмнината. Това е интуиция. Но после съм длъжен да заведа хората в тая тъмнина, за да намерим копието. Това е интелект.
Ингмар БЕРГМАН

Когато цитирам другите, то е единствено, за да изразя най-добре своите собствени мисли.
Мишел МОНТЕН

Снимки: rusbatya.ru, jrbenjamin.com, 6yka.com, moviemachine.nl