Моят Бог не обитава в небесата. Той трябва да бъде осъществен на земята ♥ Махатма ГАНДИ

„Твърдо съм убеден, че любовта държи земята цяла. Има живот само там, където има любов. Живот без любов е смърт. Любовта е едната страна на монетата, чиято друга страна е истината.“

...

Пътят към Бог

~ Неговата безкрайна милост

Бог е, макар и целият свят да го отрича. Бог обгръща не само това мъничко наше кълбо, а милиони и милиарди такива кълба. Как можем ние - малки пълзящи създания, така съвършено безпомощни, каквито ни е сътворил, - как изобщо бихме могли да измерим величието му, безграничната му любов, безкрайното му състрадание? Така огромни са неговите безкрайни любов и жалост, че позволява на човека безочливо да го отрича, да прави свади заради него и да реже гърлата на другите хора. Как да измерим величието на Бог, който е така опрощаващ, толкова божествен?

Той ни позволява свобода и все пак състраданието му изисква подчинение на волята му. Но ако някой от нас надменно откаже да се поклони пред неговата воля, той казва: „Така да бъде. Моето слънце ще блести не по-малко за теб. Моите облаци ще носят не по-малко дъжд за теб. Не ми е нужно да те принуждавам да приемеш господството ми“. 

Нека невежите оспорват съществуването на такъв Бог. Аз съм един от милионите мъдри хора, които вярват в него, и не се уморявам да му се кланям и да възпявам славата му.

Бог е най-строгият учител, когото познавам на земята. 

Подлага те на изпитания щателно и докрай. И когато види, че вярата ти отслабва или тялото и се предава и потъваш, ти идва на помощ по един или друг начин и ти доказва, че не трябва да губиш вярата си и че винаги е на разположение и при най-малкия знак от твоя страна, но при своите условия. Това съм открил. Не помня дори един-единствен случай, в който не ми е помогнал в последния момент.

~ Той има много имена

Има само един всемогъщ и вездесъщ Бог. Назоваван е по различен начин и ние го помним с името, което ни е най-познато. Всеки човек може да избере името, което му е най-близко. Ишвара, Аллах, Кхуда, Бог означават едно и също.

Бог има хиляда имена, или по-точно, той няма име. 

Можем да го почитаме или отправяме молитвите си към него, използвайки което име ни харесва. Всички почитат един и същ дух, но както не всяка храна се харесва на всеки, така и не всяко име допада на всички. Всеки избира името според асоциациите си, а той, бидейки онзи, който живее в нас, всемогъщ и всевещ, познава най-съкровените ни чувства и откликва според заслугите ни.

По мое мнение Рама, Рахаман, Ахурмазда, Бог или Кришна са все опити о т страна на човека да назове тази невидима сила... 

Човек може да си представи Бог само при ограниченията на собствения си ум. Тогава какво значение има дали един го почита като лице, а друг - като сила? И двамата имат право съгласно убежденията си. 

Необходимо е само човек да помни, че Бог е силата сред всички сили. Всички останали сили са материални. Но Бог е духът или жизнената сила, която е всепроникваща, всеобхватна и следователно непознаваема за човека.

~ Той е загадъчна сила

Съществува неопределима загадъчна сила, с която е пропито всичко. Чувствам я, макар и да не я виждам. Тази е невидимата сила, която позволява да бъде почувствана и при все това е невъзможно да бъде доказана, защото е толкова различна о т всичко, което възприемам чрез сетивата си. Тя е непознаваема за сетивата.

Смътно долавям, че макар всичко около мен да се променя непрестанно и непрестанно да умира, под цялата тази промяна съществува жива сила, която е неизменна, която държи всичко заедно, която създава, разтваря и създава отново. Тази изпълваща сила или дух е Бог.

Истината е, че Бог е силата. Той е същността на живота. Той е чисто, непорочно съзнание. Той е вечен. И въпреки това, колкото и да е странно, не всички са в състояние да се възползват о т или да намерят убежище в това всепроникващо живо присъствие.

Електричеството е могъща сила. Не всеки може да се възползва о т нея. Може да се произведе само при спазване на определени закони. То е безжизнена сила. Човек може да я използва, стига да се потруди достатъчно, за да опознае законите й. Живата сила, която наричаме Бог, също може да бъде следвана, ако познаваме и спазваме законите й, водещи до това да я открием у самите себе си.

Бог е невидима сила, живееща в самите нас. У нас има много скрити сили и ние ги откриваме чрез постоянна борба. Все пак можем да открием тази върховна сила, ако търсим упорито с твърдата решителност да я намерим.

Моят Бог не обитава в небесата. Той трябва да бъде осъществен на земята. Той е тук, у теб, у мен. Той е всемогъщ и вездесъщ. Не е нужно да мислите за света отвъд. Ако вършим работата си тук, отвъдното ще се погрижи за себе си.

Из: „Пътят към Бог“, Избрани съчинения на Махатма Ганди, изд. Локус Пъблишинг, 2017 г.
Изображение: mkgandhi

269 Преглеждания