Някои от най-големите личности, които загубихме през 2016

Една от причините да наричат изминалата 2016 „една от най-лошите години“, освен политическите сътресения, войните, кризата с бежанците, терористичните атентати, все по-осезаемите екологични проблеми, е и загубата на личности, превърнали се в икони през годините. Не е възможно да съберем в този зловещ „списък на смъртта“ всички известни хора, които загубихме тази година, но ето част от най-емблематичните фигури, оказали влияние в развитието на човечеството в световен мащаб:

ДЕЙВИД БАУИ

Още в началото на годината, на 10 януари, Дейвид Бауи покруси целия свят с кончината си. Само на 69 години, един от най-влиятелните музиканти напусна сцената на живота и отпътува към звездите. Неговото влияние в поп културата бе уникално, той успя да проникне и промени живота на повече хора, отколкото всяка друга фигура в света на музиката. Седмица, преди да си замине завинаги, Бауи все пак ни подари  още един, последен шедьовър – „Black star“.

АЛЪН РИКМАН

На 69-годишна възраст, на 14 януари ни напусна и британският актьор и театрален режисьор Алън Рикман.Той стана популярен след ролята си на злодея Ханс Грубър в „Умирай трудно“. Амплоа, което затвърждава и в образа на шерифът на Нотингам от „Робин Худ: Принцът на разбойниците“ , за който получава награда БАФТА. Известен е и с участието си в поредицата за Хари Потър, като тъмния учител Сивиръс Снейп. Рикман е също така и именит театрален актьор в съвременни и класически постановки и бивш член на кралската Шекспирова трупа.

ГЛЕН ФРЕЙ

На 18 януари китаристът и съосновател на американската рокгрупа Eagles Глен Фрей почина на 67-годишна възраст. Фрей и барабанистът и певец Дон Хенли основават Eagles през 1971 в Лос Анджелис.  Групата бързо става една от най-популярните през 1970-те години с хитове като Hotel California, Peaceful Easy Feeling, Already Gone и Take It Easy. Много от хитовете са написани от Фрей – сам или в съавторство.

МОРИС УАЙТ

На 3-ти февруари, на 74 години, почина легенадата Морис Уайт, основател на популярната американска група Earth, Wind & Fire. Групата Earth, Wind & Fire е основана през 1969 в Чикаго. Тя се смята за родоначалник на редица музикални жанрове, включително джаз-рок и диско-фънк.

ХАРПЪР ЛИ

Харпър Ли, писателката, която придоби световна слава с романа "Да убиеш присмехулник" почина на 89-годишна възраст, на 19 февруари. Сюжетът на прочутия й роман се развива в американския юг и третира сериозни теми като смъртта, изнасилването и расовата дискриминация, погледнати през очите на няколко деца. Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-добрите произведения на XX век. Печели награда Пулицър в 1961 година, а в следващата година по книгата е направен едноименен филм. Обявен е за най-добрия роман на XX век от американското списание Library Journal и за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.През 2007 Джордж Буш-младши награди писателката с "Президентски медал за свобода", а през 2010 на свой ред Барак Обама я отличи с "Националния медал за изкуство" - най-високото държавно признание в САЩ в областта на изкуството.

УМБЕРТО ЕКО

На същата дата, няколко часа по-късно, на 84 години, си замина и един всепризнат гений – италианският писател и философ Умберто Еко. „Най-важното качество на честния човек е непоносимостта към религията, която ни кара да се страхуваме от най-естественото нещо на този свят, смъртта, и ни кара да мразим единственият красив подарък на съдбата – живота”, мъдро отбелязваше Умберто Еко.

ДЖИМ ХАРИСЪН

На 26 март, писателят и поет Джим Харисън, постигнал огромен успех с новелата „Легенди за страстта“, почина на 78 години. Харисън пише повече от 30 книги по време на дългата си кариера, като често бива сравняван с Ърнест Хемингуей и Уилям Фокнър.

ПРИНС

Поп звездата Принс, смятан за един от най-креативните музиканти на своето време си отиде завинаги на 21 април, само на 57 години. Смъртта му буквално разплака целия свят. Забележителният артист, визионер от възможно най-висок ранг, мултиинструменталист и създател, революционер и роб на музиката, остави на света културно наследство, каквото малцина успяват да създадат.

МОХАМЕД АЛИ

След 32 години борба срещу болестта на Паркинсон, Мохамед Али почина на 74-годишна възраст, на 3 юни. Рожденото му име е Касиус Марселус Клей-младши. През 1964 се присъединява към движението Ислямска нация и променя името си на Мохамед Али. През 1999 "Sports Illustrated" и BBC обявяват Али за "Спортист на века".

СОНЯ РИКЕЛ

На 25 август ифсветът на модата потъна в траур. На 86-годишна възраст си отиде френската модната икона Соня Рикел. Известна като „кралицата на плетивата”, тя превърна обикновения пуловер в една от най-сексапилните дрехи. Вдъхновена от мощните социални движения през 60-те и 70-те години и от еманципацията на жените, Соня Рикел със замах създаде не просто мода, а стил и начин на живот.

ЕДУАРД ОЛБИ

На 16 септември, на 88-годишна възраст почина писателят и драматург Едуард Олби.  Авторът на „Кой се страхува от Вирджиния Улф" приживе бе смятан за най-великия творец на Съединените щати. Олби е автор на 25 театрални пиеси. През 50-те и 60-те години е един от най-ярките представители на театъра на абсурда. Носител е на 3 награди Пулицър - за пиесите „Кой се страхува от Вирджиния Улф" , „Деликатен баланс" и „Три високи жени".

ШИМОН ПЕРЕЗ

На 28 септември бившият израелски премиер и президент Шимон Перес почина на 93-годишна възраст. Името му завинаги ще остане в световната история заради усилията, които той положи за постигането на мир. Най-възрастният израелски държавен мъж беше символ на надеждата в Близкия изток, раздиран от войни и конфликти и получи Нобелова награда за мир през 1994 година.

ЛЕНАРД КОЕН

На 7 ноември си замина още един от най-великите музиканти на всички времена. Ленард Коен - композитор, музикант, поет, писател, певец и художник. Неговият характерен глас шестдесет години успяваше да достигне до сърцата на милиони хора по света, а творчеството му, израз на дълбока духовност, лиричност и романтизъм, винаги носеше белега на безсмъртието. „Поетът-лауреат на отчаянието“, „принцът на безделниците“ и „продавачът на отчаяние“ си замина на 82 години.

ФИДЕЛ КАСТРО

На 25 ноември, 90-годишен, почина този, който създаде комунистическа държава на прага на САЩ и в продължение на пет десетилетия устояваше на опитите на Америка да го свали. Ел Команданте идва на власт с революция през 1959 и управлява Куба 49 години с комбинация от харизма и желязна воля, създавайки еднопартийна държава и превръщайки се в основна фигура в края на Студената война.

ЗА ЗА ГАБОР

На 18 декември принц Фредерик фон Анхалт – деветият съпруг на великата актриса За За Габор съобщи за кончината й на достопочтената възраст от 99 години. Кариерата на Габор започва през 50-те години с филмите "Мулен руж", "Лили", "Орсън Уелс", "Допир до злото".

ДЖОРДЖ МАЙКЪЛ

Навръх Коледа изненадващо си отиде и легендата Джордж Майкъл, едва на 53. Колегите и почитателите му все още се възстановяват от шока и скръбта, която им донесе лошата новина.

КАРИ ФИШЪР

След два дни го последва може би най-известната принцеса в света – Кари Фишър. На 60 годишна възраст Леа отлетя към своята звездна галактика и потопи феновете на „Междузвездни войни“ в траур.

ДЕБИ РЕЙНОЛДС

Още на следващия ден, докато подготвя погребението на дъщеря си Кари, известната актриса Деби Рейнолдс получава сърдечен удар и бива откарана в болница, където малко по-късно умира. 84-годишната Рейнолдс  бе сред най-емблематичните холивудски икони през 50-те и 60-те години.

Снимки: Vogue, Il Libraio, Wall Street Journal, The Riff Repeater