"На този свят човек идва за малко. Едни да ги види светът. Други да видят света. Трети да оставят нещо отдире си. Най-важното, което може да остави човек - едно чисто, едно мъжко име."
Марко Семов

"Всичко омръзва. И най-голямото щастие, и най-силната мъка. Трябва нещо да се промени, трябва да се премине от вехтата власт на едно чувство към новата, свежата и по-силна власт на друго чувство. Тая необходимост не иде от съображенията на разума, а от естествения стремеж на мъжа да се развива в някаква нова посока."
"Мъже", Георги Марков

 "Секундите, момчета! Това е вашият патрондаш за цял живот! Нямате право да го пилеете за глупости! Не ще простим на тоя, който превърне живота си в преживелище!" - Капитанът
"Мъже", Георги Марков

"Животът е огън. Може да е буен или едва да тлее, но додето е живот, той е огън. И ако първите ти срещи с огъня се свежда до изгаряния, нищо чудно докрай да се дърпаш в страни и така да си умреш, без да разбереш, че огънят не само гори, а може и да топли!"
Богомил Райнов

"Да заплюеш някого преди смъртта, това е велико мъжество, защото на всички устата пресъхват. Да викат могат мнозина, да плюят – малцина."
"Време разделно", Антон Дончев

"Безразсъдна смелост проявяват самодоказващите се страхливци."
Венцеслав Константинов

"Най-сухите мъже, най-ненатрапчивите - тях търси за другари в лошо и във война..."
Марко Семов

"Варадине, запомни от дяда си три неща, предай ги и ти на внуците си, това да остане от мен на таз земя - стига ми. И тъй- не осъмвай, където си замръкнал, не умирай, дето си се родил, не пускай корени - не си дърво - за мъж и вятър няма граници. Угаждай на душичката си, каже ли -дай вино - дай и; каже ли - дай маслинка - дай и, не я насилвай, но не и ли даваш - въздържаността е вредна като прекаляването. И накрая - с политика и развалени жени си нямай работа, развалата е заразителна, простаците са непобедими."
"Мравки и богове", Стефан Цанев

"Достойнството. Някога тая дума е обяснявала всичко, даже бездумието. Но сега става все по -евтина и по-евтина. Мнозина я смятат за наивност, за незряло мислене, за робуване на химери. А всъщност, това е, може би, костната система на човешката нравственост."
Павел Вежинов

"И приказките, и песните, и мечтите са все за това - да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек."
"Косачи", Елин Пелин

Снимки: pexels.com